VIDEO Imagini virale cu un avion de pasageri care aterizează printr-o rafală de rachete pe un aeroport din Israel

09 Dec. 2023, 18:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:33 // Actual //  Lupu Eduard

Aterizarea unui avion de pasageri pe Aeroportul Ben Gurion din Israel, în ciuda tirurilor intense de rachete lansate din Gaza asupra orașului, a generat îngrijorare sâmbătă. Imagini cu aeronava apropiindu-se de aeroport în timp ce sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome intercepta rachetele au fost larg distribuite pe rețelele de socializare.

Televiziunea israeliană a difuzat înregistrarea video, iar nu este clar dacă avionul a fost în pericol imediat. Compania aeriană israeliană El Al, care operează regulat spre și dinspre Tel Aviv, a continuat să desfășoare zboruri, având avioanele dotate cu un sistem de apărare antirachetă.

Majoritatea companiilor aeriene internaționale și-au anulat zborurile către Israel din motive de securitate, dat fiind conflictul din Gaza care a început la 7 octombrie. Mii de rachete au fost lansate asupra Israelului în ultimele două luni, inclusiv în direcția aeroportului Ben Gurion.

În timp ce Israel a continuat bombardamentele asupra Fâșiei Gaza sâmbătă, Statele Unite au blocat o rezoluție a ONU care cerea încetarea focului pentru a permite ajutorul umanitar în teritoriul palestinian. Situația umanitară în Gaza este descrisă ca apocaliptică de către organizațiile neguvernamentale.

Într-o turnură tragică, un bărbat israelian de 25 de ani, răpit în octombrie, a murit în timpul unei operațiuni de salvare. Familia sa a suferit pierderi anterioare într-un masacru comis de Hamas. Încercările de negocieri și escaladarea violențelor continuă în ciuda eforturilor internaționale de a media o încetare a ostilităților.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău