Rusia nu-și mai poate pune cizma energetică! România se angajează să stocheze gaze, țiței și carburanți pentru Moldova

09 Dec. 2023, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

România și Republica Moldova sunt pe cale să semneze un tratat interstatal care va consolida colaborarea în domeniul gazelor naturale, țițeiului și produselor petroliere, precum și în sectorul energiei electrice. Proiectul tratatului, a cărui versiune preliminară a fost deja negociată, include clauze referitoare la constituirea de stocuri de gaze naturale și de țiței, evidențiind cooperarea strânsă între cele două țări vecine.

Conform draft-ului tratatului, partea română se angajează să creeze stocuri de gaze naturale în depozitele sale subterane și să le furnizeze Republicii Moldova în caz de criză, în timp ce și-ar asuma responsabilitatea identificării spațiilor de depozitare pentru țiței și produse petroliere, contribuind astfel la crearea de stocuri de urgență pentru vecinii de peste Prut.

Semnarea tratatului a fost deja aprobată de către Guvernul de la București printr-un memorandum, în care se subliniază importanța colaborării între cele două state pentru asigurarea securității energetice și pentru dezvoltarea infrastructurii necesare interconexiunilor, scrie Profit.ro.

Printre proiectele propuse se numără extinderea capacității de transport bidirecțional al gazelor naturale între cele două state prin interconectorul Iași–Ungheni–Chișinău și construirea unei conducte de transport gaze pentru conectarea Chișinăului. În plus, se urmărește dezvoltarea capacităților de înmagazinare a gazelor naturale în România, precum și identificarea spațiilor de depozitare pentru stocuri de urgență ale Republicii Moldova pe teritoriul României.

În domeniul energiei electrice, tratatul vizează proiectul de interconectare a sistemelor electroenergetice ale celor două țări prin construirea Liniei Electrice Aeriane de 400 kV Suceava–Bălți, cu extinderea stațiilor aferente. De asemenea, se ia în considerare cuplarea piețelor de energie electrică pentru o integrare mai strânsă în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene.

Tratatul prevede și implementarea unui mecanism de împărțire a sarcinii în conformitate cu regulamentul UE privind înmagazinarea gazelor și se concentrează pe asigurarea rezervelor strategice de țiței și produse petroliere, în conformitate cu directivele europene relevante.

Semnarea tratatului se așteaptă să aibă loc în cursul anului 2024 și ar marca o etapă semnificativă în consolidarea parteneriatului dintre cele două țări, având un impact pozitiv asupra securității energetice și a relațiilor bilaterale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău