VIDEO Împreună pentru copii! Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului marchează 25 de ani de activitate

17 Nov. 2022, 16:38
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2022, 16:38 // Actual //  MD Bani

Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a Consiliului municipal Chișinău marchează 25 de ani de activitate. Cu prilejul acestei aniversări, în incinta Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină” se desfășoară evenimentul cu genericul „Împreună pentru copii!”, care găzduiește peste 400 de invitați.

Printre invitați se numără angajați ai Direcției, foști lucrători care au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea sistemului de protecție a copilului, parteneri care oferă suport continuu și își aduc aportul la dezvoltarea și consolidarea serviciilor sociale de calitate, pretori de sector, dar și reprezentanți ai subdiviziunilor structurale ale autorităților administrației publice municipale.

„Pentru o structură municipală, 25 de ani de activitate înseamnă foarte mult. Fiecare zi, fiecare minut, fiecare secundă e mult, când trebuie să interveni și salva vieți atunci când este cazul. Menirea DGPDC este de a veni și de a-i de proteja pe cei care au cea mai mare nevoie de noi, maturii – copiii. Acei care sunt plăpânzi, neajutorați și mâna grijulie a angajatului unei structuri municipale îi dă speranță, îi dă încredere și îl ferește de toate riscurile. Iată de ce primăria Municipiului Chișinău, DGPDC, are scopul major și de a proteja și ocroti copiii și familiile acestora, atunci când au nevoie”, a declarat viceprimarul Angela Cutasevici.

Cu diplome pentru activitate prodigioasă în domeniul protecției copilului s-au ales mai mulți angajați și foști angajați, printre care se numără Svetlana Chifa, Lidia Ștefăneț, Elena Mazur, Angela Ganea, Rodica Molaru-Chilimar, Olga Zaharia, Tamara Blanari, Ala Dubineanschi, Vera Gușakova, Nina Dodon și Marina Jechiu.

„Mulțumim municipalității și Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului pentru munca depusă în fiecare zi pentru copii, în special, pentru copii refugiați. Știm și suntem conștienți că ajutorul copiilor refugiați necesită un surplus de muncă. De aceea, vă mulțumim pentru munca dumneavoastră în interesul superior al copiilor”, a menționat Katrin Lampe, ofițer pe protecția copilului la Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR)

Direcția Municipală pentru Ocrotirea Copilului, Reintegrare şi Sprijin Familial a fost fondată în anul 1997, prin Decizia Consiliului municipal Chișinău din 26 iulie. În 2004, instituția a fost reorganizată în Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului, iar în 2020, a devenit Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Misiunea Direcției constă în monitorizarea respectării drepturilor copilului în municipiul Chișinău și protecția copiilor aflați în situație de risc, a copiilor victime sau potențiale victime a violenței, neglijării, abuzurilor, exploatării și traficului de ființe umane, precum și asistența familiilor cu copii pentru prevenirea intrării lor în dificultate, dar și pentru depășirea situațiilor de risc cu care se confruntă acestea.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău