VIDEO Interviu cu detalii exclusive. Bunuri în valoare de șase miliarde lei, sechestrate în dosarul fraudei bancare

31 Ian. 2023, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
31 Ian. 2023, 09:00 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În procesul de recuperare a bunurilor infracționale, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) colaborează cu mai multe instituții, printre care este și Procuratura Anticorupție. De exemplu, cele două instituții conlucrează în dosarul furtului bancar, al cărui valoare a bunurilor sechestrate se ridică la șase miliarde de lei. În cadrul unui interviu exclusiv, Pavel Calpajiu, șeful Direcției Evaluare, Administrare și Valorificare a Bunurilor Indisponibilizate din cadrul ARBI și procurorul anticorupție Octavian Iachimovschi au oferit mai multe detalii despre activitatea pe care o desfășoară.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale poate efectua investigații doar la solicitarea organelor de urmărire penală. Procuratura Anticorupție este unul dintre principalele organe de urmărire penală, care transmit delegații către ARBI pentru a efectua investigații financiare paralele. Pe dosarul fraudei bancare aceste 2 instituții colaborează în procesul de identificare a bunurilor, indisponibilizare și administrarea lor.

„Întreaga fraudă bancară s-a realizat pe parcursul mai multor ani. Prejudiciul total calculat este de peste 13 miliarde de lei. Am reușit să aplicăm sechestre pe circa 48% din prejudiciul identificat, ceea ce ar constitui circa 6.4 miliarde lei…Aici calculăm bunuri, atât pe cauze penale care sunt în instanța de judecată, pe dosare asupra cărora instanțele s-au expus anterior, cât și pe bunuri pe care le-am identificat pe parcursul urmăririi penale și asupra cărora sunt aplicate sechestre, la faza urmăririi penale”, a declarat Octavian Iachimovschi.

Colaborarea dintre cele două instituții nu se încheie la această etapă. Procuratura Anticorupție furnizează ARBI-ului, continuu, informații care contribuie la identificarea mai rapidă a bunurilor obținute ilegal.

„În acest dosar al fraudei bancare, dacă ar fi să vorbim la modul practic, în acest moment, avem o hotărâre irevocabilă a instanței de judecată în privința unui fost demnitar public, din contul căruia au fost încasate la bugetul de stat câteva milioane de lei. De asemenea, sunt câteva cauze pe rol, valoarea totală a bunurilor sechestrate în aceste cazuri fiind de circa un miliard de lei. Așteptăm deciziile de confiscare din partea instanței de judecată, în temeiul cărora se va trece deja la vânzarea bunurilor confiscate și, respectiv, la încasarea banilor către bugetul de stat”, a declarat Pavel Calpajiu.

Pentru a efectua investigațiile financiare paralele și a identifica bunurile infracționale, ARBI folosește mai multe surse de informare, atât informațiile acumulate în cadrul investigațiilor speciale, baze de date, precum și investigațiile jurnalistice sau rețelele de socializare.Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale este o subdiviziune autonomă specializată în cadrul Centrului Național Anticorupție. ARBI a fost fondată în 2017, are scopul de a efectua investigații financiare paralele, precum și indisponibilizarea bunurilor infracționale. În cei cinci ani de activitate, ARBI a reușit să identifice și să indisponibilizeze, în țară și peste hotare, bunuri și active în valoare de peste 6 miliarde de lei.

Acest material a fost realizat cu suportul Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, subdiviziune autonomă în cadrul CNA. Fundația nu influențează politica editorială a Grupului de Presă Realitatea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre a anunțat că acordă 50 de milioane de euro Republicii Moldova pentru implementarea reformelor în procesul de aderare la UE.

Republica Moldova are stabilite relații bilaterale de peste 30 ani cu Regatul Norvegiei. Împreună cu alte state, Regatul Norvegiei a contribuit esențial la gestionarea crizei refugiaților generate de războiul din Ucraina.

Oslo a fost aprobat programul Nansen de sprijin pentru Ucraina și Moldova pentru o perioadă de cinci ani și prevede ajutor non-militar și umanitar pentru redresarea consecințelor războiului pe dimensiunea civilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău