(VIDEO) Interviu cu Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct: Standardele de calitate formează prețul

30 Aug. 2021, 17:51
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
30 Aug. 2021, 17:51 // Interviu //  MD Bani

La data de 24 august 2021, în satul Burlacu, raionul Cahul a avut loc un atelier de lucru cu participarea a mai multor producători de struguri din țară. La eveniment a participat și Directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală.

În cadrul evenimentului, producătorii de struguri au avut posibilitatea să afle mai multe despre piețele țintă și cerințele specifice de marketing pentru strugurii de masă.

„În cadrul acestor ateliere nu ne referim doar la aspectele tehnologice, dar ne referim și la cerințele din partea retailului modern, ne referim aici cu specialistul în siguranța alimentelor cum trebuie să se respecte perioada de recoltare, cum sunt determinați parametrii de calitate și desigur că avem prezentare practică și teoretică (despre) cum asigurăm calitatea strugurilor în procesul de producere.”, a menționat Iurie Fală.

Potrivit lui Iurie Fală, Republica Moldova produce anul în jur de 100 – 110 mii de tone de struguri de masă, dintre care se exportă până la 60 de mii de tone de struguri de masă.

„Destinațiile principale de export a strugurilor moldovenești sunt diverse. Principala piață rămâne a fi piața tradițională, mă refer aici la țările din CSI, principala fiind Federația Rusă, urmată de Belarus, Ucraina, Kazahstan și țările din Uniunea Europeană din vecinătatea imediată, cum ar fi România, Germania, Austria.”

Iurie Fală menționează că producătorii de struguri din Republica Moldova trebuie să se adapteze la cerințele consumatorului de pe piața europeană, întrucât piața UE solicită mai mult strugurii fără semințe, în timp ce în Republica Moldova soiurile principale sunt cele cu semințe.

„Trebuie rapid să ne ajustăm la standardele de calitate prin tehnologii.”

Referitor la piețele exotice, directorul executiv al Moldova Fruct a declarat că sunt efectuate doar livrări de probă.

„Noi nu ne orientăm eforturile ca să facem ceva exotic, noi vrem ca să extindem pe piață cantități comerciale pentru a ne putea afirma.”

Pentru producătorii din țara noastră piața cea mai atractivă este Uniunea Europeană, pentru că capacitatea de cumpărare a consumatorului este mai mare și nivelul de preț este mai înalt. De asemenea, potrivit lui Iurie Fală și pe piața tradițională prețurile sunt destul de bune în anumite perioade.

„Este foarte important să înțelegem că standardele de calitate formează prețul.”

Directorul executiv a menționat și posibilitățile de finanțare a afacerilor în domeniu viilor și livezilor, printre acestea a fost menționat proiectul Livada Moldovei și băncile comerciale. De asemenea, cei care investesc în astfel de afaceri au posibilitatea să acceseze subvenții din partea Fondului Național de Dezvoltare Agricolă și Rurală.

Astfel de ateliere de lucru vor fi organizate și pentru alți producători de fructe din țară.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO