Startup-ul bulgăresc de nanosateliți EnduroSat a împrumutat 10 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții

30 Aug. 2021, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Aug. 2021, 16:44 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Startup-ul bulgăresc de nanosateliți EnduroSat, fondat de Raycho Raychev, creatorul Space Challenges Academy, una dintre cele mai mari academii de educație spațială din Europa, a împrumutat 10 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (UE), scrie startupcafe.ro.

Împrumutul oferit este susținut de Fondul European de Garantare (FEG), care a fost înființat de BEI pentru a sprijini întreprinderile UE în timpul pandemiei COVID-19, potrivit unui comunicat de presă EnduroSat.

EnduroSat oferă soluții pentru piața spațială globală și este una dintre companiile spațiale cu cea mai mare creștere din Europa.

„Suntem încântați să anunțăm parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Investiția / finanțarea va simplifica misiunea noastră de a modela mediul academic, companiile și echipele științifice din întreaga lume pentru a-și testa și valida tehnologia în spațiu. EnduroSat a lucrat din greu pentru a dezvolta NanoSats […], oferind operații simple pe orbită și gestionarea datelor […]”, a spus Raycho Raychev, fondator și CEO (director general) EnduroSat.

De cealaltă parte, Lilyana Pavlova, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții susține că împrumutul acordat de Fondul European de Garantare este o veste excelentă pentru economia Bulgariei și pentru Europa în ansamblu.

Investiția BEI va sprijini creșterea și crearea de locuri de muncă pentru EnduroSat, în așa fel încât să dezvolte în continuare servicii spațiale accesibile.

Potrivit Agenției Spațiale Europene, fiecare 1 euro investit în sectorul spațial returnează economiei în medie 6 euro, ceea ce contribuie la creșterea, competitivitatea și ocuparea forței de muncă în domeniul tehnologiei.

Agenția declară că tehnologia spațială și aplicațiile de pe Pământ sunt relevante într-un număr mare de industrii, precum: aviație, agricultură, asigurări, tranzacționare financiară sau industrisa maritimă.

Compania spațială EnduroSat, fondată în 2015 de bulgarul Raycho Raychev, are peste 110 clienți din întreaga lume și o creștere anuală de 300%, potrivit propriului site.

Raycho Raychev, fondatorul startup-ului, a absolvit un master în Administrarea Spațiului la Universitatea Spațială Internațională și și-a finalizat studiile doctorale la Universitatea din Sofia.

Startup-ul a proiectat până la sfârșitul anului 2016 primele sale sisteme de satelit, iar în al doilea trimestru al anului 2018, a lansat module avansate de comunicare. Echipa EnduroSat este formată din peste 70 de dezvoltatori, ingineri și oameni de știință, care dezvoltă nanosateliți (care cântăresc mai puțin de 3 kg).

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală