(VIDEO) Mesajul lui Igor Grosu de „Ziua Limbii Române”: La 30 de ani de independență să fim mândri că vorbim românește

31 Aug. 2021, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
31 Aug. 2021, 09:39 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cu prilejul sărbătorii naționale „Limba Noastră”, marcată anual la data de 31 august, ultima zi de vară, președintele Parlamentului, Igor Grosu venit cu un mesaj de felicitare în adresa cetățenilor care vorbesc limba română.

Igor Grosu afirmă că, limba române ne definește ca neam, ca popor, fapt pentru care le mulțumește celora care vorbesc românește și păstrează aceste valori.

„Astăzi, 31 august sărbătorim Ziua Limbii Române. Limbă care ne definește, ne afirmă identitatea, dar și ne definește. Vreau să aduc sincere mulțumiri și felicitări celor care vorbesc și păstrează graiul românesc. Mă bucur să aud când cetățenii noștri aflați peste hotare le vorbesc copiilor în limba română. Le citesc povești sau poezii sau ascultă cântece în română”, se arată în adresarea lui Grosu.

Totodată, președintele Legislativului îndeamnă cetățenii să fie mândri că vorbesc limba română, metodă prin care ne putem respecta valorile naționale.

„Eu îmi doresc ca la 30 de ani de independență să fim mândri că vorbim românește. Doar așa vom putea să ne respectăm și să ne respectăm valorile noastre naționale. La mulți ani Limbii Române și vorbitorilor ei, astăzi și în fiecare zi”, conchide mesajul Igor Grosu.

La 31 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Totodată, o altă lege stipula renunţarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menționând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română.

Anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoare națională „Limba noastră cea română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în „Limba noastră” de către guvernanții agrarieni.

Tot astăzi și în România este marcată Ziua Limbii Române, sărbătoare, care a fost instituită în 2013.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

În august, mercenarul făcea spectacol cu ​​„craniul Azov” în mână, decretând: acesta este sfârşitul tuturor ucrainenilor.

Anul trecut, Manguşev apăruse în mână, pe scenă, cu craniul unui ucrainean (detalii, AICI). Soţia lui acuză acum Moscova pe canalele de Telegram fidele literei „Z”.

Manguşev, căpitanul unui batalion rus poreclit Bereg, a fost rănit ieri seară cu o împuşcătură în cap şi transportat la spitalul din oraşul Stahanov „în stare gravă, dar stabilă”.

Prietenul şi colegul său, Boris Rozhin, a postat fotografii cu Manguşev întins pe un pat de spital, cu capul bandajat şi plin de sânge, pe canalul său Telegram.

Soţia reclamă o tentativă de crimă
Potrivit medicilor, bărbatul a fost împuşcat la o distanţă scurtă. Rozkin a spus că Manguşev a fost rănit la un punct de control din Stahanov, dar nu a oferit alte detalii. În prezent, autorităţile ruse din zonă nu au confirmat incidentul.

„Am scris Ministerului Apărării şi FSB-ului, nimeni nu investighează şi nimeni nu încearcă să-l salveze. Judecând după natura rănii, este o tentativă de crimă. Sau chiar o execuţie”, reclamă femeia.

Dinspre Kremlin au apărut zvonuri că Putin şi FSB-ul s-au săturat de şeful grupării Wagner şi îi dă diferite „semnale”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău