(VIDEO) Mesajul lui Igor Grosu de „Ziua Limbii Române”: La 30 de ani de independență să fim mândri că vorbim românește

31 Aug. 2021, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
31 Aug. 2021, 09:39 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cu prilejul sărbătorii naționale „Limba Noastră”, marcată anual la data de 31 august, ultima zi de vară, președintele Parlamentului, Igor Grosu venit cu un mesaj de felicitare în adresa cetățenilor care vorbesc limba română.

Igor Grosu afirmă că, limba române ne definește ca neam, ca popor, fapt pentru care le mulțumește celora care vorbesc românește și păstrează aceste valori.

„Astăzi, 31 august sărbătorim Ziua Limbii Române. Limbă care ne definește, ne afirmă identitatea, dar și ne definește. Vreau să aduc sincere mulțumiri și felicitări celor care vorbesc și păstrează graiul românesc. Mă bucur să aud când cetățenii noștri aflați peste hotare le vorbesc copiilor în limba română. Le citesc povești sau poezii sau ascultă cântece în română”, se arată în adresarea lui Grosu.

Totodată, președintele Legislativului îndeamnă cetățenii să fie mândri că vorbesc limba română, metodă prin care ne putem respecta valorile naționale.

„Eu îmi doresc ca la 30 de ani de independență să fim mândri că vorbim românește. Doar așa vom putea să ne respectăm și să ne respectăm valorile noastre naționale. La mulți ani Limbii Române și vorbitorilor ei, astăzi și în fiecare zi”, conchide mesajul Igor Grosu.

La 31 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Totodată, o altă lege stipula renunţarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menționând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română.

Anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoare națională „Limba noastră cea română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în „Limba noastră” de către guvernanții agrarieni.

Tot astăzi și în România este marcată Ziua Limbii Române, sărbătoare, care a fost instituită în 2013.

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 23:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Sept. 2021, 23:31 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cehia a început luni vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19, această doză de consolidare fiind disponibilă pentru oricine a primit ultima doză de vaccin cu cel puţin opt luni în urmă.

Ministerul Sănătăţii ceh a recomandat a treia doză persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, celor din categoriile de risc şi lucrătorilor din sectorul sanitar sau cel al îngrijirilor. ”Pentru oricine altcineva, decizia revine fiecăruia”, a declarat ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech.

Toţi cei eligibili pentru a treia doză au primit un mesaj de notificare, luni fiind transmise circa 8.000 de astfel de mesaje. Autorităţile cehe estimează că până la sfârşitul anului un milion de persoane vor fi vaccinate cu a treia doză. Înregistrarea prealabilă nu este necesară în niciunul dintre centrele de vaccinare.

În această campanie de consolidare a imunităţii împotriva COVID-19 în Republica Cehă vor fi folosite vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Până în prezent în această ţară au fost vaccinate cu schema completă circa 5,9 milioane de persoane, mai mult de jumătate din populaţia sa de 10,7 milioane de locuitori, scrie Agerpres.

Italia a început de asemenea luni administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) examinează în prezent posibilitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19. Dar în contextul răspândirii variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, mai multe state membre ale UE au decis administrarea acestei doze pentru categoriile vulnerabile fără a mai aştepta concluziile EMA.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală