(VIDEO) Istoria unei familii refugiate din Ucraina, adăpostită la Drochia: Ne temeam să nu rămânem sub dărâmături

15 Apr. 2022, 16:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Apr. 2022, 16:50 // Actual //  MD Bani

Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară fără precedent în întreaga regiune. În aceste circumstanțe, Republica Moldova și-a asumat gestiunea fluxului enorm de refugiați care vin în țara noastră. Ministerul Afacerilor Interne MAI și-a propus să să prezinte istoriile celor care au fugit din calea războiului. În acest sens, a elaborat un reportaj video despre una dintre familiile refugiate din Ucraina care s-a stabilit la Drochia.

Natalia Buzilă, originară din Odessa, mamă a trei copii: doi bebeluși gemeni de 5 luni și o fetiță de 8 ani care vin din regiunea Kyiv își prezintă istoria cutremurătoare prin care a trecut de la începutul războiului.  Soțul acesteia a rămas acasă.

„Aveam grijă de copii, totul era bine… înainte de război. Stăteam liniștiți acasă, pe urmă am auzit împușcături. De fiecare dată ne ascundeam în beci… și noaptea și ziua. Asta e tare greu, e tare complicat, ne temeam că o să rămânem sub dărâmături. De asta ne-am adunat și am decis să mergem la rude și să plecăm în Moldova.”, povestește Natalia.

Natalia cu cei trei copii ai săi a fost primită într-o o casă de copii de tip familial din orașul Drochia. Rodica Musteață este cea care a făcut un anunț pe rețelele de socializare chiar după primele zile de război din Ucraina, având dorința de a oferi ajutor și un acoperiș pentru oamenii refugiați.

„În 2015 m-am hotărât și am luat trei copilași sub tutelă, în 2016 am mai luat o fetiță micuță de patru luni și anul trecut în decembrie, am mai luat o soră și un frate. M-am consultat cu direcția mea dacă pot eu în casă de copii să iau pe cineva. Ea are nevoie de ajutor, pentru că are doi bebeluși gemeni de cinci luni și o fetiță de opt ani și are nevoie de ajutor. Copiii mei s-au dus, s-au dus de acasă, au zburat din cuib. S-au dus și am vrut în casa mea să nu se termine zâmbetele copiilor, să aud voci de copii. Într-un cuvânt, am vrut să fac bine.”, spune Rodica Musteață.

Totodată, Rodica a transmis un mesaj cetățenilor din Moldova, prin care îi îndeamnă să se poarte cu refugiații, așa cum aceștia ar dori să se poarte lumea cu ei. Ea afirmă, că acolo unde e război — e iad. Aceasta roagă oamenii să se gândească la copiii lor, la familiile lor și: „să mulțumească bunului Dumnezeu că la noi e pace!”.

„Aici ne-au primit foarte călduros, Rodica e o femeie minunată și nenea Mihai tot, ei au și niște copii minunați. Ne este confortabil și cald, suntem între ai noștri și suntem foarte bucuroși.”, spune Natalia Buzilă, refugiată din regiunea Kyiv.

Natalia își aduce aminte cât de greu le-a fost să ajungă până la granița ucraineană. În ziua aceea era o vreme oribilă și foarte mulți oameni care plecau. Era lapoviță și un vânt puternic. Erau de tot, 11 mame cu copii și rude, care duceau copiii în brațe și gențile… s-au pornit, doar ca să își salveze copiii.

„Eu sun în fiecare zi, îi întreb cum sunt, dacă totul e bine… și de fiecare dată aud… ei trăiesc lângă Jitomir… de fiecare dată aud că acolo la ei e groaznic.”, povestește Natalia cum vorbește la telefon cu soțul ei.

*Campania de conținut lansată de MAI este menită să diminueze eventualele sentimente ostile și manipulatorii apărute față de refugiații ucraineni. Campania presupune elaborarea mai multor materiale vizuale (foto, video și scrise) care tratează subiectul refugiaților, pe întreg lanțul de intervenție, de la eforturile autorităților și voluntarilor, până la acomodarea și istoriile refugiaților stabiliți temporar în țara noastră.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 16:20 // Actual //  Lupu Eduard

Prima garnitură cu motorină din România urmează să ajungă în Republica Moldova astăzi, 29 martie. Următorul lot ar putea să fie livrat în decurs de aproximativ 10 zile, scrie realitatea.md.

Săptămâna viitoare, în țara noastră urmează să ajungă și o delegație din România, potrivit surselor Realitatea.md. Tot atunci urmează să se efectueze probele de laborator și carburantul să fie transmis Agenției Rezerve Materiale.

De menționat că fermierii din Moldova așteaptă motorina din România 16 luni. Distribuirea ei a fost una dintre revendicările agricultorilor la cele mai recente proteste.

Amintim că cele 4 mii de tone de combustibil nu au ajuns la agricultorii moldoveni din cauza incapacității de păstrare.

Această donație de motorină vine ca un răspuns la cererile fermierilor care au protestat timp îndelungat, solicitând Guvernului să onoreze promisiunile legate de sprijinul agricol. În 2022, România a donat Republicii Moldova aproximativ 155.000 de litri de motorină, peste 150.000 de litri de benzină și cinci mii de tone de păcură. În anul precedent, în 2021, Bucureștiul a oferit o donație de șase mii de tone de motorină pentru fermierii afectați de secetă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău