(VIDEO) Istoria unei familii refugiate din Ucraina, adăpostită la Drochia: Ne temeam să nu rămânem sub dărâmături

15 Apr. 2022, 16:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Apr. 2022, 16:50 // Actual //  MD Bani

Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară fără precedent în întreaga regiune. În aceste circumstanțe, Republica Moldova și-a asumat gestiunea fluxului enorm de refugiați care vin în țara noastră. Ministerul Afacerilor Interne MAI și-a propus să să prezinte istoriile celor care au fugit din calea războiului. În acest sens, a elaborat un reportaj video despre una dintre familiile refugiate din Ucraina care s-a stabilit la Drochia.

Natalia Buzilă, originară din Odessa, mamă a trei copii: doi bebeluși gemeni de 5 luni și o fetiță de 8 ani care vin din regiunea Kyiv își prezintă istoria cutremurătoare prin care a trecut de la începutul războiului.  Soțul acesteia a rămas acasă.

„Aveam grijă de copii, totul era bine… înainte de război. Stăteam liniștiți acasă, pe urmă am auzit împușcături. De fiecare dată ne ascundeam în beci… și noaptea și ziua. Asta e tare greu, e tare complicat, ne temeam că o să rămânem sub dărâmături. De asta ne-am adunat și am decis să mergem la rude și să plecăm în Moldova.”, povestește Natalia.

Natalia cu cei trei copii ai săi a fost primită într-o o casă de copii de tip familial din orașul Drochia. Rodica Musteață este cea care a făcut un anunț pe rețelele de socializare chiar după primele zile de război din Ucraina, având dorința de a oferi ajutor și un acoperiș pentru oamenii refugiați.

„În 2015 m-am hotărât și am luat trei copilași sub tutelă, în 2016 am mai luat o fetiță micuță de patru luni și anul trecut în decembrie, am mai luat o soră și un frate. M-am consultat cu direcția mea dacă pot eu în casă de copii să iau pe cineva. Ea are nevoie de ajutor, pentru că are doi bebeluși gemeni de cinci luni și o fetiță de opt ani și are nevoie de ajutor. Copiii mei s-au dus, s-au dus de acasă, au zburat din cuib. S-au dus și am vrut în casa mea să nu se termine zâmbetele copiilor, să aud voci de copii. Într-un cuvânt, am vrut să fac bine.”, spune Rodica Musteață.

Totodată, Rodica a transmis un mesaj cetățenilor din Moldova, prin care îi îndeamnă să se poarte cu refugiații, așa cum aceștia ar dori să se poarte lumea cu ei. Ea afirmă, că acolo unde e război — e iad. Aceasta roagă oamenii să se gândească la copiii lor, la familiile lor și: „să mulțumească bunului Dumnezeu că la noi e pace!”.

„Aici ne-au primit foarte călduros, Rodica e o femeie minunată și nenea Mihai tot, ei au și niște copii minunați. Ne este confortabil și cald, suntem între ai noștri și suntem foarte bucuroși.”, spune Natalia Buzilă, refugiată din regiunea Kyiv.

Natalia își aduce aminte cât de greu le-a fost să ajungă până la granița ucraineană. În ziua aceea era o vreme oribilă și foarte mulți oameni care plecau. Era lapoviță și un vânt puternic. Erau de tot, 11 mame cu copii și rude, care duceau copiii în brațe și gențile… s-au pornit, doar ca să își salveze copiii.

„Eu sun în fiecare zi, îi întreb cum sunt, dacă totul e bine… și de fiecare dată aud… ei trăiesc lângă Jitomir… de fiecare dată aud că acolo la ei e groaznic.”, povestește Natalia cum vorbește la telefon cu soțul ei.

*Campania de conținut lansată de MAI este menită să diminueze eventualele sentimente ostile și manipulatorii apărute față de refugiații ucraineni. Campania presupune elaborarea mai multor materiale vizuale (foto, video și scrise) care tratează subiectul refugiaților, pe întreg lanțul de intervenție, de la eforturile autorităților și voluntarilor, până la acomodarea și istoriile refugiaților stabiliți temporar în țara noastră.

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală