VIDEO La Floreşti a fost inaugurat primul centru de reabilitare fizică şi psihologică

22 Ian. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Ian. 2024, 17:30 // Actual //  bani.md

Cu pâine, sare, colinde şi tăierea tradiţionalei panglici roşii. Aşa a avut loc inaugurarea primului Centru de reabilitare fizică şi psihologică din Floreşti, deschis şi dotat cu echipament medical necesar, din fondurile Uniunii Europene şi Suediei.

La evenimentul de inaugurare a Centrului „ARGO” au participat reprezentanţii Delegaţiie UE în Republica Moldova, a Fundaţiie Est Europene, precum şi a autorităţilor locale şi raionale din Floreşti. Participanţii au salutat deschiderea centrului şi şi-au exprimat susţinerea, şi încrederea, că instituţia va avea un rol important în în comunitate.

„Vom continua să fim alături de voi, pentru că antreprenoriatul social este o prioritate. Odată integrată economia socială în economia Republicii Moldova, ţara va beneficia de o creştere economică şi de o stabilitate în viitor, ceea ce cu toţii ne dorim – să trăim mai bine, aici, acasă”, a declarat Aurica Butnar, reprezentata Delegației UE, în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Scopul acestor întreprinderi sociale este să soluţioneze o problemă socială şi să creeze mai multe locuri de muncă în comunitatea în care acestea se implementează, dar şi să ofere diferite oportunităţi de integrare socială, cât şi profesională pentru grupurile defavorizate din comunitatea respectivă”, precizează Dina Șevcenco, coordonator de programe a Fundației Est Europene.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert de colinde, susținut de câteva colective folclorice din regiune.

Centrul de Reabilitare, Terapie și Educație pentru Sănătate „ARGO” oferă patru servicii pentru beneficiari fizioterapie; kinetoterapie; psihoterapie, pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani; precum şi servicii de masaj terapeutic.

Serviciile sunt destinate persoanelor adulte care suferă de afecțiuni reumatologice, neurologice, ortopedice sau respiratorii. Acestea vor beneficia de terapie și recuperare post-traumatică, după suferirea unui accident vascular cerebral, a unui accident cardio-vascular sau care au probleme de sănătate legate de hipodinamism, atrofierea mușchilor sau circulația sangvină.

Valoarea totală a grantului oferit este de 37, 500 euro, pentru o perioadă de 12 luni.

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău