VIDEO „La început erau doar șase oameni”. Află istoria de succes a Ludmilei Dimitrachi. În ce a investit?

04 Ian. 2022, 16:12
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
04 Ian. 2022, 16:12 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Să deschizi o afacere cu bani puțini, să o dezvolți în timp și să atragi și investiții – este un lucru real chiar și în Moldova. A demonstrat-o Ludmila Dimitrachi, o antreprenoare din Alexăndreni, raionul Sîngerei, care a reușit să-și pună pe picioare o afacere cu colțunași în localitatea de baștină, în timp ce alte fabrici din regiune și-au pus lacăt la uși.

Ludmila a pornit afacerea de la zero, neavând sume enorme de bani, iar tot ce achiziționa era din creditele pe care le contracta. Nici angajați mulți nu avea, iar cei apropiați îi erau mereu aproape la propiu.

„La început erau doar șase oameni. Mama, tata, eu, fiul și încă alte două femei care au fost angajate… Când am pornit afacerea utilaje nu aveam, ele costau foarte scump, nu ieșeam din credite…”, declară antreprenoarea.

De-a lungul anilor afacerea a început să dea roade, iar vânzările au început să crească simțitor. Mai mult, zeci de familii din Alexăndreni, dar și din comunele din vecinătate s-au ales cu un loc de muncă acasă, după ce ani la rând au fost în străinătate.

„La început trei tone pe lună produceam, acum șase tone pe zi. Avem 50 de oameni”, mai susține Ludmila Dimitrachi.

Antreprenoarea și-a modernizat întreprinderea de producere a colțunașilor cu carne cu suportul fondurilor Uniunii Europene, oferite prin inițiativa „Femeile în afaceri” și prin proiectul de eficiență energetică finanțat de BERD și UE.  Pe lângă sprijinul financiar, femeia de afaceri a beneficiat de mentorat pentru dezvoltarea strategiei de marketing și accesarea piețelor europene în cadrul proiectului UE „Suport pentru Infrastructura Calității în context ZLSAC în Republica Moldova”.

„Am primit foarte mare sprijin, anume ce ține de consulting. Eu sunt convinsă că la noi în Moldova este posibil de deschis o afacere, de lucrat. Dorință să fie”, a precizat Ludmila Dimitrachi, directoarea Creativ-Nord SRL.

În 2020, în perioada pandemiei, antreprenorii moldoveni au primit sprijin în valoare de peste 176 de milioane, cu aproape 20% mai mult față de 2019.

Acest material este produs în cadrul Campaniei „Descoperă Echipa Europa”, realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene de către proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA