VIDEO Mai multe posibilități pentru vârstnicii din Ungheni

29 Mart. 2024, 15:30
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2024, 15:30 // Slider //  MD Bani

În orașul Ungheni a fost lansat primul Club al Vârstnicilor, un spațiu creat pentru a motiva persoanele în etate să prospere, să fie active și să aibă vieți împlinite. De la sport, yoga, muzică și dans, până la lectură, ateliere de artizanat și pictură, centrul oferă un spațiu primitor seniorilor pentru a se angaja în activități care le îmbogățesc viața.

,,Așadar, când ne aflăm într-o fază demografică în care proporția persoanelor în vârstă este în creștere, acesta este momentul în care trebuie să investim cu adevărat în ei, astfel încât aceștia să poată continua să contribuie la dezvoltarea țării. Iar ei au atât de multe de adus, știți, din punct de vedere economic, social și cultural. Și aceasta este ceea ce noi, UNFPA, sprijinim în R. Moldova și în multe alte țări din regiune”, a declarat Florence Bauer, directoare regională a UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală. 

Clubul vârstnicilor a fost deschis grație unei colaborări între Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în R. Moldova și Guvernul Marii Britanii, care au oferit 90 de mii de dolari pentru reabilitarea spațiului. Totodată, autoritățile publice locale sunt încurajate să bugeteze resurse pentru asemenea activități, care au scopul de a promova incluziunea socială.

,,Municipiul Ungheni are nevoie de toate categoriile de vârstă pentru a dezvolta o comunitate omogenă, o comunitate dezvoltată. La moment, în cadrul proiectului sunt peste 100 de vârstnici, dar noi, administrația publică locală ne-am pus drept scop ca să mărim această capacitate, și să putem să dezvoltăm și alte spații, pentru a putea atrage și mai mulți vârstnici” – Eduard Bălan, viceprimar al municipiului Ungheni.

La centrul din Ungheni sunt înregistrate circa 150 de persoane care frecventează activitățile, printre ele se numără și doamna Maria.

,,Sunt multe activități… cu folosirea plantelor medicinale, cum să consumăm mierea de albine. Doamnele ne-au arătat cum poți să aplici corect produsele de machiaj”, a afirmat Maria.

Inga Cutie este antrenoare și instructoare de aerobic-fitness. Se bucură că poate contribui la îmbătrânirea sănătoasă și activă a persoanelor din comunitate.

,,Este o experiență nouă pentru mine, dar interesantă în același timp. Îi îndemn pe toți să găsească timp, măcar de două ori pe săptămână, câte jumătate de oră sau o oră, să vină aici la clubul deschis, care este benefic și să acorde timp pentru ei, să-și iubească corpul și să se odihnească, că munca care o facem aici prin exerciții, este o odihnă sufletească” – a adăugat Inga Cutie, antrenoare și instructoare de aerobic-fitness.

Prognozele demografice arată că până în 2040, generațiile în vârstă de 50 de ani și peste vor constitui jumătate din populația R. Moldova. Această schimbare demografică va avea implicații semnificative asupra sectoarelor sociale, economice și de sănătate ale țării.

,,Este un început excelent pentru a-i felicita pe locuitorii din Ungheni cu ocazia deschiderii primului centru de îmbătrânire activă din țară. Și acesta este primul din seria pe care o vom avea în continuare. Astfel, noi, cei de la UNFPA, încercăm cu adevărat să schimbăm opinia conform căreia persoanele în vârstă sunt cele vulnerabile în favoarea celor care spun că sunt contribuitori activi. Ei fac diferența. Ei își aduc cunoștințele și experiența într-o Moldovă mai luminoasă”- a conchis Karina Nersesyan, Reprezentanta Rezidentă a UNFPA Moldova.

UNFPA a susținut constant Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova în implementarea Programului privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027, care are ca scop întărirea rezilienței demografice a țării. Totodată, de rând cu Clubul Vârstnicilor de la Ungheni, este în proces de organizare a unui centru similar în orașul Căușeni.

Această inițiativă este rezultatul parteneriatului dintre Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Guvernele Marii Britanii și Japoniei, HelpAge International, Fundația Moldcell, Autoritatea Publică Locală – toate unite în angajamentul lor de a stimula dialogul intergenerațional și de a promova integrarea socială.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău