VIDEO Muzică clasică şi Vernisajul Vinului, la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului VinOpera

03 Sept. 2024, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Sept. 2024, 12:12 // Actual //  bani.md

Festivalul Internaţional VinOpera, ediţia a VII-a vine cu două concerte gratuite, care se vor desfăşura în localităţile Teliţa, pe 14 septembrie şi Bulboaca, pe 15 septembrie. Potrivit organizatorilor, publicul va avea parte de un spectacol unic, cu participarea Orchestrei Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”.

„Scopul acestora este să pună în atenţia publică, a partenerilor de dezvoltare şi autorităţilor centrale, atractivitatea altor locaţii din raionul Anenii Noi, să dea speranţă localnicilor din satele în care are loc VinOpera că uite, turismul se întâmplă şi să aibă curajul să-şi gândească afaceri în domeniul turismului, pentru că turiştii vor veni”, susţine Cristina Frolov, preşedinta Fundaţiei Constantin Mimi.

Spectacolul de Gală de la Castel Mimi Wine Resort din 6 septembrie îi va avea invitaţi pe Alin Stoica, solist al Operei Române din Bucureşti; baritonul Andrei Jilihovschi, moldovean care a fost solist al Teatrului Bolshoi din Moscova; tenorul spaniol David Banos şi moldoveanca solistă a Operei Române din Craiova, Mariana Bulicanu. Prezenţa remarcabilă a serii va fi soprana Elena Moşuc, care în anul 2019 a obţinut trofeul prestigiosului concurs “Oscar della Lirica”, devenind astfel una dintre cele mai valoroase soprane ale lumii.

Soliştii vor fi acompaniaţi de peste 100 de artişti instrumentişti ai Orchestrei Simfonice a Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Maria Bieşu”, dirijor Dumitru Cârciumaru. Cu această ocazie, corul de copii al TNOB a interpretat pe strada pietonală Eugen Doga mai multe piese de muzică clasică, invitând astfel trecătorii la VinOpera.

„Ne-am dorit mereu ca VinOpera să fie un eveniment model. Pe scenă se va întâmpla magie cu vocile remarcabile care vin de pe cele mai importante scene ale Europei. Vom prezenta şi Vernisajul Vinului în care vor fi expuse cele mai bune vinuri de la Castel Mimi, dar şi vinuri alese ale micilor producători, pe care ne-am asumat rolul de a-i promova acolo unde este multă lume prezentă”, afirmă Cristina Frolov.

VinOpera – primul eveniment sustenabil din Republica Moldova, care a inclus elementele de sustenabilitate încă de la primele ediţii şi an de an devine tot mai prietenos mediului.

„Am început cu trenul, încurajând spectatorii să aleagă acest mijloc de transport şi astfle 500 de maşină rămân acasă, micşorând amprenta de carbon în atmosferă. Plasticul a fost eliminat în totalitate, iar vinul se degustă doar din pahar de sticlă. Am extins parcul fotovoltaic, ca să asigurăm evenimentul în totalitate cu energie verde. Totodată asigurăm acces liber şi uşor pentru persoanele cu dizabilităşi şi însoţitorii acestora”, afirmă Ala Samoilenco, şefa Departamentului de Marketing, Castel Mimi Wine Resort.

„VinOpera are un impact naţional, pentru că promovează turismul din Republica Moldova şi atrage turişti din afară. Vom avea oaspeţi şi din Germania, şi din România, şi din Ucraina. VinOpera este întruchiparea celor mai bune practici sustenabile din Europa, promovează incluziunea şi creează noi locuri de muncă pentru tineri şi femei, şi ne bucurăm că este al nostru, că are loc în Bulboaca”, spune Cristina Frolov.

Grupul de Presă Realitatea este partenerul media al Festivalului Internaţional de Muzică Clasică Vinopera, pentru a-l doilea an consecutiv. Urmăriţi-ne pe site-uri şi reţele pentru a fi la curent cu detaliile evenimentului, iar informaţii despre bilete aflaţi pe iticket.md.

Realitatea Live

15 Sept. 2024, 08:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2024, 08:34 // Actual //  Lupu Eduard

Cel puţin patru persoane au murit şi mii de case au fost avariate de inundaţii sâmbătă, în zona Moldovei din România, au anunţat autorităţile de la București. Nivelurile crescute ale râurilor au pus autorităţile în alertă în cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est după zile de ploi torenţiale, scrie Reuters.

În zilele următoare sunt prognozate precipitaţii abundente în Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, sudul Germaniei şi părţi din Austria.

Locuitorii unor oraşe de la graniţa ceho-poloneză au fost evacuaţi, deoarece râurile au depăşit nivelul de alertă, în timp ce capitala cehă, Praga, care a suferit inundaţii catastrofale în 2002, a instituit măsuri preventive împotriva inundaţiilor.

În Cehia, zonele nordice şi nord-estice au fost cele mai afectate de ploaie, în unele locuri înregistrându-se până la 25 cm de ploaie începând de joi, a declarat institutul meteorologic.

Meteorologii au avertizat că, până duminică, în unele zone ar putea cădea mai mult de o treime din precipitaţiile medii anuale, iar vântul puternic a sporit ameninţarea.

Ministrul mediului, Petr Hladik, a declarat sâmbătă că populaţia din zonele cele mai afectate ar trebui să se pregătească să îşi părăsească locuinţele.

În Praga, un oraş cu peste 1,3 milioane de locuitori care se află pe malurile râului Vltava, traversat de pitorescul Pod Charles din secolul al XIV-lea, au fost instalate bariere împotriva inundaţiilor.

Oraşul a investit masiv în măsuri preventive după inundaţiile din 2002, care au măturat sistemul de metrou şi au forţat zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Grădina Zoologică din Praga, situată de-a lungul râului Vltava, a fost închisă pentru vizitatori, iar Căile Ferate Cehe au declarat că serviciile pe zeci de rute au fost întrerupte. În al doilea oraş ca mărime al ţării, Brno, un spital a evacuat pacienţii ca măsură de precauţie.

În Glucholazy, un oraş istoric din sud-vestul Poloniei, aproape de graniţa cu Cehia, pompierii au stivuit sute de saci de nisip de-a lungul unui râu umflat, iar unii locuitori au fost evacuaţi.

Ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak, a declarat că previziunile meteorologice sunt nefavorabile, în următoarele 24 de ore urmând să cadă precipitaţii foarte abundente în jurul zonei de frontieră cehă, care vor alimenta râurile din Polonia.

Oficialii din Slovacia au avertizat cu privire la pericolul de inundaţii în capitala Bratislava, din cauza fluviului Dunărea umflat.

Ungaria se aşteaptă ca Dunărea să se apropie de niveluri record în următoarele zile, iar oficialii vor închide luni cheiurile inferioare din capitala Budapesta.

„Se aşteaptă ca valul de inundaţii să atingă un vârf de aproximativ 8 metri în a doua jumătate a săptămânii viitoare”, a declarat vineri primarul oraşului.

În Austria, serviciile de urgenţă colaborau cu guvernatorii districtelor şi cu municipalităţile pentru a pregăti evacuările. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că toate statele federale au fost afectate şi că situaţia se deteriorează în special în nord-estul statului Austria Inferioară.

„Următoarele zile vor fi în continuare extrem de dificile şi provocatoare pentru populaţia afectată şi pentru serviciile de urgenţă”, a declarat Nehammer pe X.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău