VIDEO O nouă ediție a Congresului tinerilor activi din mediul rural, la Chișinău. Au venit tineri din 22 de raioane

15 Nov. 2023, 13:41
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2023, 13:41 // Slider //  MD Bani

Tradiția schimbului de inspirație a continuat și în acest an. Mai mulți tineri, primari, dar și aleși locali și-au dat întâlnire la cea de-a IV-a ediție a Congresului tinerilor activi din mediul rural pentru a-și prezenta istoriile de succes, dar și provocările pe care le-au întâlnit atunci când au inițiat diferite activități la nivel local.

„Avem tineri care vin din 68 de comunități rurale, din 22 de regiuni. În cadrul evenimentului vrem să vorbim despre modelele de implicare și integrare a tinerilor prin activism civic, să scoatem în evidență și să promovăm la nivel național participarea civică a tinerilor din mediile rurale din RM”, a declarat Tatiana Coșuleanu, director executiv al Institutului pentru Inițiative rurale.

Deși suntem o țară rurală, tinerilor le lipsește ghidajul, dar și unele instrumente care i-ar ajuta să miște lucrurile din loc.

„Cu regret această realitatea nu este proiectată și pe ceea ce înseamnă ministere, programe de dezvoltare, arhitectura modului cum sunt așezate politicile publice. De aceea noi ne propunem să punem umărul la tot ce înseamnă încurajarea tinerilor, echiparea tinerilor și programe de schimb pentru ca tinerii să învețe unii de la alții. Noi credeam înainte că suntem buni învățători și traineri, dar cumva ne-am înșelat parțial pentru că știm că cei mai buni profesori, traineri și formatori sunt tinerii”, a declarat Ruslan Stânga, fondator iRi.

Iulia Gore, lidera grupului de inițiativă din satul Varnița, raionul Anenii, s-a deplasat 60 de kilometri pentru a lua noi practici de la alți colegi.

„Noi trebuie să învățăm unul de la altul și vin toți din acest domeniu și trebuie să venim toți și să colaborăm și să facem un schimb de experiență să vedem ce implementează fiecare și de a prelua bunele practici unul de la altul”

Gata să dea din casă idei a fost viceprimarul municipiului Bacău, Cristian Ghinghes.

„Mă aștept să întâlnesc tineri foarte interesați de politici de tineret în Republica Moldova și nu numai, tineri interesați să colaboreze pentru a îndeplini obiective la nivel local astfel încât să-și ducă comunitățile mai departe cumva așa cum încercăm noi să facem la Bacău și așteptarea mea este să și le împărtășesc o parte din bunele practici sau exemplele pe care noi le-am implementat în Bacău”.

Localitatea Văleni a simțit din plin rezultatele grupului de inițiativă creat acum 4 ani. Primărița Silvia Știrbeț consideră că această zi o nouă pistă de lansare a noilor proiecte.

„Activități frumoase precum modernizarea echipamentelor din jurul stadionului de fotbal, amenajarea la terenul de joacă, intervenția la fântânile publice, intervenții în centrul de sport și tineret.

Proiectele în care se implică tinerii sunt proiectele viitorului, deoarece pentru ei construim infrastructură, modernizăm condițiile, ridicăm standardele de viață cu nădejdea ca cei plecați într-o bună zi să revină, să creăm un mediu favorabil de afacere”, a spus ea.

Și la Cârnățenii Noi s-au strâns roade.

„În acești câțiva ani am avut diverse activități și practice, voluntariat, de implicare a tinerilor în diferite activități zilnice, dar și activități de dezvoltare, training, au învățat cum se scrie o petiție, o cerere cum să vorbească cu reprezentanții administrației publice rurale. Provocări la fel au fost destul de multe, dacă din start se gândeau ce mai vor și acești tineri, ce vor putea face, sunt tineri, nu au experiență, dar experiența e cu noi. Acum au înțeles că suntem motivați și ne implicăm cu drag”, a spus Cristina Savca.

Congresul tinerilor activi din Mediul Rural este la a 4-a ediţie şi este organizat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) în cadrul proiectelor: „Împuternicirea tinerilor din mediul rural” în parteneriat cu GLCAP, USA Ohio cu sprijin financiar din partea Departamentului de Stat al SUA și „IntegrAct GO: tineri din mediu rural diseminează istorii de succes din sectorul tineret”, susținut financiar de Agenția Națională pentru Tineret, prin intermediul Programului de Granturi 2023.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO