(VIDEO) Pas cu pas în lumea afacerilor: Training-uri de business pentru moldoveni și ucraineni

16 Mai 2024, 14:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mai 2024, 14:51 // Actual //  bani.md

Peste 60 de moldoveni social-vulnerabili și refugiați ucraineni au participat la training-uri intensive privind inițierea unei afaceri, în Chișinău, Bălți și Edineț. Timp de 10 zile, participanții la training învață să creeze și să gestioneze propria afacere, fie că au deja o idee sau sunt în căutarea inspirației.

Training-urile fac parte din acțiunile proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, derulat de Helvetas Moldova și HEKS/EPER Moldova cu sprijinul Guvernului Elvețian. Clara Abdullah, ofițer de comunicare Helvetas Moldova, subliniază importanța acțiunilor cu impact economic pe termen lung atât pentru populația locală vulnerabilă, cât și pentru refugiații din Ucraina veniți să trăiască aici:

Noi ne-am propus să ajutăm persoanele vulnerabileși refugiații ca și categorie apartesă nu depindă de asistență umanitară, ci să fie împuterniciți, să capete încredere și capacități pentru a ajunge la prosperitate și la jobul care le trebuie. Aici vorbim despre un training care își propune să aducă oamenilor o nouă idee de a genera venituri”. 

Greta Hîncu, trainer de educație financiară, ne-a vorbit despre sesiunile interactive, în care participanții lucrează la propria idee de afacere și interacționează productiv cu ceilalți antreprenori în devenire:

Sunt sesiuni cu experiență practică pentru ei, pentru că lucrează asupra propriei idei de afaceri și în plus, creează foarte multe conexiuni cu alți participanți“.

La training-uri, participanții au învățat de la zero cum să își dezvolte propriul plan de afaceri și să își asume rolul de antreprenori independenți. Iryna Sinokos, originară  din Odesa, a participat la training-ul din Chișinău și se bucură că a avut ocazia de a-și dezvolta ideea de afaceri într-un mediu inclusiv și accesibil:

„Este foarte bine că training-ul este predat atât în rusă, cât și în română, și există sprijin din partea formatorilor.”

Toate training-urile de business au fost organizate în parteneriat cu Asociația pentru Formare Antreprenorială și Dezvoltare (AFAD), o organizație locală din Bălți, cu peste 20 de ani de experiență în sprijinirea afacerilor. Tatiana Puga, președinta AFAD, menționează cu mândrie colaborarea cu Helvetas Moldova și complexitatea proiectului, care le oferă beneficiarilor posibilitatea de a-și diversifica serviciile și oportunitățile economice: 

„Training-urile oferă posibilitatea să lărgim și să diversificăm serviciile care nu le oferim de obicei beneficiarilor noștri, în același timpsă fim alături de cei care se află în dificultate. Aici vorbesc și de refugiații din Ucraina și localnicii care sunt vulnerabili, oferindu-le un întreg pachet de servicii și oportunități economice.”

Cei mai dedicați și inspirați participanți au avut posibilitatea de a aplica la un grant de startup din partea Helvetas Moldova, pentru a păși cu dreptul în lumea antreprenoriatului. 

Training-urile de business sunt oferite în cadrul proiectului „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS/EPER Moldova, cu sprijinul Guvernului Elvețian. Partener strategic de implementare: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2024, 10:07 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană a generat 59,2 milioane de tone de deşeuri alimentare (care includ părţi comestibile şi necomestibile) în 2022, respectiv 132 kg/locuitor, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul tuturor grupurilor economice, 54% din totalul deşeurilor alimentare (72 kg/locuitor) au fost generate de gospodării, 46% au fost generate în lanţurile de aprovizionare cu alimente: 19% în urma fabricării produselor alimentare şi a băuturilor (25 kg/locuitor), 11% de restaurante şi serviciile alimentare (15 kg/locuitor), 8% în urma producţiei primare (10 kg/locuitor) şi 8% pe segmentul de retail şi alte canale de distribuţie a alimentelor (11 kg/locuitor).

Reducerea risipei alimentare este o provocare atât în UE cât şi pe plan global.

De asemenea, în 29 septembrie este marcată Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău