VIDEO Peste 100 de persoane au participat la Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova

31 Iul. 2023, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Iul. 2023, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Vineri, 28 iulie, în premieră la Chișinău a avut loc Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, iar printre cele peste 100 de persoane prezente s-au numărat oficiali de stat, reprezentanți ai ambasadelor, mediului academic, oameni de cultură și persoane care simt și trăiesc românește.

Evenimentul a început cu o conferință de presă, susținută de către Lia Anton, președintele Asociației YUFest, organizator al evenimentului; Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica; profesorul Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României și Livia Sârbu, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

„Nu am ales întâmplător Sala Marii Uniri a Muzeului, pentru că despre unire vorbim, despre unirea frățească dintre Republica Moldova și România. Ne-am întâlnit astăzi să celebrăm Imnul României și istoricul acestuia, un imn care însumează șase opere minunate pe care România le-a slăvit și cu care s-a mândrit, și cu care a mers înainte de-a lungul secolelor și spre marea noastră bucurie avem un imn pe care l-am avut în comun în decursul a trei ani. Din 1991 până în 1993 – Imnul „Deșteaptă-te române”, un imn pe care îl avem în suflete. „Deșteaptă-te române” este sloganul cu care mergem înainte”, a menționat Lia Anton, președintele Asociației YUFest, organizatorul evenimentului.

În cadrul sărbătorii, profesorul de istorie Adrian Cioroianu a prezentat istoricul celor șase imnuri ale României de până acum.

„În 1990 s-a revenit la cel mai vechi dintre toate, pentru că „Deșteaptă-te române” e mai vechi decât toate pe care le-am amintit. E un cântec. „Deșteaptă-te române” ne aduce aminte de generația pașoptistă, iar faptul că o vreme l-am împărtășit România și Republica Moldova, poate fi un fragment de trecut, dar și un semn pentru viitor”, a menționat profesorul Adrian Cioroianu, manager general al Bibliotecii Naționale a României.

„Nu ne este niciodată frică să afirmăm faptul că facem parte dintr-un trunchi comun, al originilor aceluiași popor, că ne-am născut împreună, că am trăit împreună o mare bucată de timp, că am scris o pagină din istoria frumoasă împreună, că am plâns și am murit împreună, atunci când istoria ne-a îndemnat să facem acest lucru. Imnul Național al României face parte din cele trei simboluri importante pe care noi le venerăm. Două dintre ele sunt comune – steagul și desigur limba, scrisă și vorbită. Imnul vorbește despre aceleași lucruri, dar în dulcele grai moldovenesc, de o parte și de cealaltă a Prutului”, a adăugat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Astfel de evenimente sunt o mare onoare și bucurie pentru Muzeul Național de Istorie, gazda acestui eveniment cu o mare încărcătură emoțională și culturală.

“În această sală, acum mai puțin de un an, sărbătoream centenarul încoronării, de unde s-au pornit multe proiecte frumoase împreună cu colegii din România. Muzeul Național de Istorie a Moldovei este pe bună dreptate o punte, un pod cultural, ce leagă malul drept și stâng al Prutului, ce unește aceleași valori și idealuri, ce apropie comunitățile istorice din Republica Moldova și România. Vă mulțumim pentru tot efortul făcut ca să aduceți Imnul României, acasă, a ținut să menționeze directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Livia Sârbu.

Toate cele șase imnuri ale României și cel al Republicii Moldova au fost interpretate de Corul Marii Uniri de la Iași, ansamblu bărbătesc, format din 24 de persoane. Sala a aplaudat fiecare interpretare, iar intonarea imnurilor „Deșteaptă-te române” și „Limba Noastră” a ridicat audiența în picioare. Seara s-a încheiat cu un concert tematic, susținut de Corul Marii Uniri.

Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova a fost organizată la inițiativa Asociației YUFest, cu sprijinul financiar Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

Aproape jumătate dintre moldoveni susțin că vor o republică prezidențială în care președintele are toată puterea și poartă întreaga răspundere, arată datele sondajului prezentat de IMAS, „Barometrului Socio-Politic – iulie 2024”.

Potrivit sondajului, 42% dintre respondenți au optat pentru o republică parlamentară.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-21 iulie 2024, pe un eșantion de 1.093 de persoane din 90 de localități, având o marjă de eroare de plus-minus 3%.

Până în anul 2016, președintele Republicii Moldova era ales de către deputați cu cel puțin 50% plus unu din voturi. Curtea Constituțională de la Chișinău a decis ulterior că procedura de alegere a președintelui în Parlament este neconstituțională, ceea ce a dus la alegerea președintelui Igor Dodon de către popor.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău