(VIDEO) Plasticul nu va mai sufoca Moldova! Acum îl vom călca în picioare

21 Iun. 2022, 17:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2022, 17:46 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

La Strășeni va apărea o nouă fabrică ce va transforma plasticul în alternativă pentru bitum și va fi folosit la construcția drumurilor. Anunțul a fost făcut de Dumitru Alaiba pe pagina de Facebook. 

„Iei plasticul nereciclabil, pe care poți doar să-l arunci, iar după un proces tehnologic (secret) acesta se transformă în alternativă pentru bitum și e folosit la construcția drumurilor.”

Fabrica va fi construită de compania scoțiană MacRebur, investițiile fiind de aproximativ 7 milioane de euro. Inovația companiei are potențial de extindere și cercetare în Republica Moldova. Materialul va putea fi exportat și în țările vecine unde această invenție considerată a fi „ultimul răcnet” nu este disponibilă.

Astfel, plasticul nereciclabil va fi folosit la construcția drumurilor, fiind o alternativă mai ieftină pentru bitum, dar și mai durabilă. De asemenea, vor fi economisiți banii publici pentru construcția drumurilor și create noi locuri de muncă.

Printre beneficiile enumerate de Dumitru Alaiba sunt:

  • Materialul (MR8) este cu aproape 30% mai ieftin decât bitumul, la prețurile curente;
  • Economisim banii publici pentru construcția drumurilor;
  • Înlocuim un produs de import (bitumul) cu un material produs local;
  • Capacitate de export spre țările vecine (Ucraina, România). Asemenea fabrici în regiune nu sunt;
  • Creăm locuri de muncă și venituri la buget din impozite;
  • Curățăm mediul înconjurător de plastic;
  • Drumul este mai durabil cu materialul MR8;
  • Pentru fiecare kilometru de drum produs cu MR8 (materialul care va fi produs în Moldova) sunt utilizate 5 tone de plastic care altfel ne-ar polua solurile și apele.

Sursă video: Facebook/Dumitru Alaiba

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău