(FOTO) NU plasticului! O companie de la noi a procurat echipament inovativ pentru ambalarea fructelor și legumelor

21 Iun. 2022, 17:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Iun. 2022, 17:07 // Bani și Afaceri //  MD Bani

O companie de distribuție a produselor agricole în rețele comerciale vor reduce gradul de poluare datorită echipamentului inovativ de ambalare a fructelor și legumelor în caserole. Echipamentul a fost procurat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM).

Caserolele sunt reciclabile și confecționate din carton. Caserolele de carton sunt biodegradabile și se descompun într-o perioadă de 1-3 luni sau pot fi supuse reciclării.

Noul echipament are o capacitate de ambalare de până la 1000 de caserole din carton per oră și substituie trei muncitori. Ulterior, caserolele din carton cu fructe și legume vor fi  livrate către comercianți în lăzi din plastic reutilizabile, utilizate pe parcursul a mai mulți ani de companie.

Compania „DANAM-PRIM” SRL are o experiență de 8 ani de ambalare a fructelor și legumelor livrate către rețelele comerciale, magazinele online și HoReCa. Decizia de a substitui ambalajul de plastic cu ambalaj reciclabil va ajuta compania să reducă impactul degradabil în creștere al plasticului asupra mediului ambiant și de cererea consumatorului de a procura fructe și legume.

În prezent în Republica Moldova pentru ambalarea fructelor și legumelor livrate pentru consum în rețele comerciale se utilizează ambalaj din plastic sau ambalaj combinat de carton și plastic.

Valoarea echipamentului de ambalare a fost de 800 de mii de lei, dintre care 600 de mii au fost oferiți în formă de grant de proiectul USAID APM. Adițional, compania a investit alți 800 de mii de lei în ajustarea infrastructurii conform criteriilor de asigurare a calității și igienă.

Benjamin Toric, directorul proiectului USAID APM, declarat că livrarea în rețele comerciale a fructelor și legumelor în ambalaje biodegradabile este un răspuns la solicitările consumatorilor interesați să reducă volumul de deșeuri din plastic produse și să minimizeze impactul asupra mediului.

Pe parcursul ultimilor ani Compania DANAM-PRIM a utilizat pentru ambalarea fructelor sâmburoase (cireșe, prune, coarne) ambalaj din plastic la ambalarea. Datorită noului echipament, compania va substitui ambalajul din plastic cu ambalaj biodegradabil, reducând în acest fel volumul deșeurilor din plastic.

Potrivit unor estimări, în Republica Moldova, aproape o tremie din deșeurile menajere generate de populația din mediul urban o reprezintă deșeurile de ambalaje, dintre care 9 la sută o constituie ambalajele din plastic.

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

În timp ce salariile și pensiile moldovenilor de pe malul drept au crescut vizibil în ultimii ani, locuitorii din regiunea separatistă din stânga Nistrului trăiesc cu venituri aproape de două ori mai mici. Avertismentul vine de la economistul Veaceslav Ioniță, expert la IDIS „Viitorul”, care a prezentat vineri, 13 iunie 2025, în cadrul emisiunii „Analize economice”, un tablou alarmant al prăpastiei economice care se adâncește între cele două maluri ale Nistrului.

Potrivit lui Ioniță, în primul trimestru din 2025, salariul mediu în stânga Nistrului a fost de 7.600 de lei, în timp ce pe malul drept a atins 14.600 lei. Pensiile urmează aceeași tendință: 1.859 lei în stânga Nistrului față de 3.800 lei în dreapta. În 2024, pensiile din regiune au scăzut în termeni reali cu 0,8%, iar salariile au crescut modest, cu doar 4,1%, sub rata inflației.

„În timp ce pe malul drept veniturile salariale au crescut real cu 8%, pe malul stâng creșterea a fost mult mai slabă, iar pensiile chiar au scăzut. Practic, pensionarii din stânga Nistrului sunt astăzi mai săraci decât în 2015”, a subliniat Ioniță.

În ciuda unor prețuri mai mici la resurse energetice, regiunea transnistreană este marcată de o inflație cumulată de 970% din 2001 până în prezent, mult peste media de 624% de pe malul drept. Astfel, bunăstarea reală a populației a fost erodată constant. „Ceea ce cumpărai în 2001 cu un leu în stânga Nistrului, acum costă aproape 10 lei”, a spus expertul.

În plus, datele demografice reale arată un declin sever: deși administrația de la Tiraspol declară oficial 450.000 de locuitori, Ioniță estimează că populația reală este în jur de 280.000, dintre care peste 150.000 se află în afara regiunii.

Economia regiunii a stagnat. PIB-ul nominal al malului stâng a crescut nesemnificativ din 2021 până în 2024 – de la 19,3 miliarde la 20,1 miliarde de ruble – și rămâne cu 70% sub nivelul din 1989. În schimb, malul drept a recuperat peste 73% din nivelul economic de dinaintea colapsului sovietic.

„În ultimii 14 ani, PIB-ul malului drept a crescut cu o medie anuală de 2,6%, pe când în stânga Nistrului – doar cu 0,45%. Un ritm de creștere de șase ori mai slab. Practic, oamenii de acolo trăiesc astăzi la nivelul anilor 2000, în timp ce restul țării a mers înainte”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO