(VIDEO) Șantaj direct din partea MGRES: Ori ne dați tot, ori nu veți mai avea energie

09 Iun. 2021, 05:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Iun. 2021, 05:05 // Actual //  MD Bani

Centrala Electrică de la Cuciurgan a câștigat toate licitațiile pentru furnizarea energiei electrice principalilor operatori de pe piața din Republica Moldova, pentru perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2020. Am prezentat luni un video în care a devenit clar că, potrivit regulilor pieței, învingător al licitațiilor pentru produsul 2.1 (Detalii AICI) trebuia să iasă un furnizor ucrainean.

Așa cum am scris repetat, regulile pieței au fost încălcate, iar învingător pentru produsul 2.1 a devenit MGRES.

Ce s-a întâmplat în cadrul licitațiilor, până la acest moment, cunoșteau doar cei care au participat la sesiunile de negociere. Astăzi, despre acest fapt, se va afla și în spațiul public.


După anunțarea rezultatelor și prezentarea furnizorului ucrainean drept cel care urmează a furniza energia electrică pentru produsul 2.1, reprezentanții Centralei Electrice de la Cuciurgan au șantajat membrii comisiei în cel mai dur mod:

Totul sau nimic

Câteva secunde până la șantaj.

Furnizorului ucrainean i-a fost refuzat din motive neclare validarea rezultatelor licitației pentru produsul 2.2. El rămâne cu un rezultat câștigător numai pentru produsul 2.1.

Conform termenilor licitației:
Produsul 2.1. – O parte din domeniul de aprovizionare: program de bază fără echilibrarea energiei.
Produsul 2.2. – Volumul rămas după bază (profil), inclusiv energia de echilibrare.

Reprezentanții Centralei Electrice de la Cuciurgan înțeleg că ei vor furniza energia electrică pentru produsul 2.2, în orice situație, așa cum:

  • Moldova nu a ajustat legislația nu poate fi asigurată balansarea conform normelor europene;
  • nu există un operator al pieței de echilibrare;
  • nu există un operator de piață.

 

ȘANTAJ

Nu este o întrebare, este o declarație.

„Nu este o întrebare, este o declarație.” – Așa a început șantajul venit din partea reprezentanților Centralei Electrice de la Cuciurgan,care a schimbat regulile jocului din mers.

A fost realizat un șantaj care pune semne de întrebare asupra securității energetice în Moldova, ori abuzul de poziție dominantă pe piață a demonstrat că MGRES, în condițiile actuale, ar putea în orice moment să influențeze prețul, furnizorii și beneficiarii de energie electrică din Republica Moldova.

Invocând un argument nedemonstrat și considerat speculativ de către experții în energie electrică, reprezentanții Centralei Electrice de la Cuciurgan au insistat asupra faptului ca să fie numiți câștigători în ambele tendere, pentru produsul 2.1 și pentru produsul 2.2.

 

Pseudo-Argumentele MGRES

Având în vedere toți factorii expuși, ne-am pomenit într-o situație neobișnuită pentru noi.

După cum noi înțelegem, furnizorul ucrainean dorește în continuare să participe la licitațiile pentru produsul 2.2, atunci noi, desigur, într-un mod oarecare, suntem dezamăgiți. Prețul anunțat inițial s-a redus considerabil.

Pe de altă parte, noi nu înțelegem cum rezultatul final poate fi luat în considerare ținând cont de prețul mediu pentru produsele 2.1 și produsul 2.2.

Noi repetat vorbim despre faptul că nu avem posibilitatea tehnică de a asigura balansarea pentru produsul 2.2, dacă nu furnizăm și energie pentru produsul 2.1.

Așa cum faptul a fost consumat, noi doar confirmăm că menținem prețul mediu pentru oferta anunțată.

Luând în considerare toate aceste momente, noi suntem impuși să ne retragem din concursul pentru produsul 2.2 și solicităm să fie anulată oferta pentru produsul 2.2.

Ca să fie clar. Noi și acum vedem riscuri clare asupra faptului că rezultatele nu vor fi acelea la care ne-am așteptat și vedem că vom fi obligați să oferim energie doar pentru produsul 2.2, ceea ce nu putem realiza din punct de vedere tehnic.


De menționat că aceste declarații ale reprezentanților MGRES nu au fost întărite de probe documentare, care ar demonstra că Centrala Electrică de la Cuciurgan are posibilitatea tehnică doar de a oferi energie pentru ambele produse, nu și pentru un produs separat.

Nu a fost explicat nici procesul care ar pune piedici în acest sens.

Din punctul de vedere al specialiștilor în energie, aceste declarații sunt nefondate.


„Acesta este abuz de poziție dominantă”

Prezent la desfășurarea licitațiilor, consilierul superior în probleme de energetică, al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Alexandru Săndulescu, a declarat că ceea ce s-a întâmplat, decizia MGRES, este abuz de poziție dominantă.

Vreau să amintesc tuturor participanților că în această țară, de asemenea, există și Legea Concurenței. Legea Concurenței spune despre poziția dominantă. Acum MGRES este într-o situație și mai gravă. Este în poziția de monopol. Doar MGRES poate livra energie electrică în Republica Moldova. Asta poate fi concluzia discuției (n.red. declarațiile MGRES).

Ei anulează oferta pentru produsul 2.2 și declară că în cazul în care ei nu câștigă  și tenderul pentru produsul 2.1, ei nu pot furniza deloc energie. În opinia mea acesta este abuz de poziție dominantă.


Bani.md amintește că imediat după anunțarea rezultatelor pentru licitațiile la energia electrică, desfășurate în luna martie a anului curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a declarat că a depus o sesizare la Consiliul Concurenței, așa cum erau bănuieli rezonabile de abuz de poziție dominantă pe piață. De fapt, acest anunț a fost făcut instant, în același comunicat emis pentru prezentarea rezultatelor licitațiilor.

În cadrul licitațiilor a fost practicată o blocare cu caracter anticoncurențial, o situație în care accesul al unor concurenți actuali sau potențiali la surse de aprovizionare sau pe piețe este împiedicat sau eliminat, ca rezultat al practicilor întreprinderii dominante. Mai mult, conform Legii Concurenței, refuzul de a livra este o acțiune interzisă de prevederile art. 11 alin. (2) lit.f) și g).

Ceea ce s-a întâmplat în luna martie demonstrează incapacitatea autorităților de a interveni în situații de abuz de poziție dominantă pe piața din Republica Moldova, fiind posibilă doar constatarea faptului că regulile pieței sunt încălcate.

Într-o situație de întârziere a implementării normelor europene și de ajustarea a modului în care funcționează piața, alte acțiuni nu pot fi realizate.

Cu mâinile legate

Cu un Guvern interimar, în preajma alegerilor anticipate, Republica Moldova este în incapacitatea de a aproba modificări legislative. Totodată, trebuie să amintim că potrivit noilor Reguli ale Pieței aprobate de ANRE în luna august a anului trecut, deja în octombrie 2021, Moldova trebuie să aibă, cel puțin, un Operator al Pieței.

Termocentrala de la Cuciurgan (MGRES), unitate importantă în producția de energie din Republica Moldova, controlată de grupul energetic rus Inter RAO, a restricționat participarea altor furnizori la licitație, prezentându-se ca fiind singurul furnizor posibil de energie electrică din Republica Moldova și asta în timp ce pe parcursul a cinci ani de zile, Moldova a avut furnizori de alternativă din Ucraina.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău