VIDEO Sistemul de salarizare în serviciul public nu motivează personalul calificat

27 Mart. 2024, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Mart. 2024, 10:13 // Actual //  bani.md

Instituțiile statului vor continua să se confrunte cu lipsă de specialiști atâta timp cât sistemul de salarizare este învechit și nu încurajează performanța. Declarațiile aparțin invitaților emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV, reprezentantei de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, și Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

„Evaluarea funcționarilor publici este învechită și nu permite majorarea de salariu. Nici bugetul public nu este construit în așa fel ca să se poată motiva acești funcționari. Eu cred că un supliment la salariu ar putea să-i facă mai interesați de jobul lor, dar este foarte important să fie clar în baza căror indicatori de performanță sunt făcute aceste creșteri salariale ca să nu fie admise majorări de pe criterii politice”, este de părere Stella Jemna.

Fosta șefă de cabinet a prim-ministrei Natalia Gavrilița a menționat că majorările de salarii operate de Guvern în ultimul an au dus la suplinirea mai multor posturi vacante în administrație, dar deocamdată nu atât de mult ca să intereseze persoanele instruite și tinere.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, studiile arată că moldovenii își doresc un salariu de cel puțin 17.500 de lei pentru a renunța la ideea emigrării. El spune că se atestă o mare diferența între așteptări la diferite vârste.

„Tinerii cer un salariu lunar de 25 de mii de lei pentru a rămâne în țară. Pe lângă acești bani, oamenii caută și o calitate a vieții mai bună. Și asta a dus la faptul că aproape 40 la sută din tineri nu mai sunt în țară. Dacă lucrurile vor continua așa, atunci către anul 2027 numărul tinerilor moldoveni plecați peste hotare va fi mai mare decât al celor rămași în țară”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Conform Biroului Național de Statistică, salariul mediu în sectorul bugetar față de sectorul real a fost anul trecut mai mic cu peste 28 la sută. În sectorul bugetar câștigul salarial mediu lunar a constituit 10.192 lei, în timp ce un angajat din sectorul privat a primit în medie 13.099 lei.

Printre campionii la salarii mari la stat sunt angajații din cadrul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină cu salarii de 25.748 lei și cei ai Agenției de Stat Proprietăți Intelectuale care au ridicat lunar în medie anul trecut un 25.472 lei, mai arată studiul realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS).

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ