Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a comparat-o pe actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, cu fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, argumentând că șefa statului încalcă principiul separării puterii în stat. Mai multe declarații a făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 19 august curent, în incinta instituției principale a organelor de drept. A subliniat în special despre ultima ședință a Consiliului Superior de Securitate (CSS) care ar fi fost organizată peste noapte, scrie Realitatea.md.
„Se impunea să ies cu punctul nostru de vedere, după metamorfozele politice din țară și campania denigratoare împotriva instituției și a mea personală. Aș vrea să amintesc că în Republica Moldova ca în oricare stat de drept puterile sunt separate și colaborează la nivel de egalitate și loialitate fără a se atenta la independența și imparțialitatea fiecăreia. Potrivit Constituției RM, Procuratura Generală este autonomă și se supune doar legii și niciun caz Președinției, Parlamentului sau Guvernului. La 8 luni de când Maia Sandu a devenit președinte, Procuratura Generală a încercat să stabilească un dialog conform, bazat pe respect reciproc, dar din păcate eforturile noastre au fost în zadar. Doamna președintă nu a binevoit să se intereseze despre starea lucrurilor, despre problemele cu care ne confruntăm și cum ar putea să ne ajute pentru a redresa situația”, a declarat Alexandr Stoianoglo.
În continuare, acesta a amintit de ultima ședința a CSS din 10 august curent, unde procurorul general este „raportor de serviciu pe dosare sensibile”. „Tentativele mele de a explica că examinarea unor dosare nu reprezintă responsabilitate CSS și reprezintă o ingerință în activitatea penală, a fost respinsă brutal cu argumentul – incompetență. Ultima ședință CSS a fost organizată peste noapte, cu chemarea procurorilor-șefi la raport. Și-a permis cred doar Plahotniuc…”, a opinat procurorul general.
La aceeași ședință, i-ar fi fost prezentată o listă de oameni, inclusiv care se numără printre actuala opoziție din Parlament, care ar trebui să fie trași la răspundere.