VIDEO Târgul Locurilor de Muncă, un instrument pentru coeziunea socială

04 Iun. 2024, 16:40
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
04 Iun. 2024, 16:40 // Slider //  Soroceanu Olga

Pe 29 mai, Palatul Republicii a găzduit Târgul Locurilor de Muncă din Chișinău, un eveniment de amploare organizat de HEKS-EPER Moldova în colaborare cu Helvetas și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acest târg a făcut parte din proiectul „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, un demers esențial pentru susținerea atât a moldovenilor, cât și a refugiaților din Ucraina.

Diana Golovatic, facilitator comunicator HEKS-EPER Moldova, a declarat:

„Prin proiectul pe care noi îl derulăm în țară este să creăm un spațiu favorabil între angajatori și cei care-și caută un loc de muncă, moldovenii noștri inclusiv refugiații din Ucraina.”

Târgul a adunat peste 40 de angajatori și peste 25 de instituții de învățământ, oferind o platformă robustă pentru interacțiuni valoroase.

Ala Șupac, șefa Direcției Generale Ocuparea Forței de Muncă, Chișinău, s-a expus și despre ofertele de muncă disponibile și pentru refugiații din Ucraina:

„Refugiații pot să aplice la orice funcție cu excepția funcțiilor publice, unde trebuie neapărat să fii cetățean al Republicii Moldova.”

Participanții au avut la dispoziție peste 2000 de oferte de muncă, acoperind domenii variate precum alimentație publică, bănci, IT, organe de forță și funcții publice, iar tinerii abiturienți au putut face cunoștință cu ofertele instituțiilor de învățământ. 

În vizor a fost și proiectului “Work in Tech”, inițiat de HEKS-EPER Moldova în premieră pentru țara noastră. Acest proiect oferă cursuri gratuite în specialități tehnice, predate de profesori acreditați de Google.

Olga Cegorean, Ofițer de Proiect HEKS-EPER Moldova, a explicat:

„Oferim acces gratuit la 4 cursuri predate de profesori acreditați de Google. Avem suport IT, marketing digital și comerț electronic, managementul de proiect și web design.”

Evenimentul de la Chișinău a fost al treilea de acest tip, după cele organizate anterior în Ialoveni și Anenii Noi. Aceste târguri nu doar că oferă oportunități de angajare, dar și contribuie la creșterea coeziunii sociale, esențială pentru dezvoltarea unei comunități puternice și unite.

Prin aceste inițiative, HEKS-EPER Moldova, împreună cu partenerii săi, demonstrează angajamentul față de construirea unui viitor mai bun pentru toți locuitorii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei care și-au găsit refugiu aici din cauza conflictelor din țările vecine.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO