VIDEO Traian în inspecție în sectorul Centru: Cum a reușit pretura să ajute zeci de persoane social vulnerabile

16 Mart. 2023, 16:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2023, 16:19 // Actual //  MD Bani

Ora de LIVE cu Traian la preturile din Capitală a ajuns la ultima destinație – sectorul Centru. Colegul nostru a discutat despre reușitele, problemele și proiectele de dezvoltare cu pretorul Vadim Hîncu.

„Pe lângă gestionarea sectorului, avem și proiectele investiționale, cu care de mândrim. Știm că în sectorul Centru este cel mai mare flux de cetățeni și am pus accentul pe renovarea străzilor, pe renovarea trotuarelor și a trecerilor subterane. Astăzi sunt în renovare ultimele trei subterane la care nu s-a intervenit – cea de la intersecția străzilor Ștefan cel Mare cu Ciuflea, Ștefan cel Mare colț cu Ismail și subterana de pe strada Gagarin”, a declarat Vadim Hîncu.

Pretura sectorului Centru se mândrește cu mai multe proiecte, printre care se numără și reabilitarea străzii Bernardazzi, care este deja 98% finisată.

„Este vorba de strada Korolenko, la care s-a intervenit, scuarul „Miorița”, scuarul „Mihai Eminescu”, scuarul de pe strada Ialoveni 98/2 și strada Valea Trandafirilor – care va fi un model de proiect realizat cap-coadă de primărie. Se va interveni la carosabil, la iluminat, și la spațiile verzi. Sunt proiecte care fac orașul mai frumos, mai comod și mult mai modern”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

În ultimul an, în sectorul Centru au fost organizate o serie de acțiuni sociale cu adevărat frumoase. Unul dintre acestea este pregătirea prânzurilor calde pentru cei mai triști.

„Sunt prânzuri pe care noi deja a patra lună le oferim gratuit la 100 de persoane social-vulnerabile din sectorul Centru. Aceste prânzuri sunt de luni până vineri, pe perioada rece a anului. Sperăm să putem continua acest proiect social frumos chiar și după ce se încălzește afară, până la finele anului sau chiar și la anul viitor”, menționează Vadim Hîncu.

De asemenea, 50 de locuitori ai sectorului primesc de două ori pe lună pachete cu produse alimentare, acasă. Beneficiarii sunt persoane țintuite la pat, persoane care nu au posibilitate să iasă din casă sau familii cu mulți copii, pentru care este problematic să vină până la pretură.

„Ținem să facem acest lucru, deoarece înțelegem oamenii, înțelegem timpurile grele în care trăim acum, înțelegem că facturile sunt înalte și că banii pentru un prânz cald chiar reprezintă o problemă. Prânzul include felul întâi, felul doi, iar meniul este diferit în fiecare zi. Ne vom strădui să facem asta atât timp cât vom avea posibilitate”, a conchis pretorul.

În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 11:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 11:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova marchează performanțe istorice la capitolul export de servicii, arată o analiză a economistului Veaceslav Ioniță bazată pe ultimele statistici publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Primele trei luni ale acestui an au adus 626 milioane USD încasări din servicii – cel mai mare volum pentru un trimestru I, cu 10 % peste nivelul din 2024.

La ritmul actual, valoarea anualizată a exporturilor de servicii urcă la 2,8 miliarde USD, iar depășirea pragului simbolic de 3 miliarde până la sfârșitul lui 2025 devine plauzibilă, subliniază Ioniță. Ponderea serviciilor în totalul exporturilor a atins un maxim istoric de 44,5 %, semn că Moldova migrează de la o economie axată pe bunuri spre una dominată de servicii.

IT-ul rămâne locomotiva absolută, cu 686 milioane USD – aproape un sfert din întregul export de servicii. Economistul remarcă „succesul tinerilor care, lucrând de acasă, generează valoare adăugată pentru piața globală”. Pe locul doi se situează transporturile (inclusiv componenta aeriană) cu 561 milioane USD, iar podiumul este completat de serviciile pentru afaceri (BSS) — 279 milioane USD, sector revigorat după includerea, în 2023, în regimul fiscal preferențial al parcurilor IT.

Printre ramurile cu potențial accelerat se numără educația, care trece pentru prima dată de 100 milioane USD, și serviciile medicale, evaluate la 67 milioane USD, pe fondul cererii internaționale în creștere.

Pentru prima oară, serviciile acoperă aproape jumătate din exporturile Moldovei exact când exporturile de bunuri scad. Drept consecință, balanța comercială la servicii este pozitivă, cu un excedent de circa 900 milioane USD, compensând o parte din deficitul provocat de importurile de mărfuri.

„În timp ce multe sectoare industriale stagnează, exporturile de servicii au devenit locomotiva economiei moldovenești, adaptându-se rapid și generând venituri stabile”, concluzionează Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO