(VIDEO) Traian în inspecție la Sîngera: Când va fi inaugurată grădinița pe care locuitorii o așteaptă de 10 ani

27 Dec. 2022, 12:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Dec. 2022, 12:51 // Actual //  MD Bani

Ora de LIVE cu Traian prin suburbiile Capitalei a ajuns și la Sîngera. Conform tradiției, colegul nostru a discutat despre realizările, planurile și problemele localității cu primarul orașului, Valeriu Popa.

În perioada 2020-2022, Municipiul Chișinău a investit circa 25,04 milioane de lei pentru dezvoltarea orașului Sîngera.

„Unul dintre proiectele foarte importante pentru localitatea noastră este grădinița din orașul Sângera. Este un proiect de care se discută de mult timp, dat fiind faptul că grădinița a fost proiectată în 2012, iar construcția efectivă în 2013 a fost. În 2020, când am venit, arăta ca un șantier abandonat. La ziua de azi, lucrările sunt strict monitorizate, executate calitativ și sperăm foarte mult să putem primi la anul copilașii la noua grădiniță, care a fost atât de mult așteptată”, a declarat Valeriu Popa

Sîngera este un oraș din sectorul Botanica, situat la 18 km de municipiul Chişinău, fiind întretăiat de râul Işnovăţ. Primăria Sîngera are în componență trei localități: orașul Sîngera, satul Dobrogea și satul Revaca. În Sîngera locuiesc circa 15 mii de oameni

„Încercăm să menținem un echilibru, să obținem proiecte în continuare și să dezvoltăm localitatea. Avem statut de oraș și trebuie să demonstrăm că suntem un oraș și să arătăm ca un oraș. Dacă e să facem o comparație cu Sângera anului 2019 și 2020, diferența este foarte mare. Asta arată cifrele”, conchide primarul.

În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală