VIDEO „Un vin bun cu Mihai Druţă” – „Sânzienele”, un cupaj creat din soiuri autohtone de struguri

23 Oct. 2023, 17:48
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
23 Oct. 2023, 17:48 // Slider //  MD Bani

Mihai Druţă, somelierul de top din Republica Moldova, dar şi degustatorul etalon din lumea întreagă, titlu obţinut în anul 2019, a analizat cinci vinuri din soiuri autohtone produse în ultimii ani de Castel Mimi.

Degustarea a avut loc în cadrul rubricii tradiţionale „Un vin bun cu Mihai Druţă” şi a început cu vinul copajat „Sânzienele. După ce a analizat eticheta, culoarea vinului, mirosul şi gustul acestuia, Mihai Druţă a expus caracteristicile vinului.

„O culoare limpede, cristalină, strălucitoare. În aromă avem un amalgam de fructe, o aromă foarte fructată. Persistă fructele albe  – para, caise, măr. Desluşim şi aromele de „Viorica”, dar nu sunt ţipătoare, ceea ce bucură. La gust este uşor, are o aciditate foarte bună. L-aş recomanda să fie servit ca un aperitiv”, susţine Mihai Druţă, preşedintele Asociaţiei de Sommelier din Moldova.

Pentru a înţelege „Sânzienele” şi a savura vinul, este important ca bucatele să fie alese corespunzător.

„Avem un vin foarte uşor. Are 12,5% alcool şi se asociază cu mâncăruri foarte uşoare. Ar putea fi peştele, dar nu un peşte la grătar, dar un peşte copt, un peşte de textură mai uşoară. Salatele la fel sunt potrivite. Pentru a primi plăcere de la vinul pe care îl consumaţi este necesar să respectaţi anumite temperaturi de servire. În cazul nostru aş recomanda ca acest vin să-l serviţi maxim la 8 °C”, susţine somelierul Mihai Druţă.

„Sânzienele” este un vin produs din struguri autohtoni de „Feteasca Regală”, „Feteasca Albă” şi „Viorica”, de către Castel Mimi – promotorul vinurilor din soiuri autohtone.

„Vă îndemn să descoperiţi soiurile autohtone, pentru că ele prezintă un potenţial deosebit pentru vinificaţia din Republica Moldova. Soiurile autohtone ar putea să ne promoveze peste hotare şi ar putea să uimească pe cei care sunt interesaţi să descopere cultura şi ţara noastră”, a conchis Mihai Druţă.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO