(VIDEO) USAID oferă suplimentar 42 de milioane de dolari pentru consolidarea sistemului energetic din Republica Moldova

13 Dec. 2022, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Dec. 2022, 14:57 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Circa 60 de milioane de dolari vor fi investite de USAID, pe parcursul următorilor patru ani, prin intermediul Proiectului „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity – MESA) pentru a sprijini consolidarea sistemului energetic din Republica Moldova și reorientarea acestuia spre un sistem independent, durabil și curat.

Investițiile suplimentare în valoare de 42 de milioane de dolari, alocate de USAID, combinate cu alte 17 milioane anunțate în martie 2022, au scopul de a sprijini sectorul energetic în fața provocărilor din această iarnă, precum și de a debloca potențialul energetic al țării prin achiziționarea de soluții tehnologice și de echipamente – drone de inspectare a liniilor de transmisie, generatoare electrice pentru spitale și organizații prestatoare de servicii publice, sisteme de stocare a energiei.

„Această finanțare suplimentară, prin proiectul USAID „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA), va sprijini sectorul energetic să abordeze provocările actuale și să faciliteze dezvoltarea unui viitor energetic curat și sigur. (…) Moldova se confruntă cu provocări energetice serioase din cauza a 31 de ani de dependență de gazul din Rusia. Pentru a contracara această provocare, Statele Unite și Guvernul Republicii Moldova lucrează în parteneriat pentru o viziune comună: să rezolve criza energetică imediată cu care se confruntă moldovenii astăzi, să creeze o securitate energetică durabilă, bazată pe surse diversificate și să asigure tranziția către un viitor cu energie curată”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Prezent la evenimentul dedicat extinderii asistenței, Andrei Spînu a subliniat repetat eforturile realizate de țara noastră în domeniu energetic.

„Sistemul energetic, cu siguranță, nu mai este cum a fost. Sunt absolut sigur că Moldova nu va mai repeta greșelile care au fost făcute în ultimii 30 de ani, de a nu investi suficient și a nu reforma sistemul suficient. Sunt tare optimist că încă într-un an de zile și noi o să fim printre lideri, cel puțin în comunitatea energetică care a implementat standarde europene și internaționale, pe piețele energetice. Proiectele de infrastructură se mișcă cu o viteză mai bună și avem un plan strategic în acest sens. Țara noastră, copiii mei, niciodată nu o să mai fie dependenți de o singură sursă”, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu.

La fel, prin intermediul Proiectului „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity – MESA), organizațiile cheie din sectorul energetic, inclusiv Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Moldelectrica, ANRE, Energocom, etc., vor beneficia de asistență tehnică continuă și robustă, pentru armonizarea cadrului legal și de reglementare la standardele europene, dar și pentru avansarea integrării la sistemul energetic european.

„Aceste 42 de milioane de dolari suplimentare au consolidat în continuare parteneriatul și acest lucru este în special valabil pentru sectorul energetic, toate parteneriate fiind absolut critice pentru a asigura o viziune comună a unui sector energetic curat, sigur, pentru a oferi energie pe care cetățenii Republicii Moldova să și-o poată permite”, a declarat șeful misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău