(VIDEO) USAID oferă suplimentar 42 de milioane de dolari pentru consolidarea sistemului energetic din Republica Moldova

13 Dec. 2022, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Dec. 2022, 14:57 // Actual //  MD Bani

Circa 60 de milioane de dolari vor fi investite de USAID, pe parcursul următorilor patru ani, prin intermediul Proiectului „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity – MESA) pentru a sprijini consolidarea sistemului energetic din Republica Moldova și reorientarea acestuia spre un sistem independent, durabil și curat.

Investițiile suplimentare în valoare de 42 de milioane de dolari, alocate de USAID, combinate cu alte 17 milioane anunțate în martie 2022, au scopul de a sprijini sectorul energetic în fața provocărilor din această iarnă, precum și de a debloca potențialul energetic al țării prin achiziționarea de soluții tehnologice și de echipamente – drone de inspectare a liniilor de transmisie, generatoare electrice pentru spitale și organizații prestatoare de servicii publice, sisteme de stocare a energiei.

„Această finanțare suplimentară, prin proiectul USAID „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA), va sprijini sectorul energetic să abordeze provocările actuale și să faciliteze dezvoltarea unui viitor energetic curat și sigur. (…) Moldova se confruntă cu provocări energetice serioase din cauza a 31 de ani de dependență de gazul din Rusia. Pentru a contracara această provocare, Statele Unite și Guvernul Republicii Moldova lucrează în parteneriat pentru o viziune comună: să rezolve criza energetică imediată cu care se confruntă moldovenii astăzi, să creeze o securitate energetică durabilă, bazată pe surse diversificate și să asigure tranziția către un viitor cu energie curată”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Prezent la evenimentul dedicat extinderii asistenței, Andrei Spînu a subliniat repetat eforturile realizate de țara noastră în domeniu energetic.

„Sistemul energetic, cu siguranță, nu mai este cum a fost. Sunt absolut sigur că Moldova nu va mai repeta greșelile care au fost făcute în ultimii 30 de ani, de a nu investi suficient și a nu reforma sistemul suficient. Sunt tare optimist că încă într-un an de zile și noi o să fim printre lideri, cel puțin în comunitatea energetică care a implementat standarde europene și internaționale, pe piețele energetice. Proiectele de infrastructură se mișcă cu o viteză mai bună și avem un plan strategic în acest sens. Țara noastră, copiii mei, niciodată nu o să mai fie dependenți de o singură sursă”, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu.

La fel, prin intermediul Proiectului „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity – MESA), organizațiile cheie din sectorul energetic, inclusiv Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Moldelectrica, ANRE, Energocom, etc., vor beneficia de asistență tehnică continuă și robustă, pentru armonizarea cadrului legal și de reglementare la standardele europene, dar și pentru avansarea integrării la sistemul energetic european.

„Aceste 42 de milioane de dolari suplimentare au consolidat în continuare parteneriatul și acest lucru este în special valabil pentru sectorul energetic, toate parteneriate fiind absolut critice pentru a asigura o viziune comună a unui sector energetic curat, sigur, pentru a oferi energie pe care cetățenii Republicii Moldova să și-o poată permite”, a declarat șeful misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 16:20 // Actual //  Lupu Eduard

Prima garnitură cu motorină din România urmează să ajungă în Republica Moldova astăzi, 29 martie. Următorul lot ar putea să fie livrat în decurs de aproximativ 10 zile, scrie realitatea.md.

Săptămâna viitoare, în țara noastră urmează să ajungă și o delegație din România, potrivit surselor Realitatea.md. Tot atunci urmează să se efectueze probele de laborator și carburantul să fie transmis Agenției Rezerve Materiale.

De menționat că fermierii din Moldova așteaptă motorina din România 16 luni. Distribuirea ei a fost una dintre revendicările agricultorilor la cele mai recente proteste.

Amintim că cele 4 mii de tone de combustibil nu au ajuns la agricultorii moldoveni din cauza incapacității de păstrare.

Această donație de motorină vine ca un răspuns la cererile fermierilor care au protestat timp îndelungat, solicitând Guvernului să onoreze promisiunile legate de sprijinul agricol. În 2022, România a donat Republicii Moldova aproximativ 155.000 de litri de motorină, peste 150.000 de litri de benzină și cinci mii de tone de păcură. În anul precedent, în 2021, Bucureștiul a oferit o donație de șase mii de tone de motorină pentru fermierii afectați de secetă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău