Vine școala! Câți bani vor scoate din buzunar părinții pentru ghiozdanul cu rechizite

08 Aug. 2022, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Aug. 2022, 13:54 // Actual //  MD Bani

Septembrie se apropie cu pași grăbiți, ceea ce înseamnă că un an nou școlar bate la ușă. În acest sens am încercat să aflăm câți bani vor scoate din buzunar părinții pentru a cumpăra rechizitele școlare de bază.

După cum vă așteptați, prețurile diferă în funcție de magazine. Astfel, dacă vă doriți să economisiți va trebui să verificați mai întâi ce oferte propun fiecare din dintre ele.

Pentru a-ți fi de ajutor, îți prezentăm în continuare unele oferte care sunt disponibile online.

Să începem cu cel mai important – ghiozdanul. Sunt disponibile o mulțime de modele atât pentru fetițe, cât și pentru băieți, pentru orice vârstă. De exemplu, prețul unui ghiozdan școlar ortopedic variază între 240-700 de lei. De asemenea, există și modele care pot ajunge la câteva la câteva mii de lei.

Prețuri rechizite 

Acum vom continua cu rechizitele pe care le va folosi în fiecare zi. Prețul unui penar începe de la 15 lei și în funcție de model poate ajunge și la 90 de lei. În penar vom avea nevoie de radieră (4-10 lei), ascuțitoare (4-30 de lei), creion (2-5 lei), pix (2-10 lei). De asemenea, un elev are nevoie de riglă, prețul căreia începe de la 2 lei pentru cele de plastic, 27 de lei pentru una din lemn sau din metal 190 de lei, și de ce nu, un set de rigle (25-40 de lei). Să nu uităm și de compas care costă între 8-35 de lei. Prețul creioanelor colorate variază între 25-100 de lei.

Prețul învelitorilor pentru cărți diferă în funcție de clasă și începe de la 26 de lei pentru clasa a II-a și ajunge până la 45 de lei. În ceea ce privește învelitorile pentru caiete, un set de 10 învelitori, costă 20 de lei. Aici se mai adaugă și un clei uscat care costă între 11-15 lei, un ceruză prețul căruia se cuprinde între 11-31 de lei.

Să nu uităm și de arta plastică pentru care elevii au nevoie de acuarelă sau guașă. Prețul pentru aceste rechizite este de 28 de lei pentru o acuarelă cu 10 culori și 100 de lei pentru guașă de 12 culori. De asemenea, un set de paste de modelat (plastilină) de 16 culori pot fi cumpărate cu 65 de lei. Un set de 12 carioci costă 15 lei și un album pentru desen poate fi cumpărat cu 7-40 de lei. Elevii mai folosesc și hârtie colorată (10-40 lei)

Agendă, caiete

Din ghiozdanul școlarului nu trebuie să lipsească agenda, prețul căreia variază între 20 și 100 de lei, în funcție de modelul, imprimeul și producătorul ales. Să nu uităm nici de caiete, care sunt indispensabile pentru un elev. Cunoscutele caiete cu copertă verde sunt cele mai căutate de părinți. Prețul pentru un caiet de 12 foi cu linii mari este de 2,14 lei, cele cu linii mici și în pătrățele costă 1.55 lei. Prețul caietelor de 48 de foi este 6-10 lei, iar al celor de 96 de foi 16-20 de lei.

Total

Dacă e să facem un calcul aproximativ, atunci, pentru a umple ghiozdanul cu toate cele necesare, părinții vor trebui să scoată din buzunar o suma de aproximativ 1000 de lei.

400 lei (ghiozdan) + 15 lei (penar) + 6 lei (3 pixuri) + 4 lei ( două creioane) + 4 lei (radieră) + 4 lei (ascuțitoare) + 27 de lei (riglă) + 8 lei (compas) + 25 de lei (creioane colorate) + 40 de lei (învelitori pentru cărți) + 40 lei (20 de învelitori pentru caiete) + 11 lei (clei uscat) + 20 de lei (ceruză) + 30 de lei (acuarelă) + 65 de lei (plastilină) + 30 (album pentru desen) + 15 lei (set de carioci) + 30 lei (hârtie colorată) + 20 de lei (agenda elevului) +  30 de lei (caiete linii 12 foi) + 10 lei (caiete matematică 12 foi) + 80 de lei (caiete 48 de foi) = 914 lei.

La toate aceste rechizite se mai adaugă și cărți, caiete suplimentare pentru fiecare disciplină. Aici prețurile variază în funcție de clasă.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ