Visa să devină pilot militar, dar a creat cel mai mare lanţ de bijuterii din România. Cum a devenit antreprenor

24 Ian. 2022, 11:46
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Ian. 2022, 11:46 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Pentru că a realizat că nu poate să devină pilot militar, Florin Enache a părăsit armata şi a intrat în afaceri, deschizând un magazin de bijuterii fără să înţeleagă această piaţă, ci doar simţind la vremea respectivă o nevoie şi un vid enorm pe acest segment de piaţă. La început nu s-a gândit niciodată că Teilor va ajunge cel mai mare lanţ de bijuterii din România şi că acum va începe expansiunea internaţională. Într-un interviu pentru ZF, Florin Enache a declarat că, cel mai bun sfat pe care l-a primit în business a fost acela de a separa acţionarul de managementul executiv, ceea ce şi face în acest moment. De asemenea, în următorii cinci ani planifică să deschidă 10-12 magazine noi.

Chiar dacă a terminat liceul militar, din cauza unei probleme la coloana vertebrală Florin Enache a decis să-și urmeze studiile la o universitate cu profil economic. Imediat după absolvirea facultății, în 1999 a deschis primul magazin de bijuterii pe strada Teilor, de unde vine și numele businessului.

„După terminarea liceului, am dorit să devin pilot militar şi am avut o problemă la coloană, am fost şi operat şi nu m-au acceptat la Boboc. Şi mi-am spus că dacă nu o să devin pilot militar, probabil o să-mi încerc şansa în altă parte şi m-am întors la viaţa civilă. Am terminat o facultate de profil economic, iar după absolvirea facultăţii, am deschis acest magazin, neînţelegând sub nicio formă piaţa de bijuterii. Am simţit la vremea respectivă o nevoie şi un vid enorm de bijuterii pe piaţă, pentru că în perioada comunistă cred că erau interzise. La vremea respectivă, businessul era un magazinaş care nu depăşea 15 metri pătraţi. Îmi amintesc că mă uitam pe geam şi în faţă era indicatorul pe care scria Strada Teilor şi mi-a venit o revelaţie referitoare la nume – pentru a face magazinul mai uşor de găsit de clienţii din Piteşti. Aşa a şi fost.”

Expansiunea brandului Teilor a început în anul 2008-2010, atunci au deschis câteva magazine în afara județului Argeș. Astfel, au fost deschise magazine la Sibiu, Craiova, iar în 2013 a ajuns și la Băneasa.

Fiecare magazin nou înseamnă investiții noi. Potrivit lui Florin Enache suma investițiilor depinde de suprafața magazinului.

„Investiţia medie cu un magazin cu stoc de marfă depinde de suprafaţă. Între 800 şi 1,4 milioane de euro/magazin.  Asta înseamnă că ducem între 10 şi 16 milioane de euro pe an, doar în dezvoltare.  În următorii 5 ani avem ca obiectiv încă 10, 12 magazine noi.”

 

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:12
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Mai 2022, 11:12 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

În UTA Găgăuzia a fost deschis primul centru de dezvoltare a abilităților digitale ale femeilor – Women Hub Comrat. Acum, fetele și femeile din regiunea vor avea posibilitatea de a-și dezvolta competențele în domeniul STEM și de a-și valorifica la maximum potențialul profesional!

Women Hub Comrat este un centru inovativ ce oferă șansa tuturor femeilor care activează în domeniul IT sau își doresc să înceapă o carieră în această industrie de a utiliza pe deplin spațiul de coworking al hubului, dar și multitudinea de programe dezvoltate cu scopul de a le ajuta să obțină abilitățile necesare pentru a activa în acest domeniu. Women Hub Comrat a fost lansat de către SEED FORUM MOLDOVA/IHUB, în colaborare cu UN Women, cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu proiectul Tekwill, cu susținerea USAID.

Prin intermediul Women Hub Comrat, în cadrul programelor dedicate, fetele și femeile din regiune vor beneficia de sprijin și instruire pentru a obține joburi în companii din domeniul digital, pentru a se recalifica sau pentru a-și dezvolta propriile afaceri.

În cadrul Women Hub Comrat prioritate vor avea, în special, femeile care vor să-și dezvolte abilitățile și capacitățile tech, beneficiind de cursuri de specializare, sprijin din partea mentorilor și a comunității, acces la instrumente digitale și spațiu de coworking. Ulterior, beneficiarele vor avea posibilitate să se înregistreze pe platformele internaționale, pentru a se implica în diverse proiecte și pentru a putea contribui la dezvoltarea unor domenii importante pentru economie și societate – „FinTech”, „AgTech”, „HealthTech”, „EdTech”, „DeepTech”, „WineTech”, „FashionTech”. Femeile vor fi asistate de către specialiști, inclusiv la primele oferte de muncă sau oportunități antreprenoriale.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău