Vladimir Putin începe jocuri de război terifiante cu soldați amfibii care trag sub apă

10 Iun. 2022, 17:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iun. 2022, 17:26 // Actual //  bani.md

Rusia a început jocuri de război majore în Marea Baltică în încercarea de a „contra“ cel mai mare exercițiu NATO de testare a sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă. Sunt imagini terifiante care arată chiar și soldați amfibii.

Manifestarea de forță a Alianței Occidentale s-a concentrat pe apărarea Poloniei plus statelor ex-sovietice Lituania, Letonia și Estonia în cadrul exercițiului Ramstein Legacy.

Vladimir Putin a răspuns, trimițând în mare 60 de nave de război de suprafață și nave de sprijin, împreună cu 40 de avioane și elicoptere și până la 2.000 de unități de arme, echipamente militare și speciale, a spus Flota Baltică.

Jocurile de război rivale vin pe fondul conflictului fierbinte din Ucraina, unde zeci de mii de vieți au fost pierdute de ambele părți în urma invaziei de către Putin a statului său vecin. „Exercițiile planificate ale Flotei baltice ruse au loc pe fondul manevrelor forțelor navale ale țărilor NATO”, a informat TASS.

Exercițiile rusești presupun o invazie dinspre mare, potrivit rapoartelor.

Micul aeroglisor amfibie Yevgeny Kocheshkov și Mordovia a participat la un exercițiu care a implicat foc de artilerie și debarcarea trupelor în exclava rusă Kaliningrad, care se învecinează cu statele NATO: Polonia și Lituania.

Scafandrii militari au fost văzuți și în imaginile difuzate de flotă trăgând cu armele sub apă.

Exercițiile rusești au scopul de a „crește nivelul de pregătire și capacitatea armatei” și sunt conduse de comandantul flotei, viceamiralul Viktor Liina.

„Înainte de începerea sa, s-a desfășurat un set de exerciții speciale privind tipurile de sprijin integral și au fost rezolvate problemele aducerii forțelor și trupelor flotei la cele mai înalte niveluri de pregătire pentru luptă”, a raportat TASS.

Rusia organiza, de asemenea, o competiție de debarcare maritimă, în pregătirea jocurilor internaționale ale armatei.

Aproximativ 3.000 de militari NATO din 17 națiuni, inclusiv Marea Britanie, au fost implicați în exerciții care implică avioane, sisteme de apărare antirachetă și sisteme de război electronic.

50 de avioane de luptă au zburat din baze din toată Europa, în timp ce 17 sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă de suprafață au fost testate într-o demonstrație de forță.

Printre implicarea britanică s-au numărat 100 de trupe de la al 7-lea Grup de Apărare Aeriană de la baza aeriană Amari, Estonia, și Ustka, Polonia.

Generalul Jeffrey Harrigian, comandantul Comandamentului Aerien Aliat, a fost citat spunând: „Având în vedere situația actuală de securitate după invazia rusă a Ucrainei, exercițiile de antrenament pe scară largă, ca acesta, sunt acum mai importante ca niciodată pentru NATO”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO