Vladimir Putin taie în carne vie. Țarul este nemulțumit de conducerea armatei

03 Iun. 2022, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iun. 2022, 19:51 // Actual //  bani.md

Țarul de la Kremlin se implică din ce în ce mai mult în deciziile la nivel militar. Nemulțumit de felul în care se derulează războiul din Ucraina și de lipsa rezultatelor concrete, în teren, Vladimir Putin a început să dea iama printre generali. Într-o singură săptămână a lăsat fără locuri de muncă cinci șefi ai armatei, iar acesta pare a fi doar începutul.

Vladimir Putin a concediat în doar câteva zile nu mai puțin de cinci generali din conducerea armatei și un colonel de poliție. Informația a fost dată publicității de ziarul rus Pravda care a citat un extras dintr-un decret emis de Kremlin. Documentul a fost confirmat ca autentic, de o sursă din Ministerul Afacerilor Interne de la Moscova.

În decret sunt enumerați generalii Vasily Kukushkin, Alexander Laas, Andrey Lipilin, Alexander Udovenko şi Yuri Instrankin, dar și un colonel de poliție, Emil Musin. Documentul precizează că toți acești oficiali militari au fost eliberați din funcții de Vladimir Putin. Generalii vizați au ocupat funcții de conducere în armată la nivelul unor regiuni, după cum relatează publicația Insider.

Proaspeții demiși fac parte dintr-un lung șir de ofițeri superiori care au fost înlăturați de Vladimir Putin din conducerea armatei. În urmă cu câteva săptămâni, alţi doi generali au fost concediaţi pentru rezultatele slabe obținute de unitățile lor în războiul din Ucraina.

Potrivit informaţiilor din Marea Britanie, este vorba despre generalul-locotenent Serhiy Kisel, care a condus Armata 1 de tancuri de elită. Acesta a fost suspendat din funcție pentru că a eșuat în campania de preluare a controlului în Harkov. Cel de-al doilea ofițer superior este viceamiralul Igor Osipov, care comanda Flota Rusiei de la Marea Neagră. Acesta din urmă a fost concediat de Vladimir Putin după ce rachetele ucrinene au scufunat crucişătorului Moskva, în luna aprilie.

Ce se întâmplă cu generalul Dvornikov?

Mai multe surse din apropierea Kremlinului sunt de părere că o soartă asemănătoare îl așteaptă și pe comandantul trupelor ruse din războiul din Ucraina, generalul Alexander Dvornikov. Acesta nu a fost văzut de săptămâni întregi, astfel că mai mulți oficiali americani familiarizați cu politica Kremlinului sunt de părere că a căzut în disgrație sau a fost revocat.

Pe de altă parte, Rusia se confruntă cu pierderi uriașe în rândul ofițerilor superiori care luptă în Ucraina. Din informațiile oficiale, cel puţin 25 de generali şi comandanţi ruşi au fost ucişi în război de apărătorii ucraineni.

Invazia din Ucraina merge prost

Conform surselor occidentale, peste 100 de membri ai „armatei private” a lui Vladimir Putin au fost concediaţi pentru că au refuzat să lupte în Ucraina. Alte sute de militari ruși au părăsit armata din același motiv, refuzând să-și pună viața în pericol.

Invazia din Ucraina a mers foarte prost, iar cea de-a doua armată din lume, așa cum era numită până acum Armata Roșie din Rusia, a eșuat în mai toate operațiunile pe care le-a întreprins. Pierderi uriașe au fost înregistrate în rândul ofițerilor.

Oficialii occidentali estimează că aproximativ 15.000 de ruşi au fost ucişi în invazie, în vreme ce Ucraina susține că numărul militarilor ruși uciși în război se ridică la 30.000.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală