Vrei schimbări în viața ta? 3 sfaturi oferite de un om de știință în domeniul comportamentului

15 Mai 2021, 13:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Mai 2021, 13:00 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Toată lumea are ceva în viață pe care ar vrea să-l schimbe, indiferent dacă economisește mai mult, mănâncă mai bine sau renunță la social media.

Există o mulțime de cărți, videoclipuri și podcast-uri care promit să vă ajute să vă atingeți obiectivele, dar mulți oameni încă se luptă cu ei înșiși pentru a obține schimbări esențiale. Dr. Katy Milkman, profesor la Wharton și autor al cărții „Cum să te schimbi”, spune că oamenilor le lipsește un aspect cheie în căutarea schimbării: știința.

Milkman este co-fondator și codirector al Inițiativei Schimbarea Comportamentului pentru Bun și și-a petrecut o mare parte din carieră cercetând cum oamenii pot lua decizii mai bune. Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac atunci când încearcă să facă schimbări în viața lor este să încerce să găsească o soluție „magică”.

În schimb, oamenii ar trebui să adopte o abordare mai strategică bazată pe barierele cu care se confruntă.

„Pentru a realiza schimbarea, depinde cu adevărat de ceea ce îți stă în cale”, spune ea.

Iată trei modalități susținute de știință pentru a realiza cu adevărat schimbări în viața ta:

1. Profitați de „efectul de început nou”

Cu câțiva ani în urmă, Milkman ținea o discuție la Google despre cercetările sale despre ce ar putea împinge schimbarea comportamentală, când a primit o întrebare care i-a schimbat cursul carierei: „Există un moment ideal pentru a încuraja schimbarea?”

Acest lucru i-a inspirat pe Milkman și colaboratorii săi să studieze ceea ce ei numesc acum „proaspăt efect de început” – ideea că există momente specifice în viață în care oamenii se angajează în ceva nou și sunt mai motivați să se schimbe.

„Există momente de-a lungul vieții noastre când simțim că ne confruntăm cu o pauză de capitol sau cu un nou început”, explică Milkman.

Ar putea proveni dintr-un eveniment major de viață, cum ar fi un nou loc de muncă sau mutarea într-o casă nouă. Sau ar putea fi ceva la fel de mic ca începutul unei noi săptămâni. Aceste începuturi proaspete oferă o pauză de la „vechiul” tău.

„Începuturile proaspete sunt un motivator puternic și cu adevărat eficace dacă le putem folosi ca o trambulină spre schimbare”, spune Milkman.

2. Identifică barierele care îți stau în cale

Milkman sfătuiește să nu sară doar în încercarea de a face o schimbare. Analizați mai întâi situația și gândiți-vă strategic la barierele care apar în calea schimbării.

„Este important să facem acea fază de diagnostic pe care tindem să o omitem, în loc să ne grăbim direct într-o soluție, încercând să înțelegem ce vă împiedică să atingeți acest obiectiv”, spune ea.

Milkman a identificat mai multe bariere comune care ar putea împiedica oamenii să facă o schimbare, de la început la uitare până la ispită. Vrei să începi să faci mișcare, dar urăști să te antrenezi? Vrei să ieși din rețelele de socializare, dar este mai distractiv să fii acolo? Acestea sunt exemple de ispită care lucrează împotriva ta.

După ce ați identificat barierele, aveți un set de instrumente de soluții. Dacă ispita te împiedică, schimbă distracția. Milkman sugerează să găsești o modalitate de a fi social în timp ce îți atingi obiectivul.

Tentarea-gruparea poate funcționa, de asemenea. De exemplu, dacă vă chinuiți să ajungeți la sală, setați-l ca timp pentru a viziona emisiunea preferată – și poate chiar veți începe să așteptați cu nerăbdare să faceți sport.

„Dacă îți urmărești obiectivele într-un mod care îți face plăcere”, spune Milkman, „ești mult mai probabil să te ții de ele”.

3. Dă sfaturi

Cercetările arată că oferirea de sfaturi și îndrumarea celorlalți vă pot ajuta, de fapt, să vă atingeți propriile obiective.

„Punerea oamenilor în rolul de mentor și cererea lor de a sfătui alte persoane le sporește încrederea, îi determină să se introspecteze cu privire la ceea ce ar putea funcționa pentru ei și îi face să se simtă ipocriți dacă nu urmează”, spune Milkman.

Ea împărtășește exemplul unui studiu cu liceeni care dau sfaturi. Când elevii au primit rolul de „dătători de sfaturi” pentru elevii mai mici, propriile lor note s-au îmbunătățit.

Cum poți să aplici asta propriei căutări de schimbare? Milkman sugerează formarea unui club de consiliere cu alte persoane care încearcă să atingă obiective similare.

„Puteți ajuta alți oameni și să învățați din perspectivele lor și să obțineți și beneficiile antrenorului”, spune ea.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii cu cetățenie română vor putea intra în Marea Britanie din 1 octombrie doar cu paşaport, după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scrie Ziarul FinanciarZiarul Financiar.

„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi (care nu sunt protejaţi de Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord exclusiv în baza paşaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Conform informaţiilor comunicate de autorităţile britanice, cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, nerezidenţi în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.
Cetăţenii europeni care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea naţională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025, cu condiţia ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS.
MAE reaminteşte că din 1 ianuarie 2021 cetăţenii români nerezidenţi pot călători sau tranzita prin Regatul Unit în scop turistic/vizită, pentru şederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obţină, în prealabil, o viză de intrare.

Totodată, cetăţenii români nerezidenţi care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni (pentru activităţi de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autorităţile britanice.

Conform MAE, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, autorităţile britanice de frontieră pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care să ateste veridicitatea scopului declarat al deplasării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală