Vrei schimbări în viața ta? 3 sfaturi oferite de un om de știință în domeniul comportamentului

15 Mai 2021, 13:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Mai 2021, 13:00 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Toată lumea are ceva în viață pe care ar vrea să-l schimbe, indiferent dacă economisește mai mult, mănâncă mai bine sau renunță la social media.

Există o mulțime de cărți, videoclipuri și podcast-uri care promit să vă ajute să vă atingeți obiectivele, dar mulți oameni încă se luptă cu ei înșiși pentru a obține schimbări esențiale. Dr. Katy Milkman, profesor la Wharton și autor al cărții „Cum să te schimbi”, spune că oamenilor le lipsește un aspect cheie în căutarea schimbării: știința.

Milkman este co-fondator și codirector al Inițiativei Schimbarea Comportamentului pentru Bun și și-a petrecut o mare parte din carieră cercetând cum oamenii pot lua decizii mai bune. Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac atunci când încearcă să facă schimbări în viața lor este să încerce să găsească o soluție „magică”.

În schimb, oamenii ar trebui să adopte o abordare mai strategică bazată pe barierele cu care se confruntă.

„Pentru a realiza schimbarea, depinde cu adevărat de ceea ce îți stă în cale”, spune ea.

Iată trei modalități susținute de știință pentru a realiza cu adevărat schimbări în viața ta:

1. Profitați de „efectul de început nou”

Cu câțiva ani în urmă, Milkman ținea o discuție la Google despre cercetările sale despre ce ar putea împinge schimbarea comportamentală, când a primit o întrebare care i-a schimbat cursul carierei: „Există un moment ideal pentru a încuraja schimbarea?”

Acest lucru i-a inspirat pe Milkman și colaboratorii săi să studieze ceea ce ei numesc acum „proaspăt efect de început” – ideea că există momente specifice în viață în care oamenii se angajează în ceva nou și sunt mai motivați să se schimbe.

„Există momente de-a lungul vieții noastre când simțim că ne confruntăm cu o pauză de capitol sau cu un nou început”, explică Milkman.

Ar putea proveni dintr-un eveniment major de viață, cum ar fi un nou loc de muncă sau mutarea într-o casă nouă. Sau ar putea fi ceva la fel de mic ca începutul unei noi săptămâni. Aceste începuturi proaspete oferă o pauză de la „vechiul” tău.

„Începuturile proaspete sunt un motivator puternic și cu adevărat eficace dacă le putem folosi ca o trambulină spre schimbare”, spune Milkman.

2. Identifică barierele care îți stau în cale

Milkman sfătuiește să nu sară doar în încercarea de a face o schimbare. Analizați mai întâi situația și gândiți-vă strategic la barierele care apar în calea schimbării.

„Este important să facem acea fază de diagnostic pe care tindem să o omitem, în loc să ne grăbim direct într-o soluție, încercând să înțelegem ce vă împiedică să atingeți acest obiectiv”, spune ea.

Milkman a identificat mai multe bariere comune care ar putea împiedica oamenii să facă o schimbare, de la început la uitare până la ispită. Vrei să începi să faci mișcare, dar urăști să te antrenezi? Vrei să ieși din rețelele de socializare, dar este mai distractiv să fii acolo? Acestea sunt exemple de ispită care lucrează împotriva ta.

După ce ați identificat barierele, aveți un set de instrumente de soluții. Dacă ispita te împiedică, schimbă distracția. Milkman sugerează să găsești o modalitate de a fi social în timp ce îți atingi obiectivul.

Tentarea-gruparea poate funcționa, de asemenea. De exemplu, dacă vă chinuiți să ajungeți la sală, setați-l ca timp pentru a viziona emisiunea preferată – și poate chiar veți începe să așteptați cu nerăbdare să faceți sport.

„Dacă îți urmărești obiectivele într-un mod care îți face plăcere”, spune Milkman, „ești mult mai probabil să te ții de ele”.

3. Dă sfaturi

Cercetările arată că oferirea de sfaturi și îndrumarea celorlalți vă pot ajuta, de fapt, să vă atingeți propriile obiective.

„Punerea oamenilor în rolul de mentor și cererea lor de a sfătui alte persoane le sporește încrederea, îi determină să se introspecteze cu privire la ceea ce ar putea funcționa pentru ei și îi face să se simtă ipocriți dacă nu urmează”, spune Milkman.

Ea împărtășește exemplul unui studiu cu liceeni care dau sfaturi. Când elevii au primit rolul de „dătători de sfaturi” pentru elevii mai mici, propriile lor note s-au îmbunătățit.

Cum poți să aplici asta propriei căutări de schimbare? Milkman sugerează formarea unui club de consiliere cu alte persoane care încearcă să atingă obiective similare.

„Puteți ajuta alți oameni și să învățați din perspectivele lor și să obțineți și beneficiile antrenorului”, spune ea.

Realitatea LiveMembrii CEC s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi – deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului
“Participarea Tinerilor în Procesul Electoral: Obstacole și Soluții”, workshop organizat de IPRE
OMS și Ambasada Germaniei donează un lot de echipamente de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale)
Dezbateri organizate de IPN cu genericul „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova
Conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Prezentarea raportului nr. 1 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate
Curtea de Conturi examinează raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2020
Ședința Consiliului Municipal Chișinău, din 15 iunie 2021
Ședința Plenului Superior al Magistraturii, din 15 iunie 2021
15 Iun. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iun. 2021, 17:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele american, Joe Biden, a încheiat unul dintre „fronturile” deschise de predecesorul său, Donald Trump, după întâlnirea cu liderii Uniunii Europene marți și stabilirea unui „armistițiu” în disputa transatlantică privind subvențiile pentru aeronave, scrie Reuters.

Biden se află la primul său summit UE-SUA, în calitate de președinteși  a spus că lumea se află în schimbare și că democrațiile occidentale trebuie să lucreze împreună.

„Lumea s-a schimbat, s-a schimbat cu totul”, citând din Poemul „Easter 1916” și făcând referire la temele principale ale vizitei sale în Europa – ascensiunea Chinei, pandemia de coronavirus și criza climatică.

Biden le-a spus șefilor de instituții europene că cel mai bun răspuns la aceste probleme „care provoacă” anxietăți este ca SUA și UE să lucreze împreună.

„Este în mod semnificativ în interesul SUA să aibă o relație bună cu NATO și UE. Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”, a adăugat președintele SUA.

Biden și UE s-au pus de acord să renunțe la bariere tarifare de 11,5 miliarde de dolari pe bunuri precum vinul european, tutunul american și băuturi alcoolice. Taxele fuseseră impuse ca represalii mutuale ca urmare a conflictului în ce privește subvențiile pentru Boeing, respectiv Airbus. Taxele adiționale fuseseră impuse de administrația Trump, scrie Digi24.

Biden a spus încă de la venirea sa la Casa Albă că intenționează să repare relațiile cu Europa, stricate de Donald Trump.

Un nou capitol al relației dintre Statele Unite și Uniunea Europeană

„Soluționarea acestui conflict deschide un nou capitol în relația noastră pentru că acum ne îndreptăm spre cooperare în ce privește aeronavele, după 17 ani de dispute”, a spus președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen.

Abordarea lui Biden de a colabora și coopera cu Uniunea Europeană și de a renunța la stilul adversativ al predecesorului său este menit, mai ales, să contracareze ascensiunea autocrațiilor precum China sau Rusia, care devin din ce în ce mai asertive în fața democrațiilor liberale occidentale.

Conform unui alt document SUA-UE, citat de Reuters cele două puteri se angajează să încheie un alt conflict comercial în ce privește bariere tarifare punitive pentru comerțul cu oțel și aluminiu.

Ca parte a noului acord, SUA și UE vor furniza finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul unui proces transparent și se vor abține de la a acorda sprijin specific spre producătorii locali (Boeing, respectiv Airbus), cum ar fi scutiri de taxe, care ar afecta negativ cealaltă parte, relatează CNBC.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo