Vrem independență energetică, dar Moldovagaz rămâne cel mai mare furnizor de gaze încă cel puțin trei ani

14 Sept. 2021, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Sept. 2021, 10:39 // Actual //  bani.md

Moldovagaz rămâne cel mai mare importator și furnizor de gaze naturale încă cel puțin trei ani. Or, ANRE planifică de a institui operatorului obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

” În interesul economic general, în legătură cu asigurarea securității  aprovizionării cu gaze naturale, continuitatea, calitatea şi preţurile furnizărilor, obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune a gazelor naturale, urmează a fi impusă unor furnizori care dispun de capacități suficiente pentru asigurarea temporară a cerințelor consumatorilor, care au rămas fără furnizor. Obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune pe întreg teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi impusă Moldovagaz,  pentru un termen de 3 ani”, se arată în informația ANRE.

La momentul actual, în Republica Moldova sunt înregistrați 26 titulari de licențe pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, din care doar 12 sunt activi.

Datele statistice relevă că, SA „Moldovagaz”  furnizează gaze naturale către 706553 consumatori finali, ceea ce constituie aproximativ 97,3% din totalul consumatorilor din Republica Moldova. Totodată, SA „Moldovagaz” reprezintă unicul importator de gaze naturale în Republica Moldova, acestea fiind procurate de la S.A.D. „Gazprom” din Federația Rusă  în volum de 1126,3 mil. m3  și SA „CIS GAZ” din România în volum de 0,6 mil.m3 . În anul 2020  volumul total de gaze naturale procurate de SA „Moldovagaz” a constituit 1127,0 mil. m3. Din totalul volumelor importate 1008,5 mil. m 3 au fost furnizate de SA „Moldovagaz” către consumatorii săi finali, și doar 118,5 mil. m3 sau  11%  au fost furnizate de alți furnizări către consumatorii săi finali.

Sursa foto: ANRE

În unele localități din raionul Cantemir sunt utilizate și gazele naturale autohtone, însă, volumele extrase și furnizate sunt insignifiante, circa 0.1 mil. m3, ne fiind suficiente nici pentru localitățile respective în sezonul rece al anului.  În situația dată pentru toți ceilalți 12 titulari de licențe care desfășoară activitatea de furnizare a gazelor naturale, SA „Moldovagaz” reprezintă unicul furnizor de la care aceștia procură gazele naturale.

Moldova vrea să scape de dependența de Gazprom

Republica Moldova a anunțat de nenumărate ori că intenționează să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze. În acest sens a fost construit gazoductul Iași-Ungheni cu prelungirea până la Chișinău. Conducta era o sursă alternativă față de monopolul Gazprom și al companiei fiice Moldovagaz. În noile împrejurări gazele rusești nu ar mai veni prin Ucraina, ci prin România. Gazoductul Iași-Ungheni cu prelungirea acestuia până în suburbiile Chișinăului a fost finalizat în august anul trecut, dar rămâne nefolosit până în prezent, din cauza unor probleme tehnice pe teritoriul României, dau asigurări decidenți de la Chișinău. Însă surpriza a venit chiar de la Ion Sterian, directorul Transgaz, care a declarat că din 1 octombrie prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău ar putea curge gaze rusești.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO