Moldovagaz rămâne cel mai mare importator și furnizor de gaze naturale încă cel puțin trei ani. Or, ANRE planifică de a institui operatorului obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
” În interesul economic general, în legătură cu asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale, continuitatea, calitatea şi preţurile furnizărilor, obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune a gazelor naturale, urmează a fi impusă unor furnizori care dispun de capacități suficiente pentru asigurarea temporară a cerințelor consumatorilor, care au rămas fără furnizor. Obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune pe întreg teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi impusă Moldovagaz, pentru un termen de 3 ani”, se arată în informația ANRE.
La momentul actual, în Republica Moldova sunt înregistrați 26 titulari de licențe pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, din care doar 12 sunt activi.
Datele statistice relevă că, SA „Moldovagaz” furnizează gaze naturale către 706553 consumatori finali, ceea ce constituie aproximativ 97,3% din totalul consumatorilor din Republica Moldova. Totodată, SA „Moldovagaz” reprezintă unicul importator de gaze naturale în Republica Moldova, acestea fiind procurate de la S.A.D. „Gazprom” din Federația Rusă în volum de 1126,3 mil. m3 și SA „CIS GAZ” din România în volum de 0,6 mil.m3 . În anul 2020 volumul total de gaze naturale procurate de SA „Moldovagaz” a constituit 1127,0 mil. m3. Din totalul volumelor importate 1008,5 mil. m 3 au fost furnizate de SA „Moldovagaz” către consumatorii săi finali, și doar 118,5 mil. m3 sau 11% au fost furnizate de alți furnizări către consumatorii săi finali.
În unele localități din raionul Cantemir sunt utilizate și gazele naturale autohtone, însă, volumele extrase și furnizate sunt insignifiante, circa 0.1 mil. m3, ne fiind suficiente nici pentru localitățile respective în sezonul rece al anului. În situația dată pentru toți ceilalți 12 titulari de licențe care desfășoară activitatea de furnizare a gazelor naturale, SA „Moldovagaz” reprezintă unicul furnizor de la care aceștia procură gazele naturale.
Moldova vrea să scape de dependența de Gazprom
Republica Moldova a anunțat de nenumărate ori că intenționează să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze. În acest sens a fost construit gazoductul Iași-Ungheni cu prelungirea până la Chișinău. Conducta era o sursă alternativă față de monopolul Gazprom și al companiei fiice Moldovagaz. În noile împrejurări gazele rusești nu ar mai veni prin Ucraina, ci prin România. Gazoductul Iași-Ungheni cu prelungirea acestuia până în suburbiile Chișinăului a fost finalizat în august anul trecut, dar rămâne nefolosit până în prezent, din cauza unor probleme tehnice pe teritoriul României, dau asigurări decidenți de la Chișinău. Însă surpriza a venit chiar de la Ion Sterian, directorul Transgaz, care a declarat că din 1 octombrie prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău ar putea curge gaze rusești.