Vrem independență energetică, dar Moldovagaz rămâne cel mai mare furnizor de gaze încă cel puțin trei ani

14 Sept. 2021, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Sept. 2021, 10:39 // Actual //  bani.md

Moldovagaz rămâne cel mai mare importator și furnizor de gaze naturale încă cel puțin trei ani. Or, ANRE planifică de a institui operatorului obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

” În interesul economic general, în legătură cu asigurarea securității  aprovizionării cu gaze naturale, continuitatea, calitatea şi preţurile furnizărilor, obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune a gazelor naturale, urmează a fi impusă unor furnizori care dispun de capacități suficiente pentru asigurarea temporară a cerințelor consumatorilor, care au rămas fără furnizor. Obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune pe întreg teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi impusă Moldovagaz,  pentru un termen de 3 ani”, se arată în informația ANRE.

La momentul actual, în Republica Moldova sunt înregistrați 26 titulari de licențe pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, din care doar 12 sunt activi.

Datele statistice relevă că, SA „Moldovagaz”  furnizează gaze naturale către 706553 consumatori finali, ceea ce constituie aproximativ 97,3% din totalul consumatorilor din Republica Moldova. Totodată, SA „Moldovagaz” reprezintă unicul importator de gaze naturale în Republica Moldova, acestea fiind procurate de la S.A.D. „Gazprom” din Federația Rusă  în volum de 1126,3 mil. m3  și SA „CIS GAZ” din România în volum de 0,6 mil.m3 . În anul 2020  volumul total de gaze naturale procurate de SA „Moldovagaz” a constituit 1127,0 mil. m3. Din totalul volumelor importate 1008,5 mil. m 3 au fost furnizate de SA „Moldovagaz” către consumatorii săi finali, și doar 118,5 mil. m3 sau  11%  au fost furnizate de alți furnizări către consumatorii săi finali.

Sursa foto: ANRE

În unele localități din raionul Cantemir sunt utilizate și gazele naturale autohtone, însă, volumele extrase și furnizate sunt insignifiante, circa 0.1 mil. m3, ne fiind suficiente nici pentru localitățile respective în sezonul rece al anului.  În situația dată pentru toți ceilalți 12 titulari de licențe care desfășoară activitatea de furnizare a gazelor naturale, SA „Moldovagaz” reprezintă unicul furnizor de la care aceștia procură gazele naturale.

Moldova vrea să scape de dependența de Gazprom

Republica Moldova a anunțat de nenumărate ori că intenționează să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze. În acest sens a fost construit gazoductul Iași-Ungheni cu prelungirea până la Chișinău. Conducta era o sursă alternativă față de monopolul Gazprom și al companiei fiice Moldovagaz. În noile împrejurări gazele rusești nu ar mai veni prin Ucraina, ci prin România. Gazoductul Iași-Ungheni cu prelungirea acestuia până în suburbiile Chișinăului a fost finalizat în august anul trecut, dar rămâne nefolosit până în prezent, din cauza unor probleme tehnice pe teritoriul României, dau asigurări decidenți de la Chișinău. Însă surpriza a venit chiar de la Ion Sterian, directorul Transgaz, care a declarat că din 1 octombrie prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău ar putea curge gaze rusești.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ