Warren Buffett: lăsați copiilor voștri bani, dar nu atât de mulți încât să nu facă nimic

02 Iul. 2021, 13:20
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
02 Iul. 2021, 13:20 // Au Bani //  MD Bani

Warren Buffett a oferit jumătate din acțiunile sale din Berkshire Hathaway pentru cauze caritabile. În această săptămână, el a distribuit acțiuni de 4,1 miliarde de dolari către cinci fundații. Această nouă rundă de cadouri aduce donațiile sale totale la 41 de miliarde de dolari, a anunțat legendarul investitor într-o scrisoare adresată acționarilor publicată miercuri dimineață.

Cu toate că i-au mai rămas acțiuni în valoare de 100 de miliarde de dolari, CEO-ul Berkshire Hathaway, în vârstă de 90 de ani, nu intenționează să împartă cea mai mare parte a averii sale cu copiii săi. În schimb, el alege să doneze toate acțiunile sale din Berkshire sau 99% din averea sa.

Buffett încurajează alți oameni super-bogați să facă același lucru:

„Cea mai ușoară faptă din lume este să oferi bani care nu vor fi niciodată de vreun folos real pentru tine sau familia ta”, a scris el în recenta sa scrisoare a acționarilor.

„După ce am observat mai multe familii super-bogate, iată recomandarea mea: Lăsați copiiilor suficient pentru a putea face orice, dar nu suficient pentru a nu putea face nimic.”

„Cu cât vorbești mai mult despre bani, cu atât vor fi mai ușor vor veni”

Buffett a susținut de multă vreme convingerea că banii săi ar trebui să meargă în mare măsură spre caritate, mai degrabă decât spre copiii săi, și speră că copiii săi adulți „vor continua eforturi filantropice care implică atât bani cât și timp”.

Copiii săi nu vor fi lăsați cu mâinile goale, însă: fiecare dintre cei trei copii ai săi are o fundație de 2 miliarde de dolari finanțată de Buffett, a informat The Washington Post în 2014.O lecție cheie pe care o puteți lua din scrisoarea lui Buffett, indiferent de câți bani aveți, este că sinceritatea este utilă, spune Marguerita Cheng, planificator financiar certificat și cofondator și CEO al Blue Ocean Global Wealth din Gaithersburg, Maryland.

„Unii oameni cred că, dacă nu vorbesc despre bani, problema va dispărea”.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO