Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA

18 Apr. 2024, 07:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Apr. 2024, 07:33 // Actual //  bani.md

Dacă anunțul privind prietenia ”fără limite” dintre Rusia și China a făcut valuri la vremea respectivă, iată că relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin capătă alte accente, iar liderul de la Beijing îl pune pe președintele rus în scaunul din spate. China îi dă o lovitură Rusiei, prin faptul că exporturile sale au scăzut de teama represaliilor Statelor Unite.

Exporturile Chinei către Rusia au coborât în martie, prima scădere an la an de la jumătatea anului 2022, pe fondul amenințărilor tot mai mari ale SUA de sancțiuni împotriva Beijingului, dacă mărfurile vor ajuta invazia Moscovei în Ucraina, potrivit unei analize din Bloomberg.

Președintele Vladimir Putin ar putea ridica necesitatea de a spori volumul comerțului în cadrul discuțiilor cu liderul chinez Xi Jinping, atunci când va vizita China luna viitoare.

Exporturile Chinei către Rusia au scăzut cu aproape 16% în martie 2024 față de un an mai devreme, potrivit datelor vamale chineze. Acest lucru are loc pe măsură ce Rusia se confruntă cu dificultăți din ce în ce mai adânci în ceea ce privește plățile internaționale, în general, pe fondul unui risc crescut de sancțiuni secundare ale SUA pentru bănci și întreprinderi acuzate că au ajutat invazia Ucrainei de către Moscova.

Comerțul dintre Rusia și China a atins anul trecut un record de 240 de miliarde de dolari, cauzat de importurile chinezești de petrol rusesc și de exporturile de mașini, echipamente industriale și electronice.

Comerțul Turciei cu Rusia se împotmolește, de asemenea, sub presiunea sancțiunilor, lovind o linie cheie de aprovizionare pentru Moscova despre care SUA și Uniunea Europeană spun că își alimentează mașina de război.

Importurile totale din Rusia în martie s-au redus cu 18% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Băncii Rusiei.

Semnalarea mai puternică a SUA cu privire la riscurile sancțiunilor secundare legate de Rusia „înseamnă că reglementarea comerțului durează mai mult și importatorii Rusiei trebuie să se bazeze din ce în ce mai mult pe națiunile din Asia Centrală pentru a facilita acest comerț”, a spus economistul Alexander Isakov.

Moscova și Beijingul au declarat o prietenie „fără limite”, care a ajutat până acum Rusia să înfrunte sancțiuni internaționale fără precedent de când Putin a ordonat invazia din februarie 2022. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că cele două părți au convenit să lucreze la „contracararea dublă” a SUA și a aliaților săi în cadrul discuțiilor cu omologul său chinez Wang Yi, la Beijing, săptămâna trecută.

Ads

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a fost, de asemenea, săptămâna trecută în China și a avertizat cu privire la „consecințele semnificative” pentru băncile și exportatorii chinezi dacă vor întări capacitatea militară a Rusiei, spunând că „se vor expune riscului de sancțiuni americane” dacă o vor face.

Acest lucru a venit la câteva zile după ce președintele american Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei” într-un apel telefonic cu Xi Jinping.

În decembrie, Departamentul de Trezorerie a anunțat că va impune sancțiuni secundare băncilor care facilitează tranzacțiile în care Rusia achiziționează semiconductori, rulmenți cu bile și alte echipamente necesare armatei sale – chiar dacă nu știu că fac acest lucru. Băncile de stat ale Chinei au înăsprit restricțiile la finanțarea clienților ruși după ce SUA au autorizat sancțiuni secundare, au declarat persoane familiare în ianuarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!