Zaman hayır olsun! În Moldova a fost inițiat un proiect pentru păstrarea limbii și culturii găgăuze

03 Mart. 2021, 15:27
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
03 Mart. 2021, 15:27 // Oameni şi Idei //  bani.md

Zaman hayır olsun(bună ziua). Institutul pentru inițiative strategice a desfășurat prima întâlnire a platformei pentru promovarea studierii limbii române și găgăuze în UTA Găgăuzia. Întâlnire a fost desfășurată în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin studierea limbii găgăuze și române în UTA Găgăuzia”.

Finanțarea acestui proiect este oferită de Ambasada Regatului Țărilor de Jos și Fundația Soros Moldova, scopul principal al proiectului fiind de a sprijini păstrarea limbii și culturii găgăuze, dar și implicarea la maxim a locuitorilor autonomiei în procesele sociale și guvernarea țării, prin studierea limbii de stat.

La întrunirea în format online au participat reprezentanții Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, Bașcanul UTA Găgăuzia, deputații Parlamentului Republicii Moldova și deputații Adunării Populare din Găgăuzia, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Agenția pentru Relații Interetnice, Direcția Generală de educație din Găgăuzia, autorități locale, rectori ai universităților de stat, reprezentanții societății civile, Consiliului pentru egalitate, parteneri de dezvoltare, dar și experți locali și internaționali.

Participanții acestei întruniri au făcut un schimb de opinii privind situația generală ce ține de studierea limbii găgăuze și române în autonomia găgăuză, dar și au propus un set de recomandări pentru stimularea acestui proces. Echipa IPIS urmează să sistematizeze informația obținută pentru ca ulterior experții naționali și internaționali să înceapă elaborarea unui plan concret de acțiuni pentru promovarea educației multilingve în Găgăuzia.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău