Zelenski s-a luat la „trântă” cu Putin. A instituit noi sancțiuni Federației Ruse

02 Nov. 2021, 15:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Nov. 2021, 15:47 // Actual //  bani.md

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a instituit un nou pachet de sancțiuni Federație Ruse. Este vorba de 140 de persoane fizice și 50 de persoane juridice, scrie tass.ru.

Se decide punerea în aplicare a deciziei Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei din 15 octombrie 2021 cu privire la aplicarea măsurilor restrictive persoanelor juridice”, se arată în decretul emis de președintele de la Kiev.

Sancțiunile adoptate la ședința Consiliului de Securitate din 15 octombrie vizează, în special, persoanele care au fost implicate în organizarea alegerilor pentru Duma de Stat din Crimeea și în legătură cu procesul de votare care a avut loc în Donețk și Lugansk. Sancțiunile vor fi aplicate rețelei de magazine Mere și beneficiarilor rețelei. Printre companii se regăsește și Group-IB, unul dintre jucătorii de top pe piața rusă de apărare cibernetică, registratorul de nume de domenii Reg Ru,  șantierul naval Sea din Feodosia, Sevastopol, Centrul Științific Impuls-2, companiile aeriene ucrainene Khors, Camus Air și Liniile aeriene mediteraniene.

Restricțiile sunt aplicate și asupra guvernatorului Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, liderului „Lupilor Nopții”, Alexander Zaldostanov și fostului șef al Comisiei Electorale Centrale din Donețk, Roman Lyagin. Lista sancțiunilor include, de asemenea, reprezentanți ai instanțelor și agențiilor de aplicare a legii pe care Kievul îi consideră implicați în presiuni asupra tătarilor din Crimeea, în special, un membru al Colegiului Judiciar pentru Cauze Penale al Curții Supreme a Crimeii, Aleksey Kozyrev, procuror superior al Crimeii. Departamentul Procuraturii de Stat al Procuraturii din Crimeea Anastasia Supryaga, judecătorii de la Judecătoria Kiev din Simferopol, Irina Kagitina și Alexey Tikhopoy, șeful departamentului de investigații al FSB al Federației Ruse pentru Crimeea și Sevastopol, Andrey Giba, judecătorul de Nord Tribunalul militar de raion caucazian din Rostov-pe-Don, Roman Saprunov.

Acesta nu este primul pachet de sancțiuni aplicat de Ucraina în legătură cu alegerile pentru Duma de Stat din Crimeea. Anterior, Zelenski a pus în aplicare decizia NSDC privind sancțiunile personale împotriva participanților la alegerile pentru Duma de Stat din Crimeea, precum și a membrilor comisiilor electorale regionale. În total, erau vizate 95 de persoane. Măsurile restrictive ale Kievului presupun blocarea activelor, restrângerea operațiunilor comerciale, interzicerea transportului pe teritoriul Ucrainei, interzicerea retragerii capitalului, încetarea îndeplinirii obligațiilor economice și financiare, a interzicerea participării la procesul de privatizare și închirierea proprietății de stat.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău