Zelenski s-a luat la „trântă” cu Putin. A instituit noi sancțiuni Federației Ruse

02 Nov. 2021, 15:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Nov. 2021, 15:47 // Actual //  bani.md

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a instituit un nou pachet de sancțiuni Federație Ruse. Este vorba de 140 de persoane fizice și 50 de persoane juridice, scrie tass.ru.

Se decide punerea în aplicare a deciziei Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei din 15 octombrie 2021 cu privire la aplicarea măsurilor restrictive persoanelor juridice”, se arată în decretul emis de președintele de la Kiev.

Sancțiunile adoptate la ședința Consiliului de Securitate din 15 octombrie vizează, în special, persoanele care au fost implicate în organizarea alegerilor pentru Duma de Stat din Crimeea și în legătură cu procesul de votare care a avut loc în Donețk și Lugansk. Sancțiunile vor fi aplicate rețelei de magazine Mere și beneficiarilor rețelei. Printre companii se regăsește și Group-IB, unul dintre jucătorii de top pe piața rusă de apărare cibernetică, registratorul de nume de domenii Reg Ru,  șantierul naval Sea din Feodosia, Sevastopol, Centrul Științific Impuls-2, companiile aeriene ucrainene Khors, Camus Air și Liniile aeriene mediteraniene.

Restricțiile sunt aplicate și asupra guvernatorului Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, liderului „Lupilor Nopții”, Alexander Zaldostanov și fostului șef al Comisiei Electorale Centrale din Donețk, Roman Lyagin. Lista sancțiunilor include, de asemenea, reprezentanți ai instanțelor și agențiilor de aplicare a legii pe care Kievul îi consideră implicați în presiuni asupra tătarilor din Crimeea, în special, un membru al Colegiului Judiciar pentru Cauze Penale al Curții Supreme a Crimeii, Aleksey Kozyrev, procuror superior al Crimeii. Departamentul Procuraturii de Stat al Procuraturii din Crimeea Anastasia Supryaga, judecătorii de la Judecătoria Kiev din Simferopol, Irina Kagitina și Alexey Tikhopoy, șeful departamentului de investigații al FSB al Federației Ruse pentru Crimeea și Sevastopol, Andrey Giba, judecătorul de Nord Tribunalul militar de raion caucazian din Rostov-pe-Don, Roman Saprunov.

Acesta nu este primul pachet de sancțiuni aplicat de Ucraina în legătură cu alegerile pentru Duma de Stat din Crimeea. Anterior, Zelenski a pus în aplicare decizia NSDC privind sancțiunile personale împotriva participanților la alegerile pentru Duma de Stat din Crimeea, precum și a membrilor comisiilor electorale regionale. În total, erau vizate 95 de persoane. Măsurile restrictive ale Kievului presupun blocarea activelor, restrângerea operațiunilor comerciale, interzicerea transportului pe teritoriul Ucrainei, interzicerea retragerii capitalului, încetarea îndeplinirii obligațiilor economice și financiare, a interzicerea participării la procesul de privatizare și închirierea proprietății de stat.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO