Zelenski se bazează pe ONU și Turcia pentru exportul de cereale: Mâncarea din Ucraina siguranţa a 400 de mil. de oameni

18 Iul. 2023, 07:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Iul. 2023, 07:41 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că le-a trimis scrisori oficiale preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ”cu propunerea de a continua Iniţiativa Cerealelor de la Marea Neagră sau a unui echivalent al acesteia într-un format trilateral”. ”Ucraina, ONU şi Turcia pot asigura în comun operarea coridorului alimentar şi inspecţia navelor”, a precizat Zelenski.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că a fost informat despre situaţia de pe front şi de securitate şi le-a mulţumim salvatorilor care ajută oamenii după fiecare bombardament al ruşilor.

”Atacurile teroriste de azi din regiunea Sumî, regiunea Harkov, Donbas, regiunea Herson şi Zaporojie nu vor rămâne fără răspuns din partea soldaţilor noştri, cu siguranţă”, a subliniat el.

El a adăugat că a avut discuţii despre securitatea alimentară şi urmează să aibă o discuţie cu secretarul general al ONU.

”Poziţia Ucrainei a fost întotdeauna cât de clară se poate – nimeni nu are dreptul să distrugă siguranţa alimentară a vreunei naţiuni. Dacă un grup de oameni de undeva de la Kremlin cred că ei ar avea dreptul să decidă dacă în diferite ţări va fi mâncare pe masă: Egipt sau Sudan, Yemen sau Bangladesh, China sau India, Turcia sau Indonezia… atunci lumea are ocazia să arate că şantajul nu este permis nimănui.

Din prima zi a agresiunii pe scară largă, Rusia a distrus libertatea navigaţiei în mările Neagră şi Azov. Rusia a lovit porturile noastre, terminalele pentru cereale cu rachete şi drone şi chiar şi hambarele au fost lovite… Singura consecinţă posibilă este destabilizarea pieţelor alimentelor şi haos social în ţările care depind critic de importurile de alimente. Mâncarea din Ucraina este siguranţa de bază pentru patru sute de milioane de oameni”, a spus Zelenski.
El a amintit că, anul trecut, a fost lansată Iniţiativa Cerealelor de la Marea Neagră.

”Rezultatele sale sunt elocvente – aproape 33 de milioane de tone de produse agricole au fost exportate în 45 de ţări. 60% din volum a mers către ţări din Africa şi Asia, în special, este vorba despre Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Kenya, Etiopia, Somalia, Sudan… Au fost trimise şi în China, India, Bangladesh, Indonesia, Pakistan, Irak, Liban, Yemen. Şi este foarte important – exporturile noastre de alimente permit salvarea de vieţi în ţări precum Yemen şi Somalia… oameni diferiţi… de religii diferite, cu diferite origini etnice… Dar toţi au acelaşi drept la viaţă!”, a susţinut preşedintele Ucrainei.

El a spus că, pe lângă exporturi, a fost lansată iniţiativa umanitară Cereale din Ucraina, la care s-au alăturat 34 de state donatoare.
„Toată lumea are dreptul la stabilitate… Africa are dreptul la stabilitate. Asia are dreptul la stabilitate. Europa are tot dreptul la stabilitate. Şi de aceea trebuie să ne pese tuturor de securitate – de protecţia faţă de nebunia rusească. Şi Iniţiativa Cerealelor de la Marea Neagră poate şi ar trebui să rămână funcţională – dacă fără Rusia, atunci fără Rusia.

Acordul privind exportul cerealelor – acesta este un acord cu Turcia şi cu ONU – rămâne valabil. Singurul lucru de care este nevoie acum este implementarea sa cu grijă – şi presiune decisivă din partea lumii asupra statului terorist. Am trimis scrisori oficiale preşedintelui Turciei Erdogan şi secretarului general al ONU Guterres cu propunerea de a continua Iniţiativa Cerealelor de la Marea Neagră sau a unui echivalent al acesteia într-un format trilateral – aşa cum este mai bine. Ucraina, ONU şi Turcia pot asigura în comun operarea coridorului alimentar şi inspecţia navelor”, a precizat Zelenski.
El a mulţumit Suediei pentru strategia privind ajutorarea Ucrainei, în special privind reconstrucţia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Sept. 2024, 09:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Sept. 2024, 09:32 // Actual //  Lupu Eduard

După vestea că VW, cel mai mare producător de automobile din Europa, ar putea închide două fabrici, experții trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că reducerea producției nu este limitată doar la industria auto, transmite Euronews.com. Institutul german de cercetare economică (DIW) afirmă că întreprinderile trebuie să evolueze.

În timp ce producătorii de automobile din UE se luptă cu eliminarea treptată a motoarelor cu combustie și cu tranziția către vehiculele electrice până în 2035, experții preconizează că mii de locuri de muncă ar putea fi eliminate în diferite sectoare în următorii doi ani.

Președintele DIW, Marcel Fratzscher, spune că economia germană este dependentă atât de exporturi, cât și de industrie, iar în fața tranziției energetice, „companiile au ratat transformarea” și că multe, precum VW, au „rămas în urmă”.

„Nu este vorba doar de sectorul auto, este vorba de mașini, este vorba de sectorul farmaceutic, chimic, aceasta este o problemă destul de mare pe care mulți o au”, a declarat el pentru Euronews.

Cel mai mare producător de produse chimice din lume, care își are sediul central în Germania, BASF, analizează, de asemenea, posibilitatea de a-și reloca o parte din forța de muncă în Asia și de a concedia lucrători din Germania, pe fondul exploziei prețurilor la energie din cauza situației de amploare din Ucraina și a birocrației împovărătoare din Germania.

Și-a pierdut Germania competitivitatea?

Asia se află pe o spirală economică ascendentă, care are un impact global.

„Companiile germane au localizat deja o mare parte din producție în China, în India, în alte părți, iar acest lucru va continua”, a declarat Fratzscher.

Având în vedere că China începe să reducă concurența și își subvenționează propriile companii, „este mai greu pentru companiile germane să concureze”, în special în contextul costurilor ridicate ale energiei și forței de muncă din Europa.

Deci, ce urmează pentru economia germană?DIW a declarat că vede o „stagnare a economiei germane în acest an, o redresare treptată în următorii câțiva ani”. Economia germană s-a contractat din nou în al doilea trimestru al anului 2024 și se află tehnic în recesiune, producția industrială continuând să scadă.Industria auto a fost afectată în special de cererea scăzută de vehicule electrice, din cauza investițiilor lente în infrastructură.Cu toate acestea, Fratzscher a spus că este optimist și crede că marile companii germane „au fost întotdeauna foarte inovatoare”, după ce s-au reinventat de mai multe ori.

„Ele trebuie să se reajusteze, trebuie să se reformeze. Și acesta este cazul Volkswagen și al multor companii germane”, a adăugat el.Poate guvernul german să ajute?Fratzscher a spus că nu crede că guvernul ar trebui să intervină pentru a păstra lucrătorii.

„Transformarea înseamnă schimbare. Schimbarea înseamnă adesea consolidare. Companiile trebuie să se restrângă pentru a putea investi și dezvolta noi tehnologii”, a spus el.

Fratzscher a remarcat, de asemenea, că încercarea guvernului de a păstra vechile structuri în marile companii nu se limitează doar la Germania, ci este și un fenomen european.

„Adesea, părțile vechi, părțile redundante ale unei economii trebuie să dispară pentru ca noile părți să poată apărea și să reapară sau să fie dezvoltate”, a adăugat el, sugerând că aceste crize nu au soluții pe termen scurt.

„Va fi nevoie de rezistență și de investiții continue în următorii cinci ani și apoi, sperăm, în această perioadă, economia germană va gestiona tranziția”.Având în vedere că economia germană depinde în mare măsură de industria auto, aceste concedieri în masă pot duce la o creștere a deziluziei în rândul populației germane și pot juca în favoarea extremei drepte.Acest lucru ar putea avea un impact major asupra alegerilor federale de anul viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău