Zile negre pentru americani! Majoritatea dintre ei nu au 1000 de dolari să-și acopere o cheltuială de urgență

19 Mart. 2024, 16:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mart. 2024, 16:54 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Majoritatea americanilor afirmă că nu își pot permite să acopere cheltuieli de urgență de 1.000 de dolari din economiile lor după turbulențele economice din ultimii ani, relatează CNBC.

Concluzia aparține unui nou raport al Bankrate, o firmă de consultanță financiară de la New York, care arată că doar 44% din americanii sondați în vederea întocmirii raportului au declarat că ar putea să apeleze la economii pentru a achita o cheltuială neprevăzută.

Restul de 56% au răspuns că ar fi nevoiți să apeleze la cardul de credit sau să se împrumute de la familie sau prieteni.

„Realitatea este că, din păcate, în esență suntem o națiune care trăiește de la un cec la altul”, a declarat pentru CNBC Mark Hamrick, unul dintre analiștii economici de la Bankrate.

„Suntem o societate bazată pe consum în care oamenii sunt implorați constant să își cheltuiască banii iar mesajul nu este la fel de puternic când vine vorba de economisirea banilor”, a adăugat el.

Analistul spune că este „remarcabil” că americanii nu își pot permite o asemenea cheltuială în condițiile actuale

Hamrick mai spune că turbulențele economice în succesiune rapidă din ultimii 5 ani, de la impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei la inflația ridicată, au produs un șoc pentru finanțele personale ale multor americani.

„Este chiar remarcabil că inclusiv în mediul actual, cu o rată scăzută a șomajului și o piață a muncii care a fost atât robustă, cât și rezilientă, în ultimii ani, încă avem acest procent remarcabil de mic de americani care ar putea achita o astfel de cheltuială de urgență” de 1.000 de dolari, a subliniat economistul.

Investitorul legendar Michael Burry avertiza încă din vara lui 2022 că americanii își consumă economiile într-un ritm alarmant, însă criza prognozată de acesta la momentul respectiv nu s-a materializat în condițiile în care locuitorii SUA au apelat la cardurile de credit pentru a se menține pe linia de plutire.

Un raport publicat în noiembrie anul trecut de economiștii de la Rezerva Federală a statului New York a că plățile făcute de americani cu ajutorul cărților de credit în trimestrul 3 al anului trecut au atins cel mai înalt nivel din 1999, când au început să fie colectate date legate de acest indicator.

Datoriile făcute de americani cu cardurile de credit au depășit un trilion de dolari anul trecut

Datele publicate de Fed New York arătau că între iulie și septembrie 2024 balanțele cărților de credit folosite de americani au crescut cu 48 de miliarde de dolari, datoria totală acumulată cu ajutorul acestora ajungând la nu mai puțin de 1,08 trilioane de dolari.

Deși inflația a început să scadă în SUA cu a doua jumătate a anului trecut, nivelul economiilor americanilor s-a prăbușit în timpul pandemiei. Mai exact, economiile personale din Statele Unite au scăzut între primăvara lui 2021 și vara lui 2022 de la 25% la 3,8% din PIB-ul american.

Deși bursa de la New York a înregistrat creșteri record anul trecut și economia SUA a sfidat toate așteptările privind intrarea în recesiune, înregistrând, dimpotrivă, o creștere robustă, majoritatea sondajelor de opinie arată că americanii sunt nemulțumiți de modul în care președintele Joe Biden a gestionat economia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 13:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 13:58 // Actual //  Lupu Eduard

România este pilonul securității energetice a Republicii Moldova și ne-a ajutat în cele mai grele momente. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan. În cadrul dezbaterii publice „Cooperarea moldo-română pe domeniul energetic”, organizată de Agenția de presă IPN, oficialul a menționat că până în anul 2025 va fi dată în exploatare linia electrică Vulcănești-Chișinău, iar până în 2030 vor fi finalizate lucrările de construcție a liniilor electrice Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, mai afirmă că până în anul 2030 vor fi date în exploatare alte două blocuri energetice ale Centralei de la Cernavodă. Astfel, dacă Republica Moldova va avea asigurate conexiunile energetice cu România, țara noastră va putea prelua energie electrică de peste Prut la prețuri competitive.

„În centrala nucleară de la Cernavodă urmează a fi investite capacități mari de generare a energiei electrice, sunt construite încă două blocuri energetice similare blocurilor 1și 2, ceea ce înseamnă încă 1400-1500 MW. Asta înseamnă o capacitate foarte mare de producere a energiei electrice. Aceste capacități urmează a fi date în exploatare în perioada 2030-2031.

Tot în această perioadă țara noastră va avansa și va finaliza conexiunile pe care le construim astăzi: linia Isaccea-Vulcănești-Chișinău va fi finalizată, vom finaliza linia Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș. În 2025 vom da în exploatare linia Vulcănești-Chișinău, suntem foarte ambițioși și lucrăm la toate turațiile. Astăzi sunt pe șantier muncitorii care efectuează lucrări de fundație pentru piloni”, a spus secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

Reprezentantul Ministerului Energiei reiterează că obiectivul autorităților este ca marile sectoare de consum să fie trecute de la gaz și produse petroliere la de energie electrică. Potrivit lui Borosan, curentul electric este mai prietenos mediului.

„În 2030 va fi dată în exploatare viitoarea producție de energie nucleară în România. Un exces de energie va apărea pe piață. Noi depunem eforturi pentru a electrifica sectoarele de consum. Vrem să consumăm mai multă energie electrică. De ce? Pentru să este mai sustenabil din punct de vedere al mediului ambiant. În loc să consumăm gaze naturale pentru încălzire, consumăm energie electrică. În loc să consumăm produse petroliere în transport, consumăm energie electrică.

Datorită faptului că apare această generare de energie electrică în regiune, în România, și există conexiuni, aceasta este o oportunitate pentru afacerile din Republica Moldova și România de a exporta/importa energie electrică la preț accesibil. Energia nucleară se considera a fi cea mai ieftină raportat la o perioadă lungă de timp”, a mai spus Constantin Borosan.

Secretarul de stat a mulțumit autorităților din România pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în perioade energetice complicate, fiind vorba, în special, de perioada când Gazprom a redus volumele de gaz livrate Republicii Moldova, contrar prevederilor contractuale.

„România este pilonul securității energetice a țării noastre. Este țara pe care putem să ne bazăm și când au fost cele mai grele timpuri, e vorba de octombrie 2021, octombrie 2022, am avut sprijinul deplin al României.

Aduc un exemplu simbolic, dar care a avut loc la momentul cel mai potrivit. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit funcțional în întregime la data de 31 septembrie 2021, iar pe 1 octombrie a fost limitată furnizarea de gaze naturale de către Gazprom”, a mai spus secretarul de stat, Constantin Borosan.

Dezbaterea publică la tema „Cooperarea moldo-română pe domeniul energetic” este prima ediție din ciclul „Dublă integrare prin cooperare și informare . Continuitate”. Proiectul este organizat de Agenția de presă IPN cu suportul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău