Zile negre pentru americani! Majoritatea dintre ei nu au 1000 de dolari să-și acopere o cheltuială de urgență

19 Mart. 2024, 16:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mart. 2024, 16:54 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Majoritatea americanilor afirmă că nu își pot permite să acopere cheltuieli de urgență de 1.000 de dolari din economiile lor după turbulențele economice din ultimii ani, relatează CNBC.

Concluzia aparține unui nou raport al Bankrate, o firmă de consultanță financiară de la New York, care arată că doar 44% din americanii sondați în vederea întocmirii raportului au declarat că ar putea să apeleze la economii pentru a achita o cheltuială neprevăzută.

Restul de 56% au răspuns că ar fi nevoiți să apeleze la cardul de credit sau să se împrumute de la familie sau prieteni.

„Realitatea este că, din păcate, în esență suntem o națiune care trăiește de la un cec la altul”, a declarat pentru CNBC Mark Hamrick, unul dintre analiștii economici de la Bankrate.

„Suntem o societate bazată pe consum în care oamenii sunt implorați constant să își cheltuiască banii iar mesajul nu este la fel de puternic când vine vorba de economisirea banilor”, a adăugat el.

Analistul spune că este „remarcabil” că americanii nu își pot permite o asemenea cheltuială în condițiile actuale

Hamrick mai spune că turbulențele economice în succesiune rapidă din ultimii 5 ani, de la impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei la inflația ridicată, au produs un șoc pentru finanțele personale ale multor americani.

„Este chiar remarcabil că inclusiv în mediul actual, cu o rată scăzută a șomajului și o piață a muncii care a fost atât robustă, cât și rezilientă, în ultimii ani, încă avem acest procent remarcabil de mic de americani care ar putea achita o astfel de cheltuială de urgență” de 1.000 de dolari, a subliniat economistul.

Investitorul legendar Michael Burry avertiza încă din vara lui 2022 că americanii își consumă economiile într-un ritm alarmant, însă criza prognozată de acesta la momentul respectiv nu s-a materializat în condițiile în care locuitorii SUA au apelat la cardurile de credit pentru a se menține pe linia de plutire.

Un raport publicat în noiembrie anul trecut de economiștii de la Rezerva Federală a statului New York a că plățile făcute de americani cu ajutorul cărților de credit în trimestrul 3 al anului trecut au atins cel mai înalt nivel din 1999, când au început să fie colectate date legate de acest indicator.

Datoriile făcute de americani cu cardurile de credit au depășit un trilion de dolari anul trecut

Datele publicate de Fed New York arătau că între iulie și septembrie 2024 balanțele cărților de credit folosite de americani au crescut cu 48 de miliarde de dolari, datoria totală acumulată cu ajutorul acestora ajungând la nu mai puțin de 1,08 trilioane de dolari.

Deși inflația a început să scadă în SUA cu a doua jumătate a anului trecut, nivelul economiilor americanilor s-a prăbușit în timpul pandemiei. Mai exact, economiile personale din Statele Unite au scăzut între primăvara lui 2021 și vara lui 2022 de la 25% la 3,8% din PIB-ul american.

Deși bursa de la New York a înregistrat creșteri record anul trecut și economia SUA a sfidat toate așteptările privind intrarea în recesiune, înregistrând, dimpotrivă, o creștere robustă, majoritatea sondajelor de opinie arată că americanii sunt nemulțumiți de modul în care președintele Joe Biden a gestionat economia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău