Dubai taie în carne vie! Un gigant bancar a închis conturile businessului rusesc

19 Mart. 2024, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Mart. 2024, 16:42 // Actual //  Lupu Eduard

Dubai a devenit unul dintre principalele canale de comunicare cu lumea exterioară pentru afacerile și oligarhii ruși, după ce Occidentul a impus sancțiuni pe scară largă pentru invadarea Ucrainei. Doi ani mai târziu, sub presiunea SUA, această fereastră financiară începe să se închidă. Băncile din Dubai au început să reducă afacerile cu rușii. În special, marea rețea de comerț cu petrol Rosneft, Uralkali și miliardarul Ivan Tavrin, care a devenit cel mai mare cumpărător de active ale companiilor străine care au părăsit Rusia, au fost atacați.

Principala bancă de stat din Dubai, Emirates NBD, ia întâmpinat activ pe ruși: a început să deservească comerțul cu petrol rusesc în volume mari și a deschis o divizie pentru a lucra cu rușii bogați care căutau refugiu pentru capitalul lor. Dar, în ultimele luni, Statele Unite au început să facă presiuni puternice asupra Emiratelor Arabe Unite: reprezentanți ai Trezoreriei și Departamentelor de Stat au venit în țară, mai multe companii locale care tranzacționau petrol rusesc cu încălcarea plafonului de preț au fost sancționate, iar în decembrie SUA Trezoreria a primit puteri extinse pentru a aplica sancțiuni asupra băncilor străine ale căror activități contribuie la eludarea sancțiunilor și a activității complexului militar-industrial rus.

Drept urmare, Emirates NBD și-a închis filiala din Rusia și multe conturi rusești (conținând de obicei mai mult de 5 milioane USD sau asociate cu persoane sancționate) și a încetat să accepte transferuri și plăți în ruble, scrie The Wall Street Journal.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 16:10 // Actual //  Lupu Eduard

Facebook s-a schimbat semnificativ față de acum două decenii și a devenit unul dintre giganții tech care a schimbat lumea și fără de care majoritatea oamenilor nu își pot imagina viața. Ce am învățat însă în acest timp și către ce ne îndreptăm, se întreabă site-ul de analize economice și sociale Panorama.

Pe 4 februarie 2004, Mark Zuckerberg, atunci în vârstă de 19 ani, a lansat TheFacebook.com, o versiunea digitală a catalogului studenților de la Harvard. Dosarul virtual cu nume și poze avea însă câteva avantaje: studenții puteau împărtăși la ce cursuri mergeau și dacă erau singuri sau într-o relație. Mai mult, puteau să-și trimită mesaje unul altuia.

Facebook a prins rapid în toată lumea, pentru că promitea o modalitate simplă de a rămâne conectat cu prietenii, „nu cu băncile, cu brandurile sau cu parlamentul. Oamenii aveau nevoie de asta, nu avuseseră până atunci un instrument digital prin care să-și regăsească foștii colegi de liceu sau un loc virtual, în care să vadă bebelușul unor cunoștințe”, spune ea.

Rețeaua socială devenise un soi de piață publică în care lumea putea să își exprime ideile, sentimentele, opiniile despre cele mai importante evenimente din țară. Iar asta a atras oamenii care simțeau nevoia unui spațiu în care să se poată exprima liber, în scris sau în imagini.

În 2007, Facebook avea deja 50 de milioane de utilizatori. Anul următor numărul lor s-a dublat. Creșterea semnificativă a fost cauzată în parte și de adăugarea unor funcții noi care au devenit foarte populare.

În 2008, Facebook a introdus chat-ul privat, wall-ul de pe profilul fiecărui utilizator și prima aplicație pentru iPhone. A fost și primul an în care fondatorul Mark Zuckerberg a apărut în lista miliardarilor făcută de Forbes, cu o avere de 1,5 miliarde de dolari, la doar 23 de ani. Anul următor, Facebook a continuat să inoveze și a creat butonul „like”, un feature care a fost ulterior copiat de toate rețelele sociale.

În 2012, când rețeaua a ajuns la un miliard de utilizatori, s-a listat la bursă. Valora 104 miliarde de dolari.

3.1 miliarde de utilizatori avea Facebook în ianuarie 2024, conform datelor Statista

911 miliarde de dolari valorează Facebook în prezent, conform datelor AOL

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău