Dubai taie în carne vie! Un gigant bancar a închis conturile businessului rusesc

19 Mart. 2024, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mart. 2024, 16:42 // Actual //  bani.md

Dubai a devenit unul dintre principalele canale de comunicare cu lumea exterioară pentru afacerile și oligarhii ruși, după ce Occidentul a impus sancțiuni pe scară largă pentru invadarea Ucrainei. Doi ani mai târziu, sub presiunea SUA, această fereastră financiară începe să se închidă. Băncile din Dubai au început să reducă afacerile cu rușii. În special, marea rețea de comerț cu petrol Rosneft, Uralkali și miliardarul Ivan Tavrin, care a devenit cel mai mare cumpărător de active ale companiilor străine care au părăsit Rusia, au fost atacați.

Principala bancă de stat din Dubai, Emirates NBD, ia întâmpinat activ pe ruși: a început să deservească comerțul cu petrol rusesc în volume mari și a deschis o divizie pentru a lucra cu rușii bogați care căutau refugiu pentru capitalul lor. Dar, în ultimele luni, Statele Unite au început să facă presiuni puternice asupra Emiratelor Arabe Unite: reprezentanți ai Trezoreriei și Departamentelor de Stat au venit în țară, mai multe companii locale care tranzacționau petrol rusesc cu încălcarea plafonului de preț au fost sancționate, iar în decembrie SUA Trezoreria a primit puteri extinse pentru a aplica sancțiuni asupra băncilor străine ale căror activități contribuie la eludarea sancțiunilor și a activității complexului militar-industrial rus.

Drept urmare, Emirates NBD și-a închis filiala din Rusia și multe conturi rusești (conținând de obicei mai mult de 5 milioane USD sau asociate cu persoane sancționate) și a încetat să accepte transferuri și plăți în ruble, scrie The Wall Street Journal.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală