10 LEI// A lansat propria școală auto fără a avea bani și automobil! Află cum a reușit Artur Cecan să deschidă afacerea

20 Feb. 2023, 17:12
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
20 Feb. 2023, 17:12 // Interviu //  MD Bani

Școala auto „Artur Cecan” este una dintre cele mai cunoscute din țară, iar de curând s-a lansat și în România. În cadrul emisiunii 10 LEI, fondatorul școlii auto, Artur Cecan, a vorbit despre lansarea școlii auto atât în țara noastră precum și extinderea la Iași, parcursul de la studii muzicale la afacere, cât și despre provocări, cărți și mentori.

Fiecare afacere de succes are o istorie care inspiră, iar școala auto „Artur Cecan” este una dintre ele. Probabil mai puțini cunosc, dar până a fonda propria afacere, Artur Cecan a fost profesor de muzică, șofer de microbuz și instructor auto. Ideea de a deschide propriul business a venit chiar de la unul dintre elevii pe care îi instruia.

Atunci a apărut o nouă provocare: lipsa de resurse financiare. Astfel, Artur Cecan a găsit soluția, a cerut ajutorul elevilor pe care îi instruise.

A lansat școala auto cu bani de la elevi

„Neavând prima mașină, neavând banii necesari, am sunat toți elevii pe care i-am instruit și le-am zis…am un proiect, vreau să deschid o școală de șoferi personală și vreau să te întreb: „Câți bani ai putea să-mi oferi în caz că voi avea nevoie?”… și am făcut o listă pe care o am și acum și o arăt copiilor mei, o listă întreagă cu elevi, persoane care nu mă cunoșteau atât de bine care îmi scriau: „Da eu o să pot să-ți ofer…”, a declar Artur Cecan la 10 LEI.

Datorită suportului oferit a reușit să fondeze școala auto „ARTUR CECAN” – „Fondată de elevi pentru elevi”.

Școala auto „Artur Cecan” în România

Recent, școala auto „Artur Cecan” s-a lansat și la Iași, România unde au loc deja instruirile viitorilor șoferi. Chiar dacă în România terenul de instruire nu este obligatoriu pentru o școală auto, „Artur Cecan” a decis să-l folosească și la Iași pentru instruiri.

Potrivit antreprenorului, lansarea în România este o provocare și așteaptă ca primele persoane să obțină permisul de conducere pentru a afla cât mai mulți despre școala auto.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Viața mea s-a schimbat în momentul în care am început să citesc…”

„Viața mea s-a schimbat în momentul în care am început să citesc. Viața mea s-a schimbat atunci când am început să caut prin cărți, să aplic lucrurile, să-mi schimb însăși atitudinea mea, pentru că atitudinea mea era foarte diferită de cum este acum. Chiar și la toți studenții, tinerii pe care îi întâlnesc și discut cu ei le zic: Oameni buni, puneți mâna pe carte, citiți măcar 30 de minute pe zi”, recunoaște fondatorul școlii auto „ARTUR CECAN”.

„Angajați foarte greu și eliberați foarte repede”

De asemenea, în cadrul interviului Artur Cecan a vorbit și despre procesul de recrutare și motivare a instructorilor auto.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ