10 LEI// A lansat propria școală auto fără a avea bani și automobil! Află cum a reușit Artur Cecan să deschidă afacerea

20 Feb. 2023, 17:12
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
20 Feb. 2023, 17:12 // Interviu //  MD Bani

Școala auto „Artur Cecan” este una dintre cele mai cunoscute din țară, iar de curând s-a lansat și în România. În cadrul emisiunii 10 LEI, fondatorul școlii auto, Artur Cecan, a vorbit despre lansarea școlii auto atât în țara noastră precum și extinderea la Iași, parcursul de la studii muzicale la afacere, cât și despre provocări, cărți și mentori.

Fiecare afacere de succes are o istorie care inspiră, iar școala auto „Artur Cecan” este una dintre ele. Probabil mai puțini cunosc, dar până a fonda propria afacere, Artur Cecan a fost profesor de muzică, șofer de microbuz și instructor auto. Ideea de a deschide propriul business a venit chiar de la unul dintre elevii pe care îi instruia.

Atunci a apărut o nouă provocare: lipsa de resurse financiare. Astfel, Artur Cecan a găsit soluția, a cerut ajutorul elevilor pe care îi instruise.

A lansat școala auto cu bani de la elevi

„Neavând prima mașină, neavând banii necesari, am sunat toți elevii pe care i-am instruit și le-am zis…am un proiect, vreau să deschid o școală de șoferi personală și vreau să te întreb: „Câți bani ai putea să-mi oferi în caz că voi avea nevoie?”… și am făcut o listă pe care o am și acum și o arăt copiilor mei, o listă întreagă cu elevi, persoane care nu mă cunoșteau atât de bine care îmi scriau: „Da eu o să pot să-ți ofer…”, a declar Artur Cecan la 10 LEI.

Datorită suportului oferit a reușit să fondeze școala auto „ARTUR CECAN” – „Fondată de elevi pentru elevi”.

Școala auto „Artur Cecan” în România

Recent, școala auto „Artur Cecan” s-a lansat și la Iași, România unde au loc deja instruirile viitorilor șoferi. Chiar dacă în România terenul de instruire nu este obligatoriu pentru o școală auto, „Artur Cecan” a decis să-l folosească și la Iași pentru instruiri.

Potrivit antreprenorului, lansarea în România este o provocare și așteaptă ca primele persoane să obțină permisul de conducere pentru a afla cât mai mulți despre școala auto.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Viața mea s-a schimbat în momentul în care am început să citesc…”

„Viața mea s-a schimbat în momentul în care am început să citesc. Viața mea s-a schimbat atunci când am început să caut prin cărți, să aplic lucrurile, să-mi schimb însăși atitudinea mea, pentru că atitudinea mea era foarte diferită de cum este acum. Chiar și la toți studenții, tinerii pe care îi întâlnesc și discut cu ei le zic: Oameni buni, puneți mâna pe carte, citiți măcar 30 de minute pe zi”, recunoaște fondatorul școlii auto „ARTUR CECAN”.

„Angajați foarte greu și eliberați foarte repede”

De asemenea, în cadrul interviului Artur Cecan a vorbit și despre procesul de recrutare și motivare a instructorilor auto.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO