10 LEI// Colecția ei de licență a cucerit podiumurile internaționale. Cine este și ce face Gabi Hropotinski

27 Iun. 2023, 09:30
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
27 Iun. 2023, 09:30 // Interviu //  MD Bani

Colecția ei de licență a cucerit podiumurile internaționale și a reușit să impresioneze juriul din diferite țări. Acum lucrează cu pasiune și creativitate pentru brandul autohton – Tagaer. Este vorba despre talentata Gabriela Hropotinski, designer vestimentar. În cadrul emisiunii 10 LEI am discutat despre activitatea Gabrielei. Află ce face un designer vestimentar, cum alegem corect lenjeria, experiența de lucru cu brandurile autohtone, precum și despre ambițiile ei de a deschide o școală de arte.

În prezent, Gabi este designer vestimentar la compania Tagaer, producător de lenjerie și pijamale. În curând, brandul va lansa și o colecție de haine. 

„Într-o oarecare măsură, designerul trebuie să fie vizionar. Atunci când colecțiile se fac cu un an și jumătate înainte, respectiv, tu trebuie să studiezi tendințele, să studiezi ce va cere piața, să o adaptezi pieței din Moldova, pentru că, cu toții știm că, tendințele din Europa nu întotdeauna corespund sau ajung mult mai târziu pe piața din Republica Moldova”, a menționat Gabriela Hropotinski. 

Colecția de licență a Gabrielei a fost inspirată din creația pictoriței Elena Pruteanu-Samburic și a cucerit podiumurile internaționale ajungând tocmai în SUA, Franța, Austria, Ucraina și România. 

„Colecția a reușit să ajungă în mai multe țări, eu mai puțin. A ajuns la Kiev, în câte orașe din Ucraina, Viena, New York, Paris, orașe din România”, își amintește Gabi. 

În viziunea Gabrielei culturalizarea cu arta este un aspect indispensabil pentru societatea noastră. Visul ei este să lanseze o școală de arte. Pentru început încearcă să educe publicul din mediul online, gestionând o pagină pe Instagram @hropotinski.school unde oferă informații utile și interesante despre artă. 

„Ideea de școală de arte o am încă din facultate. În ultimul an de facultate am lucrat la un liceu din Capitală și acolo m-am ciocnit cu faptul că copiii nu știu nimic despre artă și educația plastică este un obiect de relaxare, nu în mod frumos, pentru că arta tot poate fi relaxare, dar o relaxare de la celelalte ore. Și atunci am înțeles că culturalizarea cu arta este indispensabilă”. a declarat Gabriela. „Arta și cultura este, de fapt, despre istorie. Toate perioade istorice s-au reflectat în artă, începând cu vestimentația, situația politică și nu doar. Arta nu este doar despre culori frumoase și peisaje”, a adăugat invitata emisiunii 10 LEI.

Pentru mai multe detalii despre activitatea Gabrielei, expoziții internaționale și viața unui designer urmăriți interviu integral. 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO