E.S., dr. Mohammed Abdulghani M. KHAYAT: „Relațiile bilaterale dintre Arabia Saudită și Moldova sunt foarte bune

25 Oct. 2023, 16:34
 // Categoria: Interviu // Autor:  Lupu Eduard
25 Oct. 2023, 16:34 // Interviu //  Lupu Eduard

Comerțul cu petrol reprezintă un pilon important, fiind un furnizor major de petrol pentru țările europene. De asemenea, investițiile saudite acoperă domenii precum energia, tehnologia, infrastructura și proprietățile imobiliare în Europa. Relațiile economice se extind și în sectoare non-petroliere, cu o cerere crescută pentru produse europene în Arabia Saudită, scrie moldovainvest.eu.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Regatul Arabiei Saudite au fost stabilite la 17 iulie 1996, iar Ambasada Regatului în România este acreditată prin cumul pentru Republica Moldova. Excelența Sa, domnul dr. Mohammed Abdulghani M. KHAYAT, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Regatului Arabiei Saudite în România şi în Republica Moldova, cu reşedința la Bucureşti și-a prezentat scrisorile de acreditare în anul 2021.

Excelența Sa, dr. Mohammed Abdulghani M. KHAYAT subliniază în cadrul interviului, bunele relații bilaterale, exprimând dorința de a le dezvolta în diverse domenii, inclusiv politic, economic și cultural. Totodată, în cadrul interviului se pune accentul pe importanța colaborării în domeniul științei și cercetării, cu accent pe inovare și tehnologie. În ceea ce privește investițiile reciproce în 2023, Arabia Saudită are un plan de atragere a investițiilor și sprijinire a investitorilor. În colaborare cu Republica Moldova, se lucrează la semnarea mai multor acorduri care vor facilita investițiile și cooperarea economică.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Regatul Arabiei Saudite au fost stabilite în anul 1996, iar Ambasada Regatului Arabiei Saudite în România este acreditată prin cumul pentru Republica Moldova. Sub acest aspect, cum apreciați nivelul relațiilor economice dintre Regatul Arabiei Saudite și Republica Moldova?

Relațiile bilaterale dintre Arabia Saudită și Moldova sunt foarte bune, dar noi aspirăm mereu să ducem aceste relații la un nivel și mai înalt. Când vorbim de relațiile dintre acestea, căutăm să creăm un echilibru între toate sectoarele și să lucrăm pe fiecare în parte împreună (în politică, economie, energie, agricultură, comerț sau în alte domenii).

S-ar putea să reușim să consolidăm relațiile politice mai repede decât cele economice, sau invers, dar în cele din urmă lucrăm pentru a fortifica relațiile bilaterale în diverse domenii într-un mod care să servească intereselor celor două țări.

Accentul poate cădea într-o anumită etapă pe relațiile comerciale sau culturale, apoi se poate muta pe relațiile academice sau tehnice și așa mai departe. De asemenea, lucrăm instituțional și ne bazăm pe ce au realizat în trecut oficialii celor două țări, precum și pe ceea ce a întreprins ambasada în ultimii ani, acesta fiind un lucru cumulativ. Cu toate acestea, întotdeauna rămâne loc pentru dezvoltare și îmbunătățire, iar metoda și calea pentru a ajunge la relații exemplare, pe care sperăm să le concretizăm în curând, pot diferi.

În Regatul Arabiei Saudite, suntem interesați de domeniul științei și cercetării. Alteța Sa Regală Prințul Mohammed bin Salman Al Saud, prim-ministru, a lansat noua strategie a Universității Regele Abdullah pentru Ştiinţă şi Tehnologie (KAUST), care vizează transpunerea științelor și a cercetărilor științifice în inovații rentabile economic, concentrându-se pe prioritățile naționale pentru cercetare, dezvoltare și inovare, și anume sănătatea umană, sustenabilitatea mediului, energia regenerabilă și economiile de viitor. Toate acestea, alături de consolidarea parteneriatelor internaționale și locale fructuoase, dar și a parteneriatelor cu sectorul privat, contribuie la îndeplinirea obiectivelor Viziunii Saudite 2030.

Noua strategie se concentrează pe sporirea oportunităților de transformare a cercetării în inovații profitabile din punct de vedere economic. Acest lucru cuprinde trei inițiative principale: lansarea Institutului Național de Transformare pentru Cercetare Aplicată (NTI), reorganizarea institutelor de cercetare ale universităților în conformitate cu prioritățile naționale pentru cercetare, dezvoltare și inovare, și înființarea Fondului de Inovare pentru Tehnologie Profundă (DTIF) cu un buget estimat la 750 de milioane de riali.

Fondul își propune să investească din timp în companii locale și internaționale specializate în înaltă tehnologie, astfel încât să stimuleze diversitatea economică.

„În Regatul Arabiei Saudite avem un plan de atragere a investițiilor”

Cum caracterizați oportunitățile de investiții reciproce în anul 2023, în contextul economic actual?

În Regatul Arabiei Saudite avem un plan de atragere a investițiilor, iar Ministerul Investițiilor face o treabă excelentă acolo, oferind studii și informații legate de oportunitățile investiționale, susținere deplină prin sprijinirea pașilor și a procedurilor cerute de investitor și, de asemenea, sprijinirea investiției în sine prin acordarea de finanțări și furnizarea de infrastructură completă la prețuri rezonabile, precum și oportunități de a găsi un partener de investiții saudit.

Aspirăm să creștem volumul investițiilor în cele două țări. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să existe vizite reciproce între oficialii acestora, precum și la nivelul oamenilor de afaceri și al Camerelor de Comerț. Vă promitem că veți vedea în curând acest lucru realizat, ceea ce ne va conduce către obiectivul dorit de cele două țări.

„Există o cooperare între cele două țări în acest domeniu, în prezent se lucrează la studierea și semnarea mai multor acorduri”

Excelența Voastră, vă rugăm să ne oferiți evaluarea dvs. asupra cooperării economice dintre Regatul Arabiei Saudite și Republica Moldova. Există un plan de măsuri care să vizeze creșterea volumului schimburilor comerciale și a investițiilor bilaterale?

Există o cooperare între cele două țări în acest domeniu, în prezent se lucrează la studierea și semnarea mai multor acorduri. În lumina acestor acorduri, va exista o colaborare în domeniul economic și al investițiilor. Această chestiune necesită timp și muncă din partea ambelor părți, ceea ce facem acum, cooperăm cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova și cu celelalte autorități cu atribuții în domeniu.

Care sunt principalele domenii din Republica Moldova, în care Regatul Arabiei Saudite consideră că există oportunități semnificative de investiții?

Există multe domenii în care Regatul este interesat să investească, cel mai important fiind securitatea alimentară și exportul de cereale și animale vii în Regat.

um evaluează Guvernul pe care îl reprezentați dimensiunea efectelor războiului din Ucraina în relația cu Uniunea Europeană?

Regatul sprijină eforturile internaționale de dezescaladare a tensiunii, precum și inițierea unor măsuri de aplanare care să asigure revenirea stabilității și să deschidă calea pentru discuții politice, către o soluție politică a războiului din Ucraina. În acest sens, Regatul a găzduit o reuniune a consilierilor de securitate națională pentru a discuta mijloacele de pace în Ucraina.

Regatul sprijină toate eforturile care vizează soluționarea crizei prin dialog și diplomație și îndeamnă toate părțile să respecte principiile dreptului internațional și ale Cartei Națiunilor Unite, în special soluționarea conflictelor prin metode pașnice, abținându-se de la folosirea forței sau a amenințării cu forța, respectând suveranitatea și independența statelor, precum și unitatea și integritatea teritorială a acestora.

Arabia Saudită a oferit două pachete de ajutor pentru Ucraina în valoare de 410 milioane USD. Regatul este un stat al păcii care a găzduit întotdeauna discuții de pace, a prezentat soluții pașnice și a reușit să rezolve dileme politice și războaie ce durau de ani de zile. Iar dovezile sunt multe, începând cu Acordul de la Taif pentru Liban, trecând la încheierea războiului dintre Eritreea și Etiopia și ajungând la numeroase reuniuni dedicate soluționării mai multor conflicte și crize internaționale.

În ce măsură sunt afectate relațiile dintre cele două țări, în contextul războiului din Ucraina?

Relația dintre cele două țări nu a fost afectată de războiul ruso-ucrainean datorită dorinței acestora de a se apropia. Regatul are relații bune cu Ucraina si Rusia. Cu toate acestea, Regatul a votat pentru Rezoluția 141, care cere Rusiei să-și retragă complet și necondiționat trupele din Ucraina și să înceteze violența.

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău