12 producători din Cahul vor produce lucernă pentru export: proiectul are ca scop creșterea economică

02 Iul. 2021, 14:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
02 Iul. 2021, 14:34 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Federația agricultorilor din Moldova (FARM) a elaborat un concept de afacere pentru producătorii de lucernă din raionul Cahul. Timp de câteva săptămâni, experții economici au conceput un potențial plan de afacere, care ar facilita dezvoltarea ramurii de lucernă în Republica Moldova, scrie Agrobiznes.

Conceptul presupune estimarea posibilității de producere, extindere a suprafețelor, dar și de achiziționare a tehnicii, care ar moderniza modul de creștere, uscare și comercializare a lucernei.

Echipa FARM, cu suportul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova (APM), au prezentat conceptul în cadrul atelierului de lucru „Dezvoltarea Conceptului de afacere privind producerea și exportul culturii de lucernă de către grupul de producători Cahul”.

Acest concept a fost solicitat chiar de cei 12 producători agricoli din sudul țării, beneficiari APM

Participanți la eveniment, 12 producători agricoli de la sudul țării, beneficiari APM – sunt cei care au și solicitat realizarea acestui concept.

Potrivit studiilor, cererea față de lucerna uscată este în creștere la nivel mondial.

Astfel, prin dezvoltarea conceptului de afacere elaborat, li s-a accentuat producătorilor autohtoni despre avantajul de a avea acces la Râul Dunărea prin portul maritim Giurgiulești – ceea ce înseamnă o cale mai rapidă pentru export.

Grigore Baltag, Consultant în Dezvoltarea Businessului asociat FARM a prezentat avantajele și punctele forte ale acestui concept de afacere:

  1. Asocierea cultivatorilor de lucernă din regiunea respectivă în scopul sporirii capacităților de producție a asigurării volumului major de producție către export;
  2. Cultivarea lucernei în sistem intensiv Zona „lunca Prutului”;
  3. Dezvoltarea platformei de deshidratare a lucernei, obținerea fânului, balotarea și brichetarea lui;
  4. Păstrarea lucernei balotate și brichetate în spații de depozitare corespunzător cerințelor tehnologice;
  5. Utilizarea sistemului centralizat de irigare a suprafețelor însămânțate;
  6. Exportarea fânului de lucernă în baloturi și brichete prin intermediul portului maritim din Giurgiulești;
  7. Sporirea capacităților de producție din contul terenurilor agricole aflate în gestiunea membrilor Grupului.

Potrivit datelor, comerțul mondial anual cu fân uscat, inclusiv fân de lucernă, în prezent se ridică la suma de 2,5 – 3,1 mlrd dolari SUA.

Piața a arătat că în ultimii ani este o cerere mai mare de lucernă sub formă de fân împachetat în baloturi sau pelete (brichete).

Cei 12 agricultori, beneficiari ai proiectului, după prezentare, au avut posibilitatea să dezbată împreună cu experții, toate punctele conceptului.

Modificările, solicitate de ei, au fost făcute ulterior, luându-se în calcul cele mai bune soluții, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere tehnic.

 

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău