Curs valutar
 • EUR
  21.5330
  -0.469%
 • USD
  17.7606
  -0.1672%
 • RUB
  0.2392
  -0.5435%
 • RON
  4.3713
  -0.4507%
 • UAH
  0.6423
  -0.1246%

Vrei să ai o gândire critică? Dezvoltă aceste calități

10 Mart. 2021, 06:30
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Fetco Veronica
10 Mart. 2021, 06:30 // Oameni şi Idei //  Fetco Veronica

Într-o societate în care avem nevoie de cât mai multe abilități, gândirea critică este destul de importantă. Dezvoltă-ți potențialul tău la maxim și vei atinge culmile succesului.

1. Observare

Aceasta este una dintre primele abilități învățate în copilărie. Include posibilitatea de a observa detalii și de a colecta date folosind simțurile. Drept urmare, observațiile noastre conduc la formarea propriilor opinii și la o înțelegere mai profundă a realității.

2. Curiozitate

Interesul pentru lume și oamenii din jurul lor este o trăsătură a multor lideri cu gândire critică dezvoltată. Odată cu vârsta, nu mai urmărim curiozitatea înnăscută, dar această curiozitate ne ajută să fim deschiși la tot ce este nou și ne încurajează să ne aprofundăm cunoștințele.

3. Obiectivitate

Este imposibil să fii 100% obiectiv deoarece suntem puternic influențați de viziunea noastră asupra lumii și de experiența din trecut. Cu toate acestea, încercați întotdeauna să priviți situația cât mai imparțial posibil, să o analizați. Concentrați-vă pe fapte și judecata științifică a informațiilor disponibile. Nu lăsați sentimentele și emoțiile să influențeze asupra rațiunii și logicii.

4. Introspecție

Acestea sunt reflecții asupra structurii proceselor de gândire. Autoexaminarea oferă o idee despre posibilele tale concepții greșite, precum și cât de atent ești. Vă ajută să vă explorați cele mai interioare gânduri, sentimente și senzații.

5. Gândirea analitică

Capacitatea de a analiza informațiile este importantă în orice problemă: la semnarea unui contract, la întocmirea unui raport sau a unui plan de afaceri, chiar și în construirea de relații cu oamenii. Pentru a face acest lucru, trebuie să împărțiți informațiile în părțile sale componente și să evaluați cum funcționează împreună și separat. Analiza ar trebui să se bazeze pe observarea, colectarea și evaluarea dovezilor. Abia atunci puteți trage o concluzie obiectivă.

6. Capacitatea de a identifica concepțiile greșite

Căutați dovezi ale convingerilor și verificați dacă sursele cunoștințelor sunt de încredere. Acest lucru va ajuta la dezvăluirea concepțiilor greșite care trec adesea neobservate și ne denaturează percepția.

7. Capacitatea de a determina semnificația informațiilor

Una dintre principalele dificultăți este înțelegerea informațiilor care sunt deosebit de relevante și semnificative într-o anumită situație. Toate datele primite par valoroase la început, dar acest lucru nu este întotdeauna confirmat. Luați în considerare dacă sursa informațiilor este relevantă, imparțială sau distrage din punct de vedere mai important.

8. Capacitatea de a face presupuneri bazate pe fapte

Nu confunda capacitatea de a face presupuneri bazate pe fapte cu presupuneri simple. De exemplu, dacă citiți că cineva cântărește 118 kilograme, s-ar putea crede că persoana respectivă este supraponderală și are o stare de sănătate precară. Deși pentru a trage o concluzie, trebuie să îi cunoașteți înălțimea și constituția.

9. Empatie

Compasiunea poate părea o exagerare pentru gândirea critică, deoarece sentimentalismul și emoționalitatea ne distorsionează percepția. Dar fără empatie, ne uităm la toate numai în termeni de date și fapte seci. Această viziune se răspândește rapid în toate domeniile și începem să ne îndoim de toate.

Pentru a gândi eficient în mod critic, trebuie să luați în considerare factorul uman. Amintiți-vă că în situațiile cu care vă confruntați, nu contează doar datele, ci și oamenii.

10. Lipsa aroganței

Recunoașteți greșelile și nu vă supraestimați meritele. Cunoașterea propriilor puncte slabe și puncte forte este un element important al gândirii critice. Deci, nu respingeți opiniile altor persoane fără reflecție. Încercați să observați când vă înșelați și fiți pregătiți să vă schimbați opiniile, dacă este necesar.

11. Deschidere către tot ce este nou

Continuați mereu să vă dezvoltați, învățați mereu lucruri noi, chiar dacă pentru moment pot părea inutile, mai târziu la sigur veți avea nevoie de ele.

13. Conștientizarea greșelilor tipice de gândire

Nu vă lăsați confundați de iluzii. Explorează erorile cognitive obișnuite care se strecoară adesea în raționamente și controverse.

14. Fii creativ

O abordare creativă va ajuta la adoptarea unei abordări non-standard pentru rezolvarea oricăror probleme. Nu te agăța de șabloane. Dezvoltați noi interese, astfel încât să puteți privi lucrurile din perspective diferite. Experimentează și pune-te în locul altcuiva.

15. Capacitatea de a comunica eficient

Problemele de comunicare apar adesea din incapacitatea de a evalua situația sau de a privi cazul din cealaltă parte. Pentru asta este gândirea critică. Vă ajută să vă construiți corect propriile judecăți și să le exprimați, precum și să urmăriți cursul gândurilor interlocutorului.

16. Capacitatea de a asculta

Este important nu doar să comunici eficient, dar și să asculți eficient. Participă activ la conversație, ascultă interlocutorul tău. Puneți întrebări pentru a separa clar faptele de presupuneri. Încercați să obțineți mai multe informații și să înțelegeți interlocutorul aprofundând subiectul conversației și clarificând ceea ce nu este clar.

 

Realitatea LivePrimul concert de muzică jazz, în cadrul programului muzical săptămânal „Jazz în parc”, la Teatrul de Vară
Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
12 Mai 2021, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Mai 2021, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Părinții reprezintă primii profesori ai copiilor. Atunci când oferi copiilor sfaturi despre școală, viață și carieră, trebuie să le oferi și reguli financiare. Iată câteva reguli simple despre bani pe care orice mamă trebuie să i le spună fiicei sale.

1. Învaț-o valoarea banilor

Odată ce fetele vor cunoaște valoarea banilor, ele sunt pregătite pentru obiceiuri financiare sănătoase mai târziu în viață. Este bine ca fiica ta să învețe să-ți gestioneze proprii bani și cum să-i obțină. Acum există mai multe aplicații care îi ajută pe copii să învețe despre gestionarea banilor.

2. Învaț-o să fie independentă financiar

Realitatea este că 56% dintre femeile căsătorite se bazează pe soții și partenerii lor pentru a lua decizii financiare majore, ceea ce le poate răni financiar pe termen lung. Independența financiară nu  apare la vârsta adultă, independța financiară este un comportament învățat.

Cum învățăm fetele adolescente și pre-adolescente să-și prețuiască independența financiară?

 • Dacă sunteți o mamă sau o rudă a unei fete tinere, asigurați-vă că ea vă vede să luați un rol activ în finanțele familiei alături de bărbații din gospodăria dvs;
 • Vorbește deschis despre bani, astfel încât ea să facă același lucru cu prietenii și partenerul ei în viitor;
 • Dacă o înveți să înțeleagă finanțele personale și să ia propriile decizii, ea își va păstra independența și încrederea la maturitate.

3. Încurajeaz-o să studieze științele exacte și economia

Fetele depășesc performanța băieților la școală, dar nu au fost încurajate din punct de vedere istoric să urmeze o carieră în matematică și știință ca adulți. Există multe motive pentru acest lucru, inclusiv discriminarea de gen în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), lipsa mentorilor de sex feminin și a modelelor de rol în aceste domenii și o cultură misogină care descrie matematica și știința ca expertize inerent masculine.

Mulți experți în educație consideră că cheia recrutării și reținerii femeilor și a altor grupuri subreprezentate în STEM este de a le oferi aplicații practice, reale, pentru abilități de matematică și știință, în timp ce sunt încă fete. Ce este mai practic decât banii? Știu din experiența mea personală că atragerea de fete adolescente și pre-adolescente cu adevărat entuziasmate de economisire, bugetare și investiții poate crește, de asemenea, implicarea lor în cursurile de matematică și economie.

4. Stârnește-i interesul pentru o carieră în servicii financiare

Serviciile financiare sunt de mult timp un domeniu dominat de bărbați, dar nu trebuie să rămână așa! Fiica ta pre-adolescentă ar putea deveni o persoană de știință de date fintech, un comerciant, un bancher de investiții, un analist financiar, sau un economist. Este esențial să plantați semințele de interes acum, astfel încât ea să ea să aleagă o carieră în economie mai târziu.

O metodă prin care puteți trezi interesul fetelor pentru investiții ar fi să alegeți o companie care îi place fiicei dvs și să-i explicați că ar putea deține acea companie cumpărând o parte din acțiuni. Ea va rămâne fascinată de modul în care prețurile acțiunilor se schimbă constant pe parcursul zilei.

5. Învaț-o să economisească de la o vârstă fragedă

Încă de la o vârstă fragedă fetele trebuie învățate să economisească. Când vor ajunge la vârsta adultă, chiar dacă se vor confrunta cu ideea că bărbații au salarii mai mari decât femeile, ea va ști cum să economisească și nu va intra în datorii.

 


 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație