Vrei să ai o gândire critică? Dezvoltă aceste calități

10 Mart. 2021, 06:30
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
10 Mart. 2021, 06:30 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Într-o societate în care avem nevoie de cât mai multe abilități, gândirea critică este destul de importantă. Dezvoltă-ți potențialul tău la maxim și vei atinge culmile succesului.

1. Observare

Aceasta este una dintre primele abilități învățate în copilărie. Include posibilitatea de a observa detalii și de a colecta date folosind simțurile. Drept urmare, observațiile noastre conduc la formarea propriilor opinii și la o înțelegere mai profundă a realității.

2. Curiozitate

Interesul pentru lume și oamenii din jurul lor este o trăsătură a multor lideri cu gândire critică dezvoltată. Odată cu vârsta, nu mai urmărim curiozitatea înnăscută, dar această curiozitate ne ajută să fim deschiși la tot ce este nou și ne încurajează să ne aprofundăm cunoștințele.

3. Obiectivitate

Este imposibil să fii 100% obiectiv deoarece suntem puternic influențați de viziunea noastră asupra lumii și de experiența din trecut. Cu toate acestea, încercați întotdeauna să priviți situația cât mai imparțial posibil, să o analizați. Concentrați-vă pe fapte și judecata științifică a informațiilor disponibile. Nu lăsați sentimentele și emoțiile să influențeze asupra rațiunii și logicii.

4. Introspecție

Acestea sunt reflecții asupra structurii proceselor de gândire. Autoexaminarea oferă o idee despre posibilele tale concepții greșite, precum și cât de atent ești. Vă ajută să vă explorați cele mai interioare gânduri, sentimente și senzații.

5. Gândirea analitică

Capacitatea de a analiza informațiile este importantă în orice problemă: la semnarea unui contract, la întocmirea unui raport sau a unui plan de afaceri, chiar și în construirea de relații cu oamenii. Pentru a face acest lucru, trebuie să împărțiți informațiile în părțile sale componente și să evaluați cum funcționează împreună și separat. Analiza ar trebui să se bazeze pe observarea, colectarea și evaluarea dovezilor. Abia atunci puteți trage o concluzie obiectivă.

6. Capacitatea de a identifica concepțiile greșite

Căutați dovezi ale convingerilor și verificați dacă sursele cunoștințelor sunt de încredere. Acest lucru va ajuta la dezvăluirea concepțiilor greșite care trec adesea neobservate și ne denaturează percepția.

7. Capacitatea de a determina semnificația informațiilor

Una dintre principalele dificultăți este înțelegerea informațiilor care sunt deosebit de relevante și semnificative într-o anumită situație. Toate datele primite par valoroase la început, dar acest lucru nu este întotdeauna confirmat. Luați în considerare dacă sursa informațiilor este relevantă, imparțială sau distrage din punct de vedere mai important.

8. Capacitatea de a face presupuneri bazate pe fapte

Nu confunda capacitatea de a face presupuneri bazate pe fapte cu presupuneri simple. De exemplu, dacă citiți că cineva cântărește 118 kilograme, s-ar putea crede că persoana respectivă este supraponderală și are o stare de sănătate precară. Deși pentru a trage o concluzie, trebuie să îi cunoașteți înălțimea și constituția.

9. Empatie

Compasiunea poate părea o exagerare pentru gândirea critică, deoarece sentimentalismul și emoționalitatea ne distorsionează percepția. Dar fără empatie, ne uităm la toate numai în termeni de date și fapte seci. Această viziune se răspândește rapid în toate domeniile și începem să ne îndoim de toate.

Pentru a gândi eficient în mod critic, trebuie să luați în considerare factorul uman. Amintiți-vă că în situațiile cu care vă confruntați, nu contează doar datele, ci și oamenii.

10. Lipsa aroganței

Recunoașteți greșelile și nu vă supraestimați meritele. Cunoașterea propriilor puncte slabe și puncte forte este un element important al gândirii critice. Deci, nu respingeți opiniile altor persoane fără reflecție. Încercați să observați când vă înșelați și fiți pregătiți să vă schimbați opiniile, dacă este necesar.

11. Deschidere către tot ce este nou

Continuați mereu să vă dezvoltați, învățați mereu lucruri noi, chiar dacă pentru moment pot părea inutile, mai târziu la sigur veți avea nevoie de ele.

13. Conștientizarea greșelilor tipice de gândire

Nu vă lăsați confundați de iluzii. Explorează erorile cognitive obișnuite care se strecoară adesea în raționamente și controverse.

14. Fii creativ

O abordare creativă va ajuta la adoptarea unei abordări non-standard pentru rezolvarea oricăror probleme. Nu te agăța de șabloane. Dezvoltați noi interese, astfel încât să puteți privi lucrurile din perspective diferite. Experimentează și pune-te în locul altcuiva.

15. Capacitatea de a comunica eficient

Problemele de comunicare apar adesea din incapacitatea de a evalua situația sau de a privi cazul din cealaltă parte. Pentru asta este gândirea critică. Vă ajută să vă construiți corect propriile judecăți și să le exprimați, precum și să urmăriți cursul gândurilor interlocutorului.

16. Capacitatea de a asculta

Este important nu doar să comunici eficient, dar și să asculți eficient. Participă activ la conversație, ascultă interlocutorul tău. Puneți întrebări pentru a separa clar faptele de presupuneri. Încercați să obțineți mai multe informații și să înțelegeți interlocutorul aprofundând subiectul conversației și clarificând ceea ce nu este clar.

 

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău