2024: Moldova în fața colapsului economic – cum a supraviețuit într-un an de criză continuă

27 Dec. 2024, 14:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Dec. 2024, 14:12 // Actual //  Ursu Victor

Chiar dacă a fost așteptat să fie un an de recuperare rapidă, 2024 a adus o ușoară îmbunătățire economică în contextul unei situații interne complicate. Pentru majoritatea populației, veniturile au fost mai mari comparativ cu 2020, însă pentru bugetari au fost în scădere. Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, difuzată pe 27 decembrie 2024, că se așteaptă o recuperare rapidă a industriei, agriculturii și a veniturilor în 2025.

Un factor semnificativ în contextul economicului din acest an a fost creșterea tarifelor la gazele naturale. Deși tariful din 2024 este mai mic decât cel din sezonul rece 2022-2023, acesta rămâne totuși destul de ridicat. „Chiar dacă nu avem o criză atât de profundă ca în anii anteriori, nemulțumirea populației este mare, iar percepția că lucrurile nu merg bine este intensă”, a afirmat Ioniță.

De-a lungul ultimilor ani, tarifele la gaze au crescut semnificativ, iar în prezent, prețul este de 16,75 lei/m3 în decembrie 2024, mult mai mare față de anii 1990, când prețul era de doar 34 de bani/m3. Expertul a subliniat că accesibilitatea gazelor pentru populație a scăzut considerabil, iar situația economică nu este atât de gravă pe cât sugerează emoțiile și nemulțumirile oamenilor.

Referitor la Produsul Intern Brut (PIB), Ioniță a remarcat că, în 2024, PIB-ul Republicii Moldova va înregistra o creștere estimată de 1,8% comparativ cu 2023, mai mică decât anticipările inițiale de 2,5%. Acest lucru se datorează scăderilor din sectorul agricol și a unei performanțe slabe în trimestrul al treilea. În ceea ce privește exporturile, în 2024, exporturile de bunuri au scăzut, iar cele de servicii au crescut, iar ponderea acestora din totalul exporturilor a ajuns la 42%.

Pe partea salarială, în 2024 salariul mediu lunar a înregistrat o creștere de aproximativ 8% față de 2020, dar în continuare, există discrepanțe semnificative între salariile din malul drept și malul stâng al Nistrului. De asemenea, pensionarii au beneficiat de creșteri semnificative ale pensiilor, cu o majorare estimată de 20,7% față de 2020.

În ceea ce privește inflația, aceasta a înregistrat o ușoară creștere în 2024, iar prețurile au crescut cu 65,4% față de 2020, ceea ce a dus la o creștere generală a costurilor vieții. Totuși, Ioniță subliniază că aceste creșteri de prețuri nu sunt dramatice, dar au un impact semnificativ asupra populației.

Sectorul agricol rămâne în continuare într-o situație delicată, cu producția globală estimată pentru 2024 la 92,5% din nivelul înregistrat în 2018, iar producția industrială continuă să scadă. Totuși, sectorul construcțiilor de locuințe și transportul de pasageri și mărfuri au înregistrat creșteri, în special transportul aerian, care a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani.

În concluzie, deși 2024 nu a adus o recuperare economică rapidă așteptată de mulți, speranțele pentru 2025 rămân mari, cu anticipația unei revitalizări în sectoarele cheie ale economiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO