30 de ani de responsabilitate: MAIB donează dispozitive medicale de un milion de lei Institutului de Medicină Urgentă

24 Iun. 2021, 11:13
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2021, 11:13 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

O parte din echipamentul medical destinat terapiei intensive este unic în Moldova și extrem de necesar pentru salvarea de vieți.

Educația, sportul, sănătatea, cultura și arta sunt domenii pe care Moldova Agroindbank le-a susținut de-a lungul timpului. Banca este alături de cei mai buni sportivi ai țării, de studenții cu cele mai înalte performanțe academice, de artiștii cu proiecte valoroase și, mai ales în ultimul an, de cadrele medicale.

De 30 de ani, Moldova Agroindbank are alături clienți fideli și parteneri de încredere.

De aceea, la această aniversare, Banca a decis să ofere un cadou societății – donând dispozitive medicale de terapie intensivă în valoare de 1 000 000 de lei Institutului de Medicină Urgentă și răsplătind, astfel, comunitatea pentru alegere, încredere și dezvoltare.

Ca urmare a consultărilor cu practicieni din domeniul terapiei intensive, au fost determinate și procurate:

– 5 dispozitive de pneumo compresie intermitentă pentru profilaxia trombozelor venoase – în premieră vor ajunge în țara noastră;

– 5 tunuri de aer cald pentru încălzirea pacientului (unice la IMU, în țară existând doar cinci la momentul actual;

– 10 dispozitive High Flow Oxygen Therapy.

Echipamentul medical destinat Secției de Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă este vital în salvarea de vieți atât în perioada pandemiei provocate de SARS-CoV-2, cât și în condiții firești de acordare a ajutorului medical și salvării de vieți.

„După 30 de ani de activitate MAIB trece la Nivelul Următor, cu o strategie actualizată, o nouă misiune, viziune, noi valori și un model de afaceri responsabil. Ne-am droit ca de aniversarea MAIB să mulțumim societatea pentru toată încrederea, sprijinul și loialitatea oferite de-a lungul timpului.

În ultimii doi ani am urmărit cu toții modelul de sacrificiu, curaj, perseverența și implicarea medicilor și a angajaților din sectorul medical. Această perioadă a pus în evidență importanța susținerii, astfel încât să reușească la un nivel cât mai înalt să ajute societatea și oamenii. Este felul nostru de a spune „Mulțumim!” tuturor lucrătorilor medicali și întregii societăți, cu ocazia aniversării noastre. După 30 de ani, la Nivelul Următor MAIB va aduce multe alte proiecte pentru societate, comunitate și mediu”, a declarat Giorgi Shagidze, Președintele MAIB.

„Nu dispuneam de asemenea dispozitive medicale, dar necesitatea acestora este stringentă pentru salvarea de vieți a pacienților noștri.  Exprimăm recunoștință și gratitudine Echipei MAIB și Acționarilor Băncii pentru această importantă donație oferită Institutului de Medicină Urgentă și pentru întreaga societate”, a menționat Mihail Ciocanu, Director al Institutului de Medicină Urgentă.

Adresăm mulțumiri Fundației Medicale “Valeriu Ghereg” pentru suportul acordat în achiziționarea echipamentului medical și pentru dedicare.

Anterior, în cadrul Proiectului ”Respirație Ușoară”, MAIB a donat 50 000 lei pentru fortificarea capacităților tehnice și a resurselor umane în instituțiile medico-sanitare publice care acordă asistență pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Atunci au fost procurate două dispozitive pentru ventilație non-invazivă de tip BiPAP. Unul dintre acestea a fost oferit IMPS Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, iar al doilea – Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

La începutul pandemiei, MAIB a acordat un sprijin financiar în sumă de 500 000 de lei Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” pentru susținerea materială a personalului medical implicat în lupta împotriva SARS-CoV-2, dar și pentru achiziția aparatajului medical vital și a consumabilelor necesare.

Împreună la Nivelul Următor!

P.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO