430 de mii de euro pe an pentru un deținut – cel mai supravegheat din Franța. Ce infracțiune a comis

05 Sept. 2021, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Sept. 2021, 10:08 // Actual //  MD Bani

Supravegherea celui mai păzit deținut din Franța costă peste 430 de mii de euro pe an. Salah Abdeslam este singurul supravieţuitor al comandoului care a comis atentatele de la Paris din toamna anului 2015.

Teroristul, al cărui proces va începe săptămâna viitoare, este în izolare totală de peste cinci ani. E supravegheat video non-stop, atât în timpul plimbărilor prin curtea închisorii, cât și în celulă. Este o premieră în Hexagon, devenită posibilă datorită unui vot în Parlament.

Potrivit autorităților, numai implementarea sistemului de protecţie video a costat 160 de mii de euro, în timp ce cheltuielile de personal costă 390 de mii de euro anual.

130 de oameni au murit în atacurile din noiembrie 2015, iar în afara lui Abdeslam, mai sunt judecați alți 11 complici ai atacatorilor.

Devenit cel mai căutat terorist al Europei, Salah Abdeslam a fost prins la Bruxelles în martie 2016 și apoi a fost extrădat în Franța. Procesul său începe la 8 septembrie și ar putea dura până în martie anul viitor. De când a fost adus în Franța, el a refuzat să facă declarații.

Singurul supraviețuitor al comandoului terorist care a acționat în noiembrie 2015 este judecat pentru „asociere teroristă criminală”. El este acuzat că i-a adus pe cei trei atacatori sinucigași la Stade de France. Și el avea o centură cu explozibili pe care nu a activat-o sau care nu s-a activat, din motive încă necunoscute.

Născut la 15 septembrie 1989 în Belgia, Salah Abdeslam a fost deja judecat la Bruxelles în 2018 pentru că a tras asupra unor polițiști cu câteva zile înainte de arestarea sa, în martie 2016. A fost condamnat în Belgia la 20 de ani de închisoare.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău