460 000 de colete și 8 000 000 de lei:: Nova Poshta Moldova a prezentat bilanțul pentru prima jumătate a anului

16 Aug. 2023, 17:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2023, 17:03 // Actual //  bani.md

Nova Poshta în Moldova continuă să se dezvolte activ. De la începutul anului 2023, compania a livrat 460 000 de mii de colete, ceea ce reprezintă o creștere cu 67% față de perioada similară a anului trecut. La bugetul de stat al Republicii Moldova, compania a transferat taxe și impozite de 8 milioane de lei – cu 34% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2022.

Zilnic, compania livrează colete în oficiile poștale, la poștomate sau la orice adresă din țară. Cel mai frecvent moldovenii expediază și primesc electronice și electrocasnice, haine, încălțăminte, produse pentru sănătate și pentru frumusețe. Greutatea medie a unui colet este de 10 kg.De asemenea, în prima jumătate a anului, Nova Poshta în Moldova a livrat 200 000 de mii de colete internaționale, ceea ce reprezintă o creștere cu 83% față de perioada similară a anului trecut. Cele mai populare țări din care moldovenii comandă produse sunt Polonia, Ucraina și SUA, iar TOP-3 magazine on-line internaționale sunt iHerb, JOOM și Makeup.Compania continuă să-și dezvolte rețeaua, concentrându-se în acest an pe extinderea rețelei de poștomate. În prezent, în Moldova activează 19 oficii poștale și 240 poștomate Nova Poshta, iar propria flotă auto numără 100 de autovehicule.

„Noi tindem să fim și mai aproape de clienții noștri, astfel până la sfârșitul anului planificăm să instalăm încă 130 de poștomate în toată țara: atât în scările blocurilor, cât și în apropierea magazinelor și stațiilor PECO. Acest lucru ne ajută să livrăm rapid colete în cele mai îndepărtate colțuri ale țării, chiar și acolo unde nu avem oficii. În plus, poștomatele funcționează non-stop 24/7, iar coletul poate fi ridicat și fără a ieși din casă”, a declarat CEO Nova Poshta Moldova și România, Mihail Popovici.

Extinderea rețelei și noile produse financiare din oficiile Nova Poshta, contribuie la dezvoltarea pieței cumpărăturilor on-line din țară. Astfel, de la începutul anului 2023, numărul clienților business s-a dublat, iar în primele 6 luni ale anului 2023, 202 000 de mii de clienți au beneficiat de serviciile companiei, ceea ce este echivalent cu populația orașelor Bălți, Cahul, Ungheni și Orhei, calculată împreună.

Nova Poshta continuă expansiunea pe piața internațională. În prima jumătate a anului 2023, compania s-a lansat pe piața a 4 țări din Europa și a deschis 21 de oficii în Lituania, Cehia, Germania, Polonia și România. Primul oficiu din România a fost deschis la București. Acum, moldovenii care locuiesc în România, pot folosi serviciul convenabil, deja familiar și pot expedia acasă colete prin Nova Poshta. Amintim că termenul de livrare prin Moldova este de 24 de ore, iar în România – 3 zile.

Detalii suplimentare găsiți în link: https://novaposhta.md/

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO