50 de agenți economici se vor conecta la platforma Camerei de Comerț și Industrie a RM. Vor beneficia de un training

27 Sept. 2021, 11:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2021, 11:41 // Actual //  MD Bani

50 de agenți economici se vor conecta la platforma CCI RM www.client.chamber.md pentru a beneficia de serviciile online de expertiză a mărfurilor.

Reprezentanții celor 50 de întreprinderi vor beneficia și de un training specializat despre utilizarea platformei. CCI va continua să promoveze platforma pentru care a fost realizat un video despre avantajele și pașii de utilizare a acesteia.

Aceasta a devenit posibil după ce companiile respective  au primit semnături electronice cu sprijinul financiar oferit de proiectul Optim al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC, implementat de HELVETAS Swiss Intercooperation. Această activitate este parte a campaniei de promovare a digitalizării serviciilor CCI în domeniul expertizei, evaluării și certificării originii mărfurilor, menite să faciliteze și simplifice procedurile de export.

Mâine, 28 septembrie, ora 10:00, va avea loc evenimentul de prezentare a platformei www.client.chamber.md. Evenimentul se va desfășura online, pe Zoom și pagina de Facebook a CCI RM. În cadrul evenimentului va participa Sergiu Harea, Președintele CCI precum și reprezentanții celor 52 de companii.

De asemenea, printre invitați vor fi prezenți si Iurie Țurcan, Viceprim-ministru pentru Digitalizare al Republicii Moldova; Olga Tumuruc, Director Agenția de Guvernare Electronică; Artak Harutyunyan, conducătorul proiectului OPTIM.

La final de eveniment va avea loc un workshop despre platforma www.client.chamber.md. Totodată, în cadrul evenimentului vor fi prezentate și serviciile guvernamentale cu care au fost integrate serviciile CCI RM, precum :

  •          Serviciul guvernamental integrat de semnătură electronică (MSign);
  •           SIA „MPower” – „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice” (MPower).

Platforma www.client.chamber.md a fost lansată în luna septembrie 2020 și până în prezent este utilizată de 70 de companii, numărul cărora va crește cu cei 50 noi beneficiari. Până în prezent, prin intermediul platformei au fost eliberate circa 1500 de rapoarte.

În ultimii ani, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova implementează activ strategia pentru transformarea digitală a serviciilor sale. În contextul restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, în 2020, CCI a RM  a îndemnat mediul de afaceri să utilizeze serviciile digitale pentru a reduce impactul restricțiilor asupra activității comerciale.  Antreprenorii pot participa deja la expoziții virtuale www.virtual-fairs.md, seminare web, consultări pe diverse teme, forumuri de afaceri, dar și pot solicita expretiza și evaluarea mărfurilor online. Până la sfârșitul anului, este planificată adăugarea a încă trei servicii pe platforma online www.client.chamber.md: Carnet ATA pentru export temporar; Certificate electronice de origine; Avize de atestare a impedimentului justificator (forță majoră).

Lucrările continuă și la platforma de învățare la distanță academy.chamber.md; precum și la Registrul membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova – https://chamber.md/membrii-cci

 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 12:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 12:25 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a anunțat că, în perioada 1–31 martie 2025, a autorizat spre plată doar 165,05 milioane lei din cele 1,7 miliarde lei prevăzute pentru acest an în Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR). Cifra reprezintă aproximativ 10% din totalul bugetului disponibil, semnalând o implementare lentă a mecanismului de sprijin financiar pentru agricultori.

Din totalul autorizat în martie, cele mai mari sume au fost repartizate pentru: plăți complementare: 130,57 mil. lei pentru 1.125 cereri (recepționate în 2024), plăți directe în sectorul zootehnic: 16,5 mil. lei pentru 76 cereri, plăți în avans: 8,91 mil. lei pentru 14 cereri, plăți post-investiționale: 5,64 mil. lei pentru 6 cereri depuse în 2023, iar prim programul LEADER – 3,43 mil. lei, direcționați către dezvoltarea rurală.

Potrivit legii bugetului de stat pentru 2025, FNDAMR este de 1,7 miliarde lei, sumă destinată susținerii agriculturii naționale și dezvoltării mediului rural.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ