92 de start-upuri conduse de femei vor primi finanțare din partea statului. Domeniile în care vor lansa afaceri

30 Dec. 2021, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Dec. 2021, 12:44 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, 30 decembrie 2o21, Comitetul de Supraveghere al Programului „Femei în Afaceri”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a aprobat finanțarea nerambursabilă a 92 de start-upuri conduse de femei. Astfel, 92 de femei din 24 de raioane ale republicii, vor primi finanțare nerambursabilă din partea statului pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri.

Valoarea totală a granturilor va constitui 11,46 milioane de lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de circa 16,5 milioane de lei și va contribui la crearea sau menținerea a 285 locuri de muncă. La cel de-al VIII-lea Apel de proiecte investiționale au fost depuse în format online 277 de aplicații ale companiilor conduse de femei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, o parte din companiile selectate pentru finanțare vor dezvolta afaceri inovative: reciclarea obiectelor uzate; fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale stomatologice (proteze, coronițe dentare, etc.); producerea de sucuri  din plante cerealiere (pe suc de iarbă de grâu congelat și preambalat); cultivarea condimentelor, plantelor aromatice (cultivarea șofranului); conservarea fructelor și legumelor (criogenarea); prestarea serviciilor de învățământ specializat pe cursul soroban și aritmetică mentală.

Potrivit informațiilor, 59% din afacerile selectate pentru finanțare vor activa în mediul rural, iar pentru 6 companii contribuția proprie în valoare de 10% va fi  acoperită de Organizația Internațională a Muncii, în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare din raioanele Cantemir și Căușeni.

Cele mai multe afaceri, circa 50% vor fi lansate în domeniile: servicii fotografice și cinematografice; servicii educaționale; contabilitate și consultanță; învățământ în domeniul sportiv; activități de producere și difuzare a programelor de televiziune; întreținerea și repararea autovehiculelor; servicii în domeniul de sănătate și asistență socială; întremare a sănătății în cadrul unei saline artificiale; etc.). 33% își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare (fabricarea de mobilă, a jucăriilor din lemn; prelucrarea fructelor și legumelor; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și accesorii; industria alimentară/ fabricarea produselor de panificație, a pastelor și condimentelor; construcția acoperișurilor și sistemelor de scurgere; fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice; etc.), iar 16 la sută sunt din agricultură și zootehnie (creșterea legumelor în seră; apicultură; cultivarea plantelor aromatice, medicinale; fermă de porcine).

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Dec. 2022, 17:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O nouă companie aeriană va opera zboruri din Iași, începând cu luna martie 2023. Ryanair, companie irlandeză de tip low-cost, cea mai mare din Europa, va lansa patru rute directe ce vor lega Aeroportul Iași de destinații europene precum: Milano (Bergamo), Paris (Beauvais), Bruxelles (Charleroi) și Dublin (Irlanda), scrie stireadeiasi.ro.

Compania low-cost organizează frecvent promoții, astfel călătorii pot cumpăra bilete și cu 10 euro într-o direcție. Odată cu lansarea zborurilor din Iași, pentru moldoveni va fi mai accesibil să opteze pentru zborurile operate de Ryanair

Ryanair va opera aceste curse cu mai multe frecvențe săptămânale, după cum urmează:

IAȘI – BERGAMO, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri, joi, sâmbătă și duminică;

IAȘI – BEAUVAIS, din 26 martie 2023, în zilele de marți, joi, vineri și duminică;

IAȘI – CHARLEROI, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri și duminică;

IAȘI – DUBLIN, din 26 martie 2023, în zilele de marti, joi și duminică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Zborurile Ryanair spre Bergamo și Beauvais (și retur) vor fi efectate cu aeronave Boeing 737-8200, iar cele spre Dublin și Charleroi (și retur) cu Boeing-uri 737-800.

Biletele de avion au fost puse în vânzare pentru rezervare, începând de astăzi, în sistemul online al companiei aeriene: www.ryanair.com

Ryanair va fi a cincea companie aeriană ce va opera pe Aeroportul Internațional Iași.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău