Înscriere masivă în programul de compensații: 340.000 de cetățeni s-au înregistrat în prima săptămână

12 Nov. 2024, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Nov. 2024, 12:13 // Actual //  Ursu Victor

La doar o săptămână de la lansarea programului de compensații, aproape 340.000 de cetățeni din Republica Moldova s-au înscris pentru a beneficia de sprijin financiar în perioada sezonului de încălzire 2023-2024. Potrivit ministrului Muncii, Alexei Buzu, dintre cei 340.553 de înscriși, 180.695 au completat înregistrarea online, iar 159.858 au solicitat ajutorul asistenților sociali.

În această perioadă scurtă, autoritățile au răspuns deja la 23.281 de apeluri telefonice, confirmând un interes ridicat din partea cetățenilor. Ministrul Buzu a subliniat că, în acest an, guvernul a ales să acorde compensațiile în principal sub formă de plăți în numerar, considerându-le o metodă mai eficientă decât alte forme de compensare utilizate anterior. „Experiența anului trecut ne-a arătat că 40% din compensații au fost distribuite în numerar, iar această abordare este mult mai simplu de gestionat”, a declarat Buzu.

Pentru sezonul de încălzire 2023-2024, compensațiile vor fi acordate în facturi, în funcție de vulnerabilitatea energetică a beneficiarilor. Acestea vor acoperi, în medie, 33% din tariful pentru gazele naturale, variind între 12 și 17 lei pe metru cub, pentru un volum de 180 de metri cubi. În cazul încălzirii centralizate, guvernul va compensa 58% din tariful practicat, cu sume cuprinse între 1450 și 2900 de lei pe gigacalorie, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică al consumatorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 11:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 11:12 // Actual //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) intenționează să introducă restricții stricte privind fragmentarea plăților și transferurilor valutare, în încercarea de a preveni eludarea reglementărilor financiare. Un nou proiect de regulament propune completarea cadrului normativ cu noțiunea de „fragmentarea plăților/transferurilor,” definită ca fracționarea intenționată a unei sume totale în tranșe mai mici de 10.000 de euro, cu scopul de a evita obținerea autorizației BNM sau prezentarea documentelor justificative prevăzute de Legea nr. 62/2008.

Potrivit BNM, practica fragmentării plăților reprezintă o modalitate prin care unele persoane fizice și juridice încearcă să ocolească cerințele legale, afectând transparența tranzacțiilor financiare.

Conform proiectului, prestatorii de servicii de plată rezidenți (SPR) vor avea obligația să prevină astfel de practici. Ei vor trebui să refuze efectuarea oricărei plăți sau transfer în cazul constatării unei tentative de fragmentare a sumelor.

Propunerea urmărește să întărească măsurile de combatere a evaziunii financiare și să asigure conformitatea cu normele internaționale în domeniul operațiunilor valutare. Autoritățile financiare așteaptă acum opiniile părților interesate înainte de a finaliza și adopta regulamentul.

Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu al BNM de a consolida transparența și siguranța sistemului financiar din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală